Giriş Saati : 24.09.2008 10:56 Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, mevcut su kaynaklarında tasarruf sağlanması için, son günlerde artan yağışların barajlarla sınırlı kalınmayarak evlerde de biriktirilmesi gerektiğini söyledi.
Akgül, Türkiye'de, çatılara yapılan kanallar aracılığıyla yağmurları depolarda biriktiren ev sayının yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Yağışların bol olduğu zamanlarda bu suların evlerde depolanmasıyla barajlardaki suların idareli kullanımına katkı sağlanacağını ifade eden Akgül, şu bilgileri verdi:
''Avustralya'da evlerin tamamına yakınında çatılara yapılan kanallar aracılığıyla sular bodrumlardaki depolarda biriktiriliyor. Bu sayede başta bahçe sulama işlemi gibi bir çok işte bu sulardan kullanılarak tasarruf sağlanıyor. Hatta bazı evlerde toplanan suları arıtıp içenler bile var. Bizde ise bu uygulamanın benzerinin mevcut olduğu konut sayısı yok denecek kadar az. Tüm konutlarda bu sistem kurulmalı, yağışlar depolarda biriktirilerek, bahçe sulama, apartman yıkama gibi bir çok işte bu sulardan faydalanarak tasarruf sağlanmalı.''
Yağışların arttığı günlerde, televizyon ekranlarına İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere tüm kent sokaklarından yağmurların neden olduğu sel görüntülerinin yansıdığını anımsatan Akgül, yaz aylarında sıkıntı yaşayan bir ülkede yağmurların boşa akmasının israf olduğunu belirtti.
Akgül, ''Aslında yağmur değil altın yağıyor fakat biz, sanki çok zengin bir ülkeymişiz gibi bu altınları toplamak yerine sokaklarda boşa akıp gitmesine izin veriyor ve büyük israflara sebep oluyoruz'' dedi.
''GÖREV MİMAR VE İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE DÜŞÜYOR''
Yağmurları depolarda toplayacak sistemin özellikle yeni yapılacak evlerde bulunması gerektiğini belirten Akgül, bu konuda asıl görevin mimar ve mühendislerde olduğunu vurguladı.
Gerekli çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini ifade eden Akgül, ''ülke olarak çok değerli mimar ve mühendislere sahibiz. Su tasarrufun sağlanmasında onlara da büyük görev düşüyor. Yeni yapacakları binalara bu sistemi kurarak tasarrufa katkı sağlamalılar. Hatta yeni projeler üreterek sistemi daha da geliştirebilirler. Bu konuda fikri olan tüm arkadaşların önerilerine vakıf olarak açığız. Onlarla birlikte hareket etmekten mutluluk duyarız'' dedi. ''UYGULAMA İMAR YASASINA MADDE OLARAK EKLENMELİ''
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök ise tasarruf sağlayacak bu sistemin, ülke genelinde yaygın olarak kullanılması için mevcut imar yasasına madde eklenerek yeni yapılacak evlerde zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Geçmiş yıllarda yasada yapılan değişikliklerle konutlara sığınak yaptırılma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Sürenkök, şöyle konuştu:
''su tasarrufu sağlamak için biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Fakat şuan mevcut evlere bu sistemi yapmak zor, çünkü çoğu evde depoları kuracak gerekli yeri bulmakta sıkıntı yaşarız. Fakat imar kanununda değişiklik yapılarak yeni yapılacak konutlarda yağmur biriktirme sistemi kurulması zorunlu hale getirilmeli. Önceki yıllarda sığınak yaptırılması zorunlu olunca tüm evlere yapılmıştı. Bu sistem de zorunlu olursa bu sayede su tasarrufu konusunda ülke genelinde büyük adım atmış oluruz.''