Özelleştirme İdaresi PETKİM' i satışa çıkardı . Daha ilk günden itibaren oldukça talipli de var. Ancak son dakikada PETKİM Genel Kurul'u yapılarak ana sözleşmede değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre PETKİM'in yönetim kurulu 7 üyeden ibaret olacak, Bunlardan 3'ü A grubu, 3'ü B grubu ve
'Bir' tanesi de C grubunu temsil edecek.
C grubu bir anlamda altın hisse olacak ve devletin elinde kalacak.
Altın hisse olmasında yarar var . Bu kişinin özellikle istihdam ve stratejik konularda önemli görev üstlenmesi lazım.
Burada çalışan kişileri işten çıkarıp istihdamı daralttıkları vakit veto oyu ile kararı geçersiz hale getirecek . Veya stratejik bir konuda alınan kararı bir anlamda veto yetkisine sahip olacak.
Buraya kadar her şey tamam. Öyle de olması lazım. Ancak yeni değişikliğe göre C grubu imtiyazlı hisseyi elinde bulunduracak
hükümetlerin atayacağı yönetim kurulu üyesi 'evet' demedikçe aşağıda belirttiğim konularda PETKİM'in çoğunluk sahibi karar alamayacaktır. Ana sözleşme değişikliği yapılamayacak.
Nama yazılı hisselerin devri pay defterine işlenemeyecek.
Personel yönetmeliğinin işten çıkarmaya ilişkin esasların belirlenmesi gerçekleşmeyecek.
Bağımsız denetim kurulu üyesi atanamayacak.
Üst düzey yöneticilerin ücret ve ikramiyeleri belirlenemeyecek.
Kâr dağıtım önerisi işleme konulamayacak.
Şirketin sahibi olduğu herhangi bir fabrikanın kapasitesinde en az yüzde 10'luk bir değişimi öngören kararlar alınamayacak.
Şirket tarafından yeni bir şirket veya ortaklık kurulması, kurulu bulunanlara ortak olunması, birleşmesi veya satın alınması gerçekleşemeyecek.
Milyar dolar verip PETKİM'i satın alacaksınız, PETKİM'de siyasilerin atayacağı bir yönetim kurulu üyesi olacak ve o üye evet demedikçe, yukarıda yazdığım gibi kararları alamayacaksınız . Yani Genel Müdürünüzün veya diğer bazı üst düzey yöneticilerinin maaşlarını belirleyemeyeceksiniz.
Hatta şirketinizin sermayesini artıramayacaksınız . Böyle şey olur mu? Hangi mantık bunu kabul eder. Avrupa ülkelerinde olsa olur da, bizim ülkemizde bu işlemez. Çünkü Avrupalıların atayacağı üye şirket menfaatini ön planda tutarak karar alır. Bizim
siyasilerin atayacağı üye şirket menfaatinden ziyade kendisini oraya atayan siyasilerin düşüncesini ve menfaatlerini ön planda tutar.
PETKİM, gerçek anlamda özelleştirilmek ve iyi fiyattan satılmak isteniyorsa bu yetkilerle donatılmış altın hisseli satılamaz, satılırsa beklenen fiyattan gitmez veya alıcılardan birine sen al sonra altın hisseyi değiştiririz sözü verilmiştir . Yoksa bu altın hisse şartı ile PETKİM'i hiç kimse almaz ve almamalıdır. Benim bildiği altın hisse, istihdam ve stratejik konular için konulur, bunun dışında asla olmamalıdır.
Bugünkü Tüm Yazıları
PETKİM'de 'altın' hisse şoku yaşanıyor
Yayın tarihi: 16 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/16//ayaydin.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.