İstanbul'a 3 yüzer marina
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda Tarabya, İstinye ve Büyük Bebek koylarına yüzer marina yapmak için proje hazırladıklarını bildirdi.
Topbaş, Tarabya Koyu'na akan atık suların biriktirdiği çamur tabakasının taranarak temizlenmesi çalışmalarını basın mensuplarına yerinde göstererek bilgi verdi.
Göreve geldiklerinde 190 kilometre olan dere ıslah çalışmasına 91 kilometre ilave yaptıklarını, sahil bandı boyunca 1653 kilometre atık su şebekesi döşediklerini, 234 kilometrelik sahilin 170 kilometresini denize girilebilir hale getirdiklerini anlatan Topbaş, Baltalimanı'ndan Sarıyer'e kadar atık su tünel çalışmasının bittiğini ve üst bölgelerde oturanların atık sularının toplanarak kolektöre bağlandığını kaydetti.
Ancak sahildeki kirli suların denize akıtılmaya devam ettiğini dile getiren Topbaş, bunu ortadan kaldırmak için Türkiye'de ilk defa mikro tünel sistemi ile 1236 metre uzunluğunda 60 santimetre çapında kazı yaparak Tarabya Koyu'nda 8 sokağın atığını Baltalimanı kolektörüne bağladıklarını ve bu çalışmanın toplam uzunluğunun 10,5 kilometre olacağını söyledi. Topbaş, ''Daha önce tarama çalışmaları yapılan İstinye Koyu'nda 28 bin metreküp çamur tarayarak denize girilebilir hale getirdik. Şimdi Tarabya Koyu'nda çamur tarama çalışması başladı.
7500 metreküp tarandı. 10 bin metreküp çamur taranacak. Böylece burası da bu yaz denize girilebilir hale gelecek. Bundan sonra atık su kontrolsüz İstanbul Boğazı'na girmeyecek. Avrupa ve Anadolu yakasında bu çalışmalar yapılacak'' dedi.
Tüm bu çalışmaların ''Dünya Çevre Ödülü'' alabilecek çalışmalar olduğunu ifade eden Topbaş, ''İstanbul, çevre kirliliği ile mücadelede başarılı. Çevresiyle, çiçekleriyle, deniziyle yaşanabilir bir kent haline geldi'' diye konuştu.
3 YÜZER MARİNA
Topbaş, İstanbul'un bir deniz kenti olmasına rağmen yeterince denizden yararlanamadığını, kentte turizmi etkileyecek olan marinaların da belirli boyutta gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Pendik Belediyesi ile çok ciddi ölçekte bir marina ihalesini yaptıklarını, Kartal'da da bir marina projeleri bulunduğunu anlatan Topbaş, İstanbul Boğazı'nda hazırlanan marina projelerine ilişkin şu bilgileri verdi:
''İstanbul Boğazı'nda kendi içinde doğal marina nitelikli birkaç körfez var. Sahil boyunca vatandaşları rahatsız eden tekneleri kaldırarak halkın sahil ile temasını sağlamak için Tarabya, İstinye ve Büyük Bebek koylarına yüzer marina yapmak için proje hazırlıyoruz.
Bu yerler bizim kontrolümüzde olmadığı için Maliye Bakanı'ndan talepte bulundum, olumlu karşıladı. İSPARK şirketimiz bu koylarda yüzer marina yaparak işletecek. Arzumuz, vatandaşa ucuz bir hizmet vererek, teknelerin sahile bağlantılarını kaldırıp, burada insanların rahatlıkla yürümesini, balık tutmasını ve denize girebilmesini sağlamak. Yakın bir tarihte bunun startını vereceğiz.''
Topbaş, teknik birliktelik adına dünyada bu alanda iyi olduğuna inandıkları yabancı bir firmayla da ortaklık olabileceğini söyledi.
KIYI DENETİMİNİ BÜYÜKŞEHİR YAPACAK
Şu anda sahilde teknelerin kıyıya bağlanmasına kendilerinin müdahale edemediğini, ancak sistemi kontrol altına alarak hoş olmayan ve vatandaşı sahilden kopartan görüntüleri ortadan kaldırmak için müdahale yetkisi istediklerini anlatan Topbaş, Denizcilik Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bu kontrolü üzerlerine alma konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.
Topbaş, ''Oradaki vatandaşlarımızı mağdur etmeden, yer göstererek bu düzenlemeyi yapmayı hedefliyoruz. İstanbul'u kontrollü, sistemli ve herkesin buna uyduğu bir kent haline getirmemiz lazım. Artık başıboş, herkesin kendi istediği gibi hareket ettiği bir kent olmamalı'' diye konuştu.
(AA)
Yayın tarihi: 16 Nisan 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/16//haber,FC6D40E8DFF04D019B8EB8478FC1D42F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.