Pamukkale Şarapları 1962'de kurulurken çocukları, babaları Molla İbrahim'den izin ister. Baba, 'Yapın ya da yapmayın demem. Yapacaksanız iyisini yapın' der.
Ege bölgesinin şarap markası Pamukkale Şarapları'nın kuruluş öyküsü, bugün Türkiye'nin şarapçılık merkezi olmaya aday Denizli'nin Güney ilçesinde 1950'lerde yaşanan değişimi de yansıtıyor. Bunu Pamukkale Şarapları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat'tan dinleyelim: "Güney'de 1950'lere kadar geçim kaynağı pekmezdi. Ancak zaman içinde pekmezi satmak için pazar bulunamayınca bağcılık gelişmeye başladı. 1958'de ufak bir şaraphane kuruldu. Bunu 10 kişinin ortaklığıyla başka bir şaraphane izledi. Şaraplar fıçılara yüklenip İstanbul'a götürülüyor, bu işin ticaretini yapan Rum vatandaşlara satılıyordu. Onlar da filtre edip şişeliyorlardı. Aslımız yörük, çiftçilik ve hayvancılıkla meşguldük. Ağabeyim Fevzi Tokat bir kamyonla -ki çevremizde o zaman ilk motorlu araçlardan biriydi- taş kum çekerken, bakıyor şaraphane yapılıyor. O da 1962 yılında küçük bir şaraphane kuruyor."
OKULUNU BİTİRDİ Yasin Tokat, o dönemde "günah" olarak görülen şarap işine girmek için babaları Molla İbrahim'den izin almalarını ise şöyle anlatıyor: "Babam mollaydı. Ne yapalım diye sorduk? O da, 'yapın ya da yapmayın demem. Bu bir ticarettir, geçim kaynağıdır. Ama yapacaksanız iyisini yapın, dürüst olun' dedi." Bugün bir marka haline gelen Pamukkale Şarapları'nı 5 kardeş yönetiyor: Fevzi, Cahit, Şevket, Alaattin ve Yasin Tokat. Yasin Tokat, babasının sözüne uyar, "Bu işi yapacaksak en iyi şekilde yapalım" diyerek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Bölümü'nü bitirir. Kardeşler 1972 yılında anahtarı ona teslim ederler. Fevzi Tokat tarafından 100 bin litre kapasite ile kurulan Pamukkale Şarapları'nı 3.5 milyon litre kav kapasitesi ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın en modern tesislerinden birisi haline getiren süreç başlar. Bugün Pamukkale Şarapları, başta Almanya ve Fransa olmak üzere, üretiminin yüzde 25'ini Avrupa Birliği ülkelerine ihraç eden Türkiye'nin önde gelen şarap ihracatçılarından birisi. Fransa'da bile ender görülecek üretim tesisleri bulunduğunu belirten Yasin Tokat, 35 yıl boyunca kazandıkları bütün parayı şarapçılığa yatırdıklarını söyledi.