kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Hepatit B için AB'den savaş bildirisi çıktı!

Dünyada giderek büyüyen sağlık sorunlarından biri olan hepatit B'ye karşı Avrupa birleşti! Hastalıkla savaş konusunda 46 ülkeden binlerce bilim adamının imzaladığı bildiri, Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edildi ve rapor olarak yayımlandı..
Dünyada her yıl 1 milyon insanın ölümüne neden olan hepatit B hastalığına karşı İspanya'da yapılan kongreden uluslararası işbirliği çıktı. Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği'nce İspanya'da düzenlenen 42. Uluslararası Hepatit Kongresi'ne 46 ülkeden 10 bin bilim adamı katıldı. Tüm dünyada 2 milyon insanı etkileyen hastalıkla savaş konusunda, Avrupa Parlementosu'nca da kabul edilen bir bildiri kongrede rapor olarak yayımlandı. İşte Avrupa'nın hepatit B'ye karşı alacağı önlemler:

* Hastalar suçlanmasın: Hangi risk grupları olursa olsun, kronik hepatit B ciddiye alınması gereken bir durumdur. Enfeksiyonları kapmış olanları suçlamak hiçbir makul sebebe dayanmaz ve harekete geçmemeyi mazur göstermek için kullanılamaz.

* Çocuklar kurtarılsın: Hepatit virüsü taşıyan anneleri tarafından enfekte olan yeni doğmuş çocuklardan yüzde 95'i, gelişmemiş bağışıklık sistemleri virüsle başa çıkamadığından, kronik hepatit B'ye yakalanma riski taşıyor. Enfeksiyon daha ileri bir yaşta olursa bu risk büyük ölçüde azalır: 1-5 yaşları arasında enfekte olanların 10'da 3'ünde, 5 yaşından sonra enfekte olanların 20'de birinden daha azında kronik hastalık ortaya çıkması bekleniyor. Risk altındaki bir diğer grup ise hepatit yaygınlığı yüksek veya orta olan bölgelerden gelen ve dolayısıyla yüksek hepatit taşıyıcıları olan evlat edinilmiş çocuklardır.

GÖÇ DALGASI YAYIYOR

* Göçmenlere dikkat: Her yıl AB'ye gelen en az 1 milyon göçmende; geldikleri ülkeye göre değişmesine rağmen, hepatit enfeksiyonu yaygınlığının birçok Avrupa ülkesinin yerli nüfusuna kıyasla daha yüksek olduğu görülüyor (özellikle Güneydoğu Asya, Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelenlerde). Bazı ülkelerde hepatit taşıyıcılarının akını nedeniyle, ulusal hepatit yaygınlığı artıyor. Örneğin Danimarka ve Hollanda'dan gelen veriler, hepatit varlığının yüzde 80-90'ının göçlere bağlı olduğunu gösteriyor.

* Avrupa birlik olsun: Hepatit B; Avrupa'daki ikinci en yaygın kanserojendir. Avrupa Birliği (AB), tütün mamülleriyle ve ilgili kaynaklarla savaşmakta gösterdiği olağanüstü gayreti hepatit B ile savaşmak için de yinelemeli.

MEDYA BİLİNÇLENDİRSİN


* Bilinçli hastalar yaratılsın: Hepatit B eğitimine erken başlanmalı (mümkünse okullarda). Okullardaki hemşireler, hastalıktan ve risklerden haberdar olmalı. Sağlık kampanyaları ve medya iletişimi, halkı bilgilendirmeye yardımcı olabilir.

* Göçmenler için tavsiye edilen yaklaşımlar:
*
Hepatitin yüksek veya orta dereceli yaygın olduğu ülkelerden gelen tüm göçmenler, hepatit B belirtileri için tarama sürecinden geçmeli.
* Aile üyelerinden biri bile hepatit B taşıyorsa diğerleri mutlaka aşılanmalı.
* Ülkeye yeni çocuklar gelir gelmez hepatit B için testlerden geçirilmeli. Testler 6 ay sonra yinelenmeli.
* Yakın zamanda veya geçmişte hepatit belirtisi göstermeyen çocuklar da aşılanmalı.
* Hepatit işaretleri taşıyan çocuklar ilave testlerden geçirilmeli.

* Sağlık çalışanları için öneriler:
*
Sağlık hizmetlileri için eğitim programları hazırlanıp eğitimler verilmeli.
* Görev icabı temaslar bilgilendirilmeli.
* Sağlık çalışanları, zorunlu olarak aşılanmalı.
* Görev icabı temas kontrol altına alınmalı.
Haberin fotoğrafları