Küreselleşme çağında sermaye piyasalarının önemi inkâr edilemez. Ne var ki küreselleşmenin de patronları olduğunu unutmamak gerekir.
Günümüzde küreselleşmenin patronları çokuluslu şirketler ve uluslararası fonlardır. Bu fon ve şirketler de sanıldığı gibi siyasetten bağımsız değil. Onların da 'siyasal patronları' mevcuttur.
Bu
siyasal patronlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sığ borsalarını, o ülkenin siyasetini dizayn etmek için kullanıyor. 'Sıcak para' ile
'ülke borsaları'nın çoğunluğunu ele geçirmiştir. Günde 1-2 milyar dolarlık fon giriş çıkışı ile ilgilendikleri ülkelerin borsalarını indirmeleri veya çıkarmaları çok kolaydır. Söz konusu rakamlar bu fonların yönettikleri olağanüstü büyüklükteki sermayelerle kıyaslandığında devede kulak kalır.
Sıcak para giriş ve çıkışı ile borsaların inmesi veya çıkması, ne o ülkenin iyiliğine, ne de kötülüğüne delalet eder. Esas olan temel göstergeler, üretim kapasitesi ve reel sektördür.
Bunlardan bağımsız olarak sadece borsanın iniş çıkışına bakarak çizilmeye çalışılan ülke ekonomisinin cennet tablosu da cehennem tablosu da kasıtlı ve yanıltıcıdır. Bu gerçekler ışığında ülkemizde
son günlerde yaşanan sıcak siyasal gelişmeleri borsa hareketleri çerçevesinde analiz etmek, buna bağlı olarak tutum belirlemek yanıltıcı olur.
Bugünkü Tüm Yazıları
Borsalar ve siyaset dizaynı
Yayın tarihi: 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/02//haber,42B1A9FC628E45BD8A4C52BC2C7D7BEA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.