Giriş Saati : 14.09.2008 11:17 Güncelleme : 14.09.2008 17:30
Merkezi Washington'da bulunan dinler ve kültürler arası diyalog kuruluşu Rumi Forum, ABD kongresinde bir iftar yemeği verdi.
ABD Kongresinin Cannon çalışma binasında düzenlenen iftara, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un yanı sıra Vatikan Dinlerarası Diyalog Sekretaryası Başkanı Thomas Michel, Mali'nin Washington Büyükelçisi Abdoulaye Diop, Nijer'in Washington Büyükelçisi Maiga Djibrilla Aminata, Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Hussein Haqqani, Kazakistan'ın Washington Büyükelçisi Erlan Idrissov, Kırgızistan'ın Washington Büyükelçisi Zamira Sydykova, Senegal'in Washington Büyükelçisi Amadou Lamine ve çeşitli ülkelerden üst düzey diplomatlar da katıldı. İftar programında ayrıca ABD Kongresi Papazı Dan Coughlin, Washington metro bölgesindeki farklı dini toplumların temsilcileri ve bazı Amerikalı milletvekillerinin danışmanları da hazır bulundu.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen iftar yemeğinde bir konuşma yapan Rumi Forum'un başkanı Dr. Ali Haydar Yurtsever, katılımcılara teşekkür ederek, Rumi Forum'un kuruluş amaçları ve faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Yurtsever, amaçlarının dünyada barış ve diyaloğu geliştirmek olduğunu anlatarak, birlikte uyum içinde yaşamanın önemini vurguladı. Ramazanın İslam içindeki yerine de değinen Dr. Yurtsever, konuşmasını Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Gel, Ne Olursan Ol Gel" diye başlayan dizelerinin İngilizcesini okuyarak bitirdi.
İslam araştırmaları profesörü Seyyid Hüseyin Nasr ise yaptığı konuşmada, ramazan ve oruçla ilgili bilgi vererek, İslam'ın barış ve tolerans dini olduğunu anlattı ve dinlerarası diyaloğun önemine vurgu yaptı.
Vatikan Dinlerarası Diyalog Sekretaryası Başkanı Thomas Michel de bir konuşma yaparak diyalog ve barış çabaları için Rumi Forum'a teşekkür etti.
Toplantıda konuşan Haham Joshua Haberman ise bu yıl Rumi Forum'un iftarına ikinci katılımı olduğunu anlatarak, iftara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Haberman, Rumi Forum'un "inançlar, kültürler ve medeniyetler arasında diyalog ve anlayışı geliştirmek için kurulduğunu" kaydederek, dinler arasında hoşgörü ve karşılıklı anlayışın öneminin altını çizdi. Haberman, konuşmasının sonunda Mevlana'nın "Gel Ne Olursan Ol Gel" dizelerine atıfta bulunarak, barış çağrısı yaptı.
Kongre binasında iftar için ayrılan özel salondaki program, ezan ile başladı. Video gösterilerinin ardından, Sufi müziği eşliğinde hat sanatına ilişkin bir gösteri sunuldu. İftar yemeğine katılanların isimlerinin hat sanatıyla yazılmış örnekleri yemek sonunda davetlilere hediye edildi. Program çerçevesinde Rumi Forum'un onursal başkanı Fethullah Gülen'in görüntüleri ve şarkıcı Mahzun Kırmızıgül'ün barış içerikli bir şarkısının klibi de yayımlandı.
1999 yılında dinler ve kültürlerarası diyaloğu geliştirmek amacıyla kurulan Rumi Forum'un bünyesinde "Demokrasi ve İnsan Hakları Merkezi", "Kalkınma ve Çevre Merkezi", "Eğitim ve Gençlik Merkezi" ve "Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi" olmak üzere dört merkez bulunuyor.