Giriş Saati : 24.09.2008 16:53 Güncelleme : 24.09.2008 23:15
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için ABD'de bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünyaca ünlü "talk show" programı sunucusu Larry King'e konuk oldu. İran'ın nükleer programından İsrail'e, ABD'nin iç politikasından Ahmedinejad'ın çocuklarına kadar pek çok konunun konuşulduğu programda en ateşli konuşmalar ise İsrail ve Filistin hakkında yaşandı.
Bir tercüman vasıtasıyla Larry King ile konuşan Ahmedinejad'a ilk olarak olarak ABD'de bulunmaktan memnun olup olmadığı ve ABD ile İran arasındaki düşmanlık soruldu. ABD'de bulunmaktan memnun olduğunu belirten Ahmedinejad, iki ülke arasındaki düşmanlığın ise tek taraflı olduğunu ve ABD'den kaynaklandığını savundu. Ülkesinin her zaman kendisini savunur pozisyonda olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı "Halklar arasında bir sorun olmadığı çok açık. Amerikan halkıyla bir derdimiz yok. Ancak Amerikan hükümeti güç dilini kullanınca, kendimizi savunmaktan başka çaremiz kalmıyor" dedi. Ayrıca Ahmedinejad, iki ülke arasında ilişki kurulması için Bush'a mektup gönderdiğini ve ABD'ye gelmeden önce Amerikalı liderlere görüşme teklifinde bulunduğunu hatırlattı.
Mahmud Ahmedinejad, Larry King'in, ABD Başkan adayları arasında bir tercihi olup olmadığını sorması üzerine ise bunun Amerika'nın bir iç meselesi olduğunu ve Amerikan halkının karar vereceği bir konu söyledi. Kendileri için kimin başkan olacağının önemli olmadığını belirten Ahmedinejad, asıl önemli olan şeyin yeni başkanın izleyeceği politika olduğunu aktardı.
"John McCain veya Barack Obama ile görüşmek ister miydiniz" diye sorulması üzerine ise Ahmedinejad, gelmeden önce her iki isimle basın önünde dünya meseleleri üzerine bir görüşme veya tartışma yapmaya hazır olduğunu söylediğini hatırlattı. Niye kabul edilmediğini sorulması üzerine ise Ahmedinejad, "Bunu onlara sorun" dedi. Ahmedinejad, "Biz diyalog ve görüşmeden yanayız" şeklinde konuştu.
Larry King'in "Ancak siz düşman bir devlet olarak görülüyorsunuz ve İran hakkında endişelenen Amerikalılar var. Tartışmalı bir kişi olduğunuza katılıyor musunuz?" demesi üzerine ise Ahmedinejad, "İran ulusu 7 bin yıldan beri vardır ve hiçbir zaman başka bir ulusa karşı yanlış bir adım atmamıştır. Tarih boyunca barış için ve diğerlerine karşı dostça olduğunu göstermiştir" diye konuştu. Ahmedinejad, son yüzyıl içerisinde girdikleri tek savaşın, Saddam'ın kendilerine karşı açtığı savaş olduğunu vurguladı.
"IRAK'TA SAVAŞA GİRMEMİZ İSTENDİ; BİZ REDDETTİK"
Bu savaşta da ABD ve Avrupa'nın Saddam'ı desteklediğinin altını çizen Ahmedinejad, İran'ın ise kendisini savunduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı "ABD'nin Irak'a saldırısında bizden koalisyon güçlerine veya savaşa katılmamız istendi. Bu savaş, Saddam'ın bize karşı 8 yıl önceki savaşının telafisi olacaktı.
Basitçe intikam veya misilleme savaşı olacaktı. Ancak biz reddettik" dedi.
Larry King'in "Ama ABD'nin dünyanın Saddam'dan kurtulmasına yardım etmesinden memnun değil misiniz" diye sorması üzerine ide İran Cumhurbaşkanı bir soruyla cevap verdi: "Amerikan hükümetinin farklı politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" Saddam İran kentlerini bombalarken ABD'nin kendisini desteklediğini; ancak daha sonra gelip Saddam'ı devirdiğini kaydeden Ahmedinejad, "Elbette ilk başta mutlu olabilirdik. Ancak daha sonra ABD'nin Irak'ta ve bölgede kalmak istediğini fark ettik." diye konuştu.
"PALİN'LE GÖRÜŞÜR MÜSÜNÜZ" SORUSUNA NET CEVAP VERMEDİ
Ahmedinejad'a kendisinin bir zamanlar belediye başkanı olduğunu ve eski bir belediye başkanı olan Sarah Palin'in şimdi ABD Başkan Yardımcılığı için yarıştığını belirten King, İran cumhurbaşkanına Palin ile görüşmeyi isteyip istemediğini sordu. İran Cumhurbaşkanı, soruya biraz değişik bir cevap vererek adım atması gerekenin karşı taraf olduğunu vurguladıktan sonra "Palin ile belediye başkanı iken görüşmüş olmayı isterdim" dedi ve King'in sorusuna net bir "evet" veya "hayır" cevabı vermedi.
Larry King ardından Ahmedinejad'a İran'ın nükleer programı hakkında "ABD'nin ve dünyanın İran hakkındaki en büyük korkularından biri nükleer silahlar. Nükleer silah üretiyor musunuz" diye sordu. Ahmedinejad ise soruya cevaben, "Dünya derken, hangi kesimden bahsediyorsunuz? ABD tüm dünyaya denk ve dünya için mi karar veriyor. ABD ve birkaç müttefikinin tüm dünya olarak mı algılanması gerekiyor? Hayır." diye konuştu. Ahmedinejad, 118 üyeli Bağlantısızlar Hareketi'nin, 57 üyeli İslam Konferansı Teşkilatı'nın ve 8 üyeli G8'in İran'ın nükleer çalışmalarının geçerliliğini kabul ettiğini ve onayladığını vurguladı.
NÜKLEER SİLAH ÜRETMEK VE KULLANMAK İĞRENÇ BİR HAREKETTİR
Bu konuda ikinci meselenin ise bomba hakkında olduğunu kaydeden İran Cumhurbaşkanı, dini öğretilerine göre kitle imha silahlarının tamamına karşı olduklarını kaydetti. İran cumhurbaşkanı, "Nükleer silahların üretilmesi ve kullanılması, bizim gözümüzde iğrenç bir harekettir" dedi.
ATOM BOMBASI, SİYASİ ETKİSİNİ YİTİRDİ
Bunun yanında atom bombasının siyasetteki etkisini yitirdiğine inandığını belirten Ahmedinejad, "Nükleer bombanın zamanı bitti. Kim onu üretiyorsa yanlış yoldadır" şeklinde konuştu. Ahmedinejad, devamında "Bir nükleer bomba Sovyetlerin dağılmasını ve çöküşünü önleyebilir miydi? Irak'ta veya Afganistan'da ABD'ye zafer getirebilir miydi? Nükleer bomba Siyonist rejimi kurtarabilir mi? Bu tür bombaların zamanı geçti. Şimdi galip gelmek akıl ve kültürle" diye ekledi.
İRAN KADAR HİÇBİR ÜLKE UAEA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAMIŞTIR
Nükleer mesele için üçüncü konunun ise İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlenmesi olduğunu aktaran Ahmedinejad, şimdiye kadar UAEA dedektiflerinin 12 kez kendilerini denetlediklerini ve çalışmalarının barışçıl olduğunu onayladıklarını aktardı. "Bu konu artık yasal değildir, siyasileştirilmiştir" diyen Ahmedinejad, UAEA tarihindeki en büyük araştırma İran'a yapıldığını vurguladı. UAEA'ya tarihteki en geniş belgeleri sunduklarını ifade eden Ahmedinejad, "İran kadar hiçbir ülke UAEA ile işbirliği yapmamıştır" dedi.
Ancak diğer yandan nükleer silaha sahip olan nükleer silah geliştirmekte olan ülkeler olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, "Hangisi daha tehlikeli? UAEA ile çalışan bir İran mı yoksa dördüncü ve beşinci nesil nükleer silahlar geliştiren ve daha önce bu silahı kullanmış olanlar mı?" diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı, "Siyonist rejimin denetlenmesi gerektiğini düşünmüyor musunuz? Bu bir çifte standart değil mi?" diye ekledi.
Larry King bu sorunun ardından Ahmedinejad'a "İsrail haritadan silinmeli" şeklindeki sözlerini hatırlattı. Bunun üzerine Ahmedinejad, "Bu benim New York'a dördüncü gelişim ve dört yıl önce geldiğimde de aynı sorular sorulmuştu. Ancak dünya bu dönemde birçok değişiklik yaşadı. Bu soruya daha önce de cevap verdim.
Bizim, Siyonist rejime karşı olmamız barış ve adalet içindir" diye konuştu.
Filistinlilerin yaşadığı sıkıntı ve zulümler ile İsrail'in 60 yıldır durmayan saldırılarını hatırlatan Ahmedinejad, bu sorun için önerdikleri çözüm önerisinin tüm Filistinlilerin katılacağı özgür bir referandum olduğunu dile getirdi. Ahmedinejad, BM'ye aynı içeriğe sahip bir mektup sunduklarını belirtti.
"SİYONİST REJİM TAMAMEN İLLEGALDİR"
Ahmedinejad, Larry King'in araya girmeye çalışması üzerine ise "Size bir soru sorayım. Eğer birileri gelse ve ABD'yi işgal etse, Amerikan halkı olarak onlara hak verir misiniz veya dışarı çıkmaya mı zorlarsınız"" dedi. Larry King ise "Ama İsrail bir devlet, kabul edilmiş bir devlet. İsrail bir gerçek" diye konuştu. Bunun üzerine ise Ahmedinejad, "Güney Afrika Aparthayt rejimi de bir gerçekti, Sovyet rejimi de.
Sovyetler Birliği, görüşme ve diyalogların sonucu mu çöktü yoksa direniş sonucu mu? Bazen direnmeniz gerekir" dedi. Ahmedinejad, Filistin için 100 civarında barış planı hazırlandığını; ancak hepsinin başarısız olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı ayrıca İsrail için "Bu rejim tamamen illegaldir" ifadesini kullandı.
Kendisine "Peki çözüm ne" diye sorulması üzerine ise Ahmedinejad, "Biz ortadan kalkmalı derken suç ortadan kalkmalı, cinayetler ortadan kalkmalı, terör ve işgal ortadan kalkmalı diyoruz" dedi. Ahmedinejad, İsrail'in devam edip etmeyeceğinin de halka sorulması gerektiğini kaydetti.
Kendi ülkesinde Yahudilerin yaşadığına ve mecliste temsilci bulundurduklarına da dikkat çeken Ahmedinejad, "Lütfen dikkat edin, Siyonistler Yahudi değildir. Onların dini yoktur. Onlar ne Hıristiyan, ne Yahudi ne de Müslüman'dırlar. Sadece din maskesi takarlar. Hem dindar olup hem de başkalarının topraklarını nasıl işgal edebilirsiniz? Çocukları ve kadınları öldürür ve kendinize nasıl ben dindarım dersiniz?" dedi.
Ardından Larry King de Yahudilerin de aynı geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak Yahudi Soykırımı'na göndermede bulundu. Ahmedinejad da bunun üzerine Yahudi Soykırımını kabul edenler olduğu gibi tamamen reddedenler de olduğunu söyledi.
Bunun için bir komisyon kurulup "soykırımın" gerçek boyutlarının ortaya çıkarılması gerektiğini savundu. Aynı zamanda soykırımın Avrupa'da yaşandığına dikkat çeken Ahmedinejad, "Bunun acısını neden Filistinliler çekiyor, neden sonuçta Filistinliler kurban oldu? Avrupa Yahudilere neden başka topraklar vermedi? Örneğin Alaska. Başka bir yerde toprak verilebilirdi" diye konuştu.
Ardından Larry King, Ahmedinejad'a en çok korktuğu şeyin ne ya da ABD ve İsrail'in saldırısından korkup korkmadığını sordu. Ahmedinejad da "Saldıracaklarını düşünüyor musunuz" diye cevap verdi. King de "Ben size soruyorum" deyince Ahmedinejad, Amerika'nın yapacağı en kötü şeyin saldırmak olduğunu ve ülke yönetiminde buna izin vermeyecek kadar akıllı kişilerin olduğunu ifade etti. İsrail için ise "saldırmayacak kadar küçük" ifadesini kullandı.
Ardından Larry King, Ahmedinejad'a İran'daki insan haklarını, özellikle de eşcinsellerin durumunu sordu. Ahmedinejad da bu konuda bir yasa olduğunu, eşcinselliği önlemenin toplum için yararlı olduğunu ve az sayıda eşcinsel yerine 70 milyon İran halkını koruduklarını belirtti.
ABD'NİN IRAK'TAN HEMEN ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ
King'in, "ABD'nin Irak'tan şimdi çıkmasını istiyor musunuz?" diye sorması üzerine ise Ahmedinejad, "Eğer yapabilse en iyi senaryo olurdu. Ancak zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çekilmeleri için açık bir zaman çizelgesi belirlenmeli" dedi.
AHMEDİNEJAD, EN ÇOK LOS ANGELES VE CELİFORNİA'YA GİTMEK İSTİYOR
King, ardından Ahmedinejad'a ABD'de nereye gitmek istediğini sordu. İran lideri, "California ve Los Angeles" olarak cevap verdi.
King'in kaç çocuğu olduğunu sorması üzerine ise Ahmedinejad, bir kızı ve iki oğlu olduğunu söyledi. İki çocuğunun evli olduğunu söyleyince King'in "Evli çocuk sahibi olacak kadar yaşlı gözükmüyorsunuz?" diye sorması üzerine de Ahmedinejad, "İran'da biz erken evleniriz" dedi.