Giriş Saati : 09.10.2008 17:16 Güncelleme : 09.10.2008 23:45
IMF ve Dünya Bankası başkanları küresel ekonomik krizle ilgili uyarılarda bulundu. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, gelişmekte olan ülkelerin daha kötü günlere hazırlıklı olmasını isteyerek, 28 ülkenin risk altında olduğu uyarısında bulundu.
Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, mevcut küresel finans ortamında birinci önceliğin finans piyasalarına istikrar kazandırılması olduğunu, bu çerçevede dünya ülkelerinin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık güz toplantıları öncesinde Washington'da basın toplantısı düzenleyen Strauss-Kahn, mevcut krizden hiçbir ülkenin muaf olmadığını belirterek, bu ortamda dünya ülkelerinin birlikte yaşadıkları bu soruna karşı birlikte mücadele etmelerini istedi. Strauss-Khan, IMF'nin dünkü "Dünyanın Ekonomik Görünümü" raporunda dile getirdiği gibi ekonomik yavaşlamanın devam edeceğini ve toparlanmanın gelecek yılın erken olmayan aylarında başlamasının beklendiğini anlattı.
SORUN KÜRESEL, ÇÖZÜM DE KÜRESEL OLMALI
Strauss-Kahn, "Durum çok ciddi, ancak aynı zamanda çabuk güçlü ve işbirliği içinde hareket edersek sorunları çözebiliriz" diye konuştu.
Özellikle Avrupa Birliği'ne (AB) çağrıda bulunan Strauss-Kahn, AB'nin mutlaka koordinasyon içinde davranması ve üye ülkelerin kesinlikle tek taraflı eylemlerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. IMF Başkanı "Bu küresel soruna yerel çözümler yok" dedi.
Strauss-Kahn, ileri ekonomilerde faiz indirimine gidilmesinin yararlı olacağını, ancak finansal sistemdeki temel sorunlar çözülmezse, geleneksel politika araçlarının yeterli olmayacağını kaydetti. Strauss-Kahn, IMF'nin küresel ekonomik görünüm raporunda belirtildiği gibi, Uluslararası Para Fonu'nun temmuzda küresel ortalama büyümede bu yıl için öngördüğü yüzde 4,1'lik beklentinin, son gelişmeler ışığında yüzde 3,9'a indirildiğini kaydetti.
IMF Başkanı, kurumunun sorun yaşayan ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
ACİL DURUM PLANI HAZIRLANSIN
Öte yandan, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de, gelişmekte olan ülkeleri zorlu zamanlara hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.
Zoellick, Reuters'e verdiği demeçte, küresel finansal krizin yayılması nedeniyle şirket iflasları, bankacılık krizleri ve dış ödemeler dengesi krizlerinin gelişmekte olan ülkelerin karşılaşabileceği sorunlar arasında olduğunu söyledi.
Robert Zoellick, yüksek gıda ve enerji fiyatlarıyla birlikte büyüyen mali sıkışıklığın gelişmekte olan ülkelerde yoksulları korumada hükümetleri daha zor duruma düşüreceğine dikkati çekti.
Dünya Bankası raporuna göre, yüksek gıda ve enerji fiyatları yüzünden bu yıl kötü beslenen insan sayısı 44 milyondan 960 milyonun üzerine çıkacak.
Dünya Bankasının mali zorluklarla karşılaşabilecek 28 ülke bulunduğunu belirlediğini söyleyen Zoellick, Dünya Bankasının, gelişmekte olan ülkelerin acil durum planı hazırlaması ve bankacılık sistemleri zorlanabilecek ülkelere desteklemek için bu ülkelerle birlikte çalışacağını ifade etti.