Kışın 8 ay sürdüğü, 2 bin metre rakımda fabrikaların birkaç ay üretim yapabildiği Erzurum'da, emekli öğretmen Nazmi Ilıcalı ve işadamı Lütfü Yücelik 4 bin kişiyi kentin makus talihini yenmek için örgütledi.
Erzurum, Doğu Anadolu'nun yoksul kentlerinden biri. Kışın 8 ay sürdüğü, yeşil kartlı sayısının ülke ortalamasının iki katı olduğu, resmi işsizliğin yüzde 10'ları bulduğu, 2 bin metre rakımda fabrikaların birkaç ay üretim yapabildiği kentte, kadere meydan okuyan iki kişinin 4 bin kişiyi örgütleyerek sağladıkları iki ayrı başarı öyküsünü sayfamıza aldık. Osmanlı'nın ticaret ve askeri bakımından doğu üssü olan Erzurum, Ulusal Kurtuluş Savaşı mücadelesinde de Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında yapılan kongrede Misak-ı Milli'yi oluşturan kararların alındığı bir il olarak tarihi önem taşıyor. Erzurum, hayvancılık açısından önemli bir konumda bulunuyor. 2.5 milyon hektar yüzölçümüne sahip kentin yüzde 67'si çayır ve meralarla kaplı. Bu özelliği ile Türkiye'de ilk sırada olan Erzurum, yarım milyonu aşan sığır varlığıyla birinci, 1.5 milyonu geçen koyun mevcuduyla dördüncü sırada.
KURBAN KESİM MERKEZİ Ünlü gezgin Marco Polo'nun hayvancılığa uygun geniş otlaklardan bahsettiği Erzurum, yıllar içinde başta göç olmak üzere yaşadığı sorunlarla hayvancılıkta geri kaldı. Bununla birlikte kentte gelişen kurban kesim kültürü, bir kurban kesim merkezi olmak için ümit kaynağı oluşturdu. Kurban Bayramı'nda Mehmetçik Vakfı, Kızılay ve
bazı yardım organizasyonları kurbanlarını Erzurum'da kestirdi. Ayrıca, yerli koyun ırkının Romanya'dan getirilen koyun ırkıyla melezleştirme projesi köylüye büyük ümit veriyor. Erzurum, iklimden dolayı üretimin maliyetlerinin ağır olduğu bir il. Leben Süt'ün ortağı Osman Dolar, yaşadıkları sorunları şöyle aktarıyor: "İklim şartları ve büyük çiftlikler olmadığı için en fazla 5 ay süt buluyoruz. Kayseri'den, Sivas'tan süt getirip, ürün çıkarıyoruz. 10 ton süt elde etmek için ısınma masrafı 3 kat artıyor. Batıda yatırımı düşünmeye başladık. Doğu-Batı farkını siyasiler görmeli. Rakıma göre teşvik olmalı."
FİLM KOPTU Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Y. Sait Bilici de, ekmeğinin ununu dahi dışarıdan alan bir il olduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Erzurum'da artık film koptu. Şehirde oluşan para trafiği 350 milyon YTL. Bunun daha 250 milyonu, otomobil, ev taksitleri ile elinize değmeden banka şubesinde dışarıya transfer oluyor. Ne hazindir ki protestoluluk oranı yüzünden 5'inci icra dairesi açıldı. Ekonomi dönmüyor. Artık yüksek sesle gerçeği dile getirmeye başladık. İnsanlar şov saymazsa, gerekirse amuda kalkıp söyleyeceğiz. 2011 Oyunları'nı bir milat olarak alıyoruz."