|
|
Temiz internet kampanyası
İnternete ilişkin kaç yazı yazdım, kaç konuşma yaptım, kaç soruya yanıt verdim artık ben bile sayısını hatırlamıyorum. Çağın muhteşem buluşlarından biri internet. Düşünsenize bu yazı dahil öğrenmek istediğiniz bilgilere, tanımak istediğiniz ülkelere internet aracılığıyla ulaşabiliyorsunuz. Buna rağmen bizi internetten korkutan birçok tehlike de beraberinde geliyor. Çocukları internetin zararlarından korumak için herkes bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyor ve "İnterneti nasıl güvenlikli hale getiririz?" sorusunun yanıtını arıyor. 29 Mart günü SABAH, bu çalışmaları destekleyecek ve birleştirecek bir kampanya başlattı: Temiz İnternet Kampanyası. Kampanyanın açılışında başta Başbakan olmak üzere bu kampanyanın yasal ve kurumsal yönünü destekleyecek bakanlar, bilim adamları, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve internet kafe temsilcileri vardı. Kampanya başlatmak sadece ilk adımdır. Önemli olan bunun sonrasının nasıl geleceğidir. Sanırım bu sorunun yanıtı herkesin üzerine düşen görevleri doğru yapması olmalı. Peki, kime, ne görev düşüyor ve interneti nasıl temiz tutacağız?
PROBLEM
NEREDE? Temiz internet, yararlı interneti olası tehlikelerden arıtmak, arıtılamayanlardan korunmayı ve doğru kullanmayı öğrenmek olmalıdır. Önce "İnternetten ne tür zararlar gelebilir?" sorusuna bakmak gerekir. İnternette yararlı bilgilerin yanı sıra çocuklarımız için zararlı yanları da vardır: 1- Çocuklar, pornografi sitelerine girebilir, yaşları ve gelişimleri ile uyumsuz görüntü ve bilgilerle karşılaşabilir. 2- İnternetten ulaşılabilen oyunlar nedeniyle aşırı şiddetle karşılaşıp şiddete karşı duyarsızlaşabilir ve öğrendiklerini uygulayabilir. 3- Kumar oynayabilir ve alışkanlık haline getirebilir. 4- Uyuşturucu madde temin edebilir. 5- Yanlış kişilerle tanışıp, onlar tarafından yasal ve sağlıklı olmayan yönlerde eğitilebilir, kandırılabilir ve kulllanılabilir. 6- Uzun süreli bilgisayar başında oturma nedeniyle sosyalleşme sorunları olabilir. 7- Yine uzun süre oturma nedeniyle fiziksel sorunlar çıkabilir. Görüldüğü gibi internet, yararlarının yanı sıra özellikle çocuğu olanları ürkütecek birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bunları düşününce "Aman internet olmasa da olur," diye düşünülebilir. Ama öte yandan çocuğun ufkunu açması, bilgisine katkısı, çağı yakalaması nedeniyle onu internetten mahrum bırakmak da doğru değildir.
NELER YAPILMALI? Temiz internet için yapılması gereken birçok şey var ve herbirinin sorumlusu başka başka kurumlardır. Öncelikle her olumsuzlukta, her kötülükte olduğu gibi yasal düzenlemeler gerekir. Yasal düzenlemeler, interneti kötüye kullanımları cezalandırmanın yanı sıra denetleme ve doğruyu destekleme işlevini de yerine getirmelidir. Koruyucu filtreler ve programlar kullanmak bir başka yöntemdir. Ama en önemlisi çocuğu evin içinde koruyabilmektir. Bu ailenin görevidir. Bunu yapabilmek için ailelerin öncelikle bilgisayarı ve interneti tanıması, öğrenmesi gerekir. Bilgisayarı evin görünen bir yerine koymak (kesinlikle çocuğun odasına değil), onu uyarmak ve denetlemek şarttır. Evet, internet evimizin içindeki bilgisayarın sokağıdır. Her sokak gibi tamamen temiz olmasına, tehlikesiz olmasına olanak yoktur. Ama tehlikelere rağmen sokağa çıkmaktan vazgeçmeyiz. Sokaklar kirlendiğinde ve tehlikeli olduğunda ona göre tedbirler alırız, korunmayı öğreniriz. İnternette gereklidir ve vazgeçemeyiz. Bu nedenle çocuklarınızı tıpkı sokağa çıkarken olduğu gibi uyarabilirsiniz. "Yabancılarla konuşma, bilmediğin yerlere gitme, tanımadığın birileri sana bir şey önerirse sakın alma," gibi. Belki de en iyisi büyüyene kadar nasıl sokağa yalnız değil, bir büyükle çıkmasına izin veriyorsanız, bilgisayar ve internette de onlara eşlik etmeniz gerekir.
BENGİ SEMERCİ SÖZÜER
|