Kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen konut finansmanı sistemine ilişkin yasada yer alan 'yüzde 2'ye kadar erken ödeme ücretinin', bankaların tüketiciye getireceği ekstra bir yük, tüketicinin çıkarları noktasında olumsuz bir madde olduğu bildirildi..
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, ilgili yasada tüketici aleyhine bazı düzenlemeler olduğuna işaret ederken, konut finansmanı sistemine ilişkin kanunla ''faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden yüzde 2'ye kadar erken ödeme ücreti talep edilebileceğini'' hatırlattı.
Kanun tasarı halinde iken de bakanlık olarak buna itirazları bulunduğunu, fakat yine de kanunun bu şekilde geçtiğini kaydeden Özcan Pektaş, erken ödeme faizi ile tüketicilerin adeta cezalandırıldığını ifade etti.
Eline toplu para geçmiş insanların, borcunun birkaç taksitini veya tamamını birden ödediği erken ödemeyle ilgili batıda bir takım örneklerin olduğunu, 1995 yılından bu yana 4077 sayılı yasa ile de bu kredilerin tüketici kredisi adı altında verildiğini anlatan Pektaş, ''Bu yasa çerçevesinde erken ödeme ücreti ödenmiyordu, bankalar da batmıyordu'' diye konuştu.
Son 2-3 yıl içerisinde konut kredileri başta olmak üzere, tüketici kredilerinde yüzde 300'lere varan önemli artışlar olduğunu, bu çerçevede geri ödemelerin birden fazla kısmını veya tamamını ödeme şeklinde yapılarak borçlunun sistem dışına çıktığını vurgulayan Pektaş, şöyle konuştu:
''AB ortalamalarına baktığınız zaman konut kredisi 15-20 yıl alınmış olsa bile kredilerin büyük çoğunluğunun 7-8 yılda kapatıldığını görüyoruz. Son 3 yılda bankaların karlarına bir bakın, bu yüzde 2 erken ödeme cezasını ödemedi diye hiç bir banka batmadı. Dolayısıyla burada tüketicinin bir şekilde erken ödeme yapmasını engelleyerek, yani aldığı vade boyunca faiz ödemesine vesile olacak bir düzenleme gözüküyor. Dolayısıyla yüzde 2'ye kadar erken ödeme ücreti alınması bankaların tüketiciye getireceği ekstra bir yüktür. Tüketicinin ekonomik çıkarları noktasında olumsuz bir maddedir.''