"Kedi AIDS"i sokaklarda yayılıyor
İnsanlarda AIDS'e yol açan HIV (Human Immodeficiency Virus) ile aynı aileden gelen ve sadece kedilerde görülen FIV'in (Feline Immodeficiency Virus), özellikle sokakta yaşayan kedilerde giderek yaygınlaştığı bildirildi.
Dünyada 1987 yılından beri bilinen ve çeşitli araştırmalara göre, insanlar için risk oluşturmadığı belirtilen FIV'in, kedilerde ısırma ya da çiftleşme
yoluyla geçen, bağışıklık sisteminde tahribat yaratan öldürücü bir virüs olduğu bildirildi.
İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serdar Aktop, retrovirüs olarak adlandırılan hastalığın, kedilerin bağışıklık sistemine saldırarak, bir süre sonra kansere yol açtığını bildirdi. Kedi AIDS'inin, diğer memeli hayvanlara ya da insanlara geçtiğine ilişkin bir kanıtın bulunmadığını ifade eden Aktop, bu hastalığa yakalanan kedilerin lenf kanserine yakalanma olasılığının, diğerlerine oranla 5 kat fazla olduğunu ifade etti.
Mevcut kedilerin yüzde 30'unu etkilediği sanılan hastalığın çiftleşme veya ısırma yoluyla geçtiğini bildiren Aktop, FİV'in kediden kediye bulaşmasını
önleyecek en radikal çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini söyledi.
Aktop, hastalığa yakalandığı tespit edilen kedileri besleyen ailelere, ''Kesinlikle kedilerinizi sokağa bırakmayın. Hayvanı stresten uzak tutun ve
veteriner denetiminde bağışıklığı güçlendiren ilaçlar kullanmasını sağlayın'' dedi.
''AIDS'LE AYNI AİLEDEN''
Veteriner Hekim Rauf Tünay ise sadece kedilerde görülen bu viral hastalığın, kedi lösemisi veya insan HIV virüsüne eşdeğer olduğunu, aynı şekilde bağışıklık sistemine saldırarak, ciddi sağlık sorunları meydana getirdiğini belirtti.
FIV'in dünyada ilk olarak 1987 yılında tespit edildiğini, ancak daha önce de var olduğunun sanıldığını ifade eden Tünay, bu virüsün insanlar için risk oluşturmadığını bildirdi.
Sokakta oldukça yaygın bir hastalık olarak nitelendirdiği kedi AIDS'inin üç aşamalı olarak seyrettiğini ifade eden Tünay, şunları kaydetti:
''İlk aşamada, kilo kaybı, yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme ve şüpheli deri problemleri görülüyor ve bu dönem 1 - 1.5 ay sürüyor. 2. aşamada ise hiçbir hastalık emaresi bulunmuyor. 8-10 yıl boyunca gizlenebilen bir rahatsızlık. En son bağışıklık ortadan kalktıktan sonra 3. aşamaya geliniyor ki bu aşamaya gelen kedilere verilen ömür 1 yıldır.''
''FIV'Lİ KEDİ EVLERİ VAR''
Yurt dışındaki bazı ülkelerde, özellikle Danimarka'da sadece bu hastalığa yakalanan kedilerin kabul edildiği FIV'li kedi evlerinin bulunduğunu belirten
Rauf Tünay, ''Orada 10-12 yıl boyunca yaşamış olan hastalıklı kediler var'' dedi.Tünay, ABD'de yapılan araştırmada, bu ülkedeki kedilerin yüzde 8-10'unda FIV bulunduğunun belirlendiğini, ancak Türkiye'de böyle bir çalışmanın olmadığını bildirdi. Ortağı olduğu hayvan hastanesine son 1 yıl içinde 80-90 vaka geldiğini bildiren Tünay, bunların yarısının son aşamada olduğunu, hala tedavisi süren 20 kadar kedinin bulunduğunu söyledi.
Hastalıktan korunmanın aşı ile mümkün olduğunu, ancak virüsü aldıktan sonra kedinin iyi bakım ve beslenme ile uzun yıllar konforlu bir yaşam sürmesinin sağlanabileceğini ifade eden Tünay, ''Hastalığın spesifik bir ilacı yok. Bağışıklık sistemine yönelik hastalık olduğu için özel kullanılan ilaçlar var. Ama bunlar yüzde 100 çözüm değil. Hastalığı kesinlikle iyileştiremiyorsunuz'' dedi.
''SOKAKTAKİ YAYILMAYI ÖNLEMEK'
Veteriner Hekim Tünay, sokaklarda giderek yaygınlaşan hastalık için çiftleşme kısmına yönelik olarak kısırlaştırma işleminin, en önemli önlemlerden birisi olduğunu söyledi. Tünay, şunları kaydetti:
''Dişi, erkek demeden hayvanları kısırlaştırabilirsek, çiftleşme kısmını bu şekilde halledebiliriz. Ama bunu yapmadıktan sonra hastalık yayılmaya devam edecektir. Ayrıca bu kedilerin tedavi ettirilip sahiplenilmesiyle de sokaktaki yayılmayı bir noktaya kadar kendi çapımızda halletmiş olabiliriz.
AA
Yayın tarihi: 19 Nisan 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/19//haber,311B986DFEBC47B2AF15DD2D5B5500E7.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.