IMF'nin istediği 3 milyar 788 milyon YTL tutarındaki tedbir paketinin ilk ayağını "ödeneklere bloke" oluşturacak.
GSMH'nin yüzde 0.6'sı düzeyinde alınacak tasarruf paketinde, başta bilişim sektörü gibi maliyeti yüksek ihaleler, mal ve hizmet alımları ve yatırımlarda kısıntıya gidilecek.
Büyük projelerin toplam yatırım ödeneklerinde yüzde 2-10 arasında değişen oranlarda kısıntıya gidilebileceğini belirten Hazine yetkilileri, tedbir paketinin gider ayağında da kısa vadede sağlık harcamalarında kesintinin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor.
Hazine Müsteşarlığı, IMF'nin "net bir şekilde" ortaya konmasını istediği tedbir paketinin altyapısı üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, DPT ve Maliye'den de görüş isteyecek. Çifte seçim döneminde hükümet gelirlerde artış konusunda temkinli olma kararı aldı.
BÜYÜK PROJELERDE KESİNTİ
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergilerde artış olmayacağını açıklarken, tedbir paketinin en önemli ayağını giderlerde kısıntı oluşturacak. Maliye'den bir yetkili, paketin ödenek blokeleri ve kesintilerle şekilleneceğini belirterek, giderlerde ise doktorların ilaç yazma sayısı, referans ilaç uygulaması gibi tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekti.
Sağlık harcamalarındaki kesintinin kısa vadeli olabileceğine dikkat çeken yetkili, büyük projelerde de kısıntıya gidileceğini kaydetti. Özel bütçeli kuruluşlara yapılacak sermaye transferlerinde de blokeye gidilecek.
HİZMET MASRAFLARI KISILACAK
Hükümet, sağlık harcamalarında kesintiye gidilmeyeceğini açıklarken, kamu kurumları araç, bilgisayar, kırtasiye ve temizlik malzemesi gibi ihtiyaçlarda zorunlu olmadıkça alım yapmayacak. Kamu kurumlarının taşeron firmalardan aldığı hizmetlerden de tasarruf yapılacak. Hangi kurumların bütçesinde kesinti yapılacağı belirlenerek, akaryakıt gibi cari harcamalarda da tasarrufun gündeme geleceği kaydedildi.
SEÇİM ZAMLARI FRENLEDİ
KİT'lerin mali durumu konusunda IMF ile uzlaşma sağlayamayan hükümet, seçim nedeniyle zamlar konusunda da temkinli davranıyor.
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'nin ayrılışı sonrası yaptığı açıklamada, fiyat artışlarını en son çare olarak düşündüklerini belirterek, "Maliyetleri nasıl düşürür, verimliliği ve tahsilatı artırırız ona bakacağız. Ekonomik programımız belli adımlar atmayı gerektiriyorsa, çekinmeden, hangi adım olursa o adımları atarız" demişti.
BABACAN: HARCAMALARI AŞTIK
Babacan, 2006 ve 2007 bütçesinde harcama tavanları aşıldığı için, GSMH'nin yüzde 0.6'sı düzeyinde tasarruf tedbiri alınacağını açıklamıştı. Bu yıl GSMH 631 milyar 393 milyon YTL olarak beklendiğinden, tasarruf tutarı 3 milyar 788 milyon YTL olacak.