kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çocuklarda öksürüğe dikkat!

Giriş Saati : 24.09.2008 11:03
Güncelleme : 24.09.2008 22:45
Yeni Haber
Yaklaşan soğuk havalar nediniyle çocuklarda sıkça görülmeye başlayan öksürükle ilgili aileleri uyaran uzmanlar, ciddi hastalıklara yol açabilen öksürüğe karşı birtakım tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor. Evde kesinlikle sigara içilmemesini öneren uzmanlar, öksürüğe karşı çocuklara bol su veya benzeri sıvılar verilmesini tavsiye ediyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Başekimi Opr. Dr. Şeref Nişancı, çocuklarda görülen öksürüğün çocuğu yorduğu gibi, ailenin de uykularını kaçırdığını söyledi. Öksürüğün ciğerleri bakteriler, virüsler ve birtakım yabancı cisimlerin zararlı etkilerinden koruyan bir savunma mekanizması olduğunu belirten Opr. Dr. Şeref Nişancı, buna karşın çeşitli hastalıkların da habercisi olduğunu kaydetti. Opr. Dr. Nişancı, öksürük hakkında şu bilgileri verdi:

"Burundan başlayarak akciğerlere kadar uzanan solunum yolunun üst tabakası toz, bakteri, virüs ve diğer yabancı cisimleri yakalayan ince bir mukus tabakası ile kaplıdır. Cilia adı verilen çok küçük tüy gibi yapılar bu mukusu korur. Çocukta solunum yolu enfeksiyonu başladığında ciliaların devre dışı kalır. Bunun üzerine solunum yolları, kendisini etkileyecek yabancı cisimlerden korunmak için daha kalın bir mukus tabakası oluşturmaya başlar. İşte öksürük, bu ortamda solunum yollarının temizliğini sağlamak için ortaya çıkar."

Evdeki sigara dumanı, toz, astım, soğuk algınlığı ve evcil hayvanların da öksürüğe neden olabildiğini vurgulayan Dr. Nişancı, öksürükle birlikte sarı-yeşil burun akıntısı, baş ve boğaz ağrısı, nefesin kötü kokması gibi belirtiler olması durumunda bunun sinüzit işareti olduğunu dile getirdi. Kısa, kuru ve hırıltılı öksürüğün astım, bronşit veya zatürrede ortaya çıktığını aktaran Nişancı, balgamlı öksürüklerin ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluştuğunu ifade etti.

Bebeklik yaşlarında zatürre ve bronşit hastalıklarının çok ciddi hastalık olduğunun altını izen Nişancı, aillerin öksürüğe karşı alması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Soğuklara karşı çocuklar korunmalı. Ani hava değişimlerine çocuğun bünyesi bir anda uyum sağlayamayabilir. Giyim kuşamına dikkat edilmeli. Evde kesinlikle sigara içilmemeli. Çocuklara bol su veya benzer sıvılar içirmek gerekir. Bu sayede kalınlaşan mukus salgısı inceltilebilir. Ayrıca, havayı nemlendirici cihazlar kullanılabilir."

(CİHAN)