kapat
   
27 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Tarımda paradigma değişimi

Haftasonu İstanbul'da yapılan "Et ve Süt Sektöründe Küresel Vizyon" konulu uluslararası konferansta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile konuşma fırsatı buldum. Bakış açılarındaki farklılığı "tarımda paradigma değişimi" diye adlandırdı.
Bakan paradigma değişimini savunurken bunu henüz hayata geçirebilmiş değil. Hem bakanlıktaki reorganizasyonu hem de tarımdaki yeniden yapılanmayı gerçekleştirebilmiş ve yeni yapıları kurabilmiş değil. Ancak medyaya da yansıdığı gibi, konferansı bakanlıkla birlikte düzenleyen Setbir'in Başkanı Erdal Bahçivan "Bakanlığın adından köyişleri ismi çıksın" diye önerdi. Eğer altı doldurulacaksa bu bir şey ifade edebilir. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yaklaşımı da benzer nitelikte.

- Tarımda kent boyutu - Tarım Eker, paradigma değişimi için öncelikle tarım sektörüne kentlilerin de ilgi göstermesinin gerekliliğini vurguluyor ve şöyle diyor: "Çünkü bu sadece çiftçinin geçim olayı değil. Aynı zamanda tarladan sofralara uzanan bir zincir. Çiftçi bu zincirin ilk halkası. Arada bu işin ticareti ve son halkada tüketicileri var. Tüketicinin talebi ve gıda güvenliği artık ön planda. Paradigma değişiminde asıl bu var."
Yani, Tarım Bakanlığı çiftçiyi ilgilendirdiği kadar, hatta ondan daha fazla kentliyi ilgilendiriyor. Doğrudan yaşamına giriyor.
Bakan Mehdi Eker paradigma değişimi için tarım ile kırsal kesimin geçiminin birbirinden ayrılması, tarımın ekonomik bir sektör olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Eker bu nedenle Kırsal Kalkınma Başkanlığı'nın kurulduğunu söyledi.

- Nasıl bir değişim? - Eğer Bakan'ın söylediği bu değişim başarılırsa, tarıma bir ekonomik sektör gözüyle bakılırsa, kırsal kesimin geçinmesi ve barınmasına feda edilmezse, o zaman Türkiye tarımsal ürünlerde yeniden rekabetçi konuma gelebilir. Daha açıkçası son yıllarda tarımsal ürün dış satımı ile ithalatı birbirine çok yaklaştı.
- Türkiye yeniden kayda değer büyüklükte net tarımsal ürün ihracatı yapabilir.
Tarımda rekabet gücü kazanma zorunluluğu yanında üretimde standardizasyonun sağlanması da önemli. Süpermarketlerin yaygınlaşması böyle bir yapının kurulmasını zorluyor ve teşvik ediyor. Ama konunun hızlandırılması ve yaygınlaştırılması gereği de ortada. İşe çiftçiden başlamak gerekiyor. Bu da olaya bakanlık düzeyinde yaklaşımı gerekli kılıyor.
- Bölgeye ve ürüne göre teşvik sistemine geçmek aynı zamanda ürün planlamasını da beraberinde getiriyor. Tarımda paradigma değişimi için bunun da olması gerekiyor. Yoksa rekabet gücü olan ve olmayan her ürünü yetiştirmekle bir yere varılamıyor.
- Türkiye küçük ve büyükbaş hayvan sorunu yaşıyor. Bu et ve sütte miktar azlığı ve kalite düşüklüğü olarak şehirlinin yaşamına yansıyor. Yem bitkilerinde, yağda, buğdayda, arpada ihtiyaç yerli üretimle karşılanamıyor. Bu yolla Türkiye milyarlarca dolar tutarında ithalat yapmak durumunda kalıyor.
- Ürün ihtiyacını yerli üretimle karşılayamayan Türkiye aynı zamanda kırsal kesimdeki nüfusunu da tutamıyor. Bir yılda tarım kesiminden kentlere gelen istihdam artışının bir milyona yaklaştığını görüyoruz. Bu da istihdamda yapı değişikliğini gündeme getirirken işsizliğin azalmasını önlüyor.
- Tarımdaki paradigma değişimi ve rekabet gücünün artması için, arazi toplulaştırması da zorunlu. Bu konuda da bakanlık henüz bir adım atabilmiş değil.
- Küresel ısınma suyun önemini ortaya koydu. Su en çok enerji üretiminde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Böylece Tarım Bakanlığı'nın bir misyonu daha ortaya çıkıyor: Su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı için, yanlış ve israfçı kullanımının önlenmesi.

- Tarımda reform - Tarımda yapacak iş çok. Ama her seçim öncesinde olduğu gibi bu seçim öncesinde de galiba tarımın bir ekonomik sektörden ziyade oy deposu olarak alınması gündemde. Seçim sonrasında ekonomik programın ve AB'ye uyumun bir parçası olarak, tarımsal reformun bütüncül bir yaklaşımla ele alınması, bu alanda da yeniden yapılanmaya gidilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor.

- Sonuç - "Değişmek için terk etmek lazımdır" Peter Ducker

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Doların biri gitti, diğeri gelir mi?   / 26-03-2007
 Fed'in tavır değişikliği ile küresel dalga tamam şimdi içeriye bakalım   / 23-03-2007
 İETT arazisini sattık, her ile üniversite kurduk, Türkiye'yi ihya mı ettik?   / 22-03-2007
 Güvenliğin olmadığı yerde finans merkezi olur mu?   / 21-03-2007
 Yeni program ve yeni çıpa gereği   / 20-03-2007
 Final hazırlığı kurda dalgayı keser mi?   / 19-03-2007
 Üretimi olmayan ülkede gayrimenkul de para etmez   / 16-03-2007
 Dünyada trend kırılsa da Türkiye'ye sınırlı yansır   / 15-03-2007
 Beş yılda 112 milyar dolar geldi, devamı iki gelişmeye bağlı   / 14-03-2007
 Trabzon'dan göç yavaşladı, asıl zorluk şimdi başladı   / 13-03-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Tarımda paradigma değişimi
Haftasonu İstanbul'da yapılan...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Devlet Bakanı Şener'e cevabı kim verecek?
Cari...
MELİHA OKUR
Olimpos'un yaramaz çocukları!
Maçtan geliyorum, maça...
Çankaya'da partisiz ana muhalefet lideri
Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanı seçildiğinde partilere karşı...
Sokak çocuklarıyla evlendirilen Ruslara fuhuş yaptırıyorlar
Fuhuş mafyasına çalışan seyyar nikâh memurları, sokak çocuklarını...
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Ortaylı, 3 dinin 'Kutsal Emanetler'inin...
Trabzon çetesi 3 yıllık
Trabzon çetesi 3 yıllık
Başsavcılık, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel başta olmak üzere,...
IMKB
E: 43.264 D:% -0,33
DOLAR
S: 1,389 D:% 0,108
EURO
S: 1,849 D:% 0,244
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu