SMS: AY yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder
Bu yıl da mart kapıdan baktırır yabancıya sattırır mı?
Son haftalarda küresel etkiyle ortaya çıkan finansal piyasalardaki pozitif eğilim 2001 krizi sonrasında hemen hemen her yıl yaşandı. Tek istisnası 2003 yılı ise Irak'ın işgaline, 1 Mart tezkeresinin reddedilmemesine ve yeni hükümetin IMF programını uygulama konusunda bocalamasına rastladı. Bu nedenle 2003 yılbaşı piyasa hareketi yukarıda yer alan tablodan da görüleceği gibi, pozitif değil negatif bir eğilim sergiledi.
- Geçmişhareketler - Yukarıdaki tobloda dikkati çeken önemli noktaları şöyle sıralayabiliriz: - 2002 yılbaşı hareketi nisan sonumayıs başı gibi sonlandı. Sonlandıran gelişme ise Başbakan Ecevit'in hastaneye yatmasıydı. Yılbaşı hareketinin temel nedeni de IMF ile yeni bir anlaşmaya gitmenin karşılığında alınan 10 milyar dolarlık dış kaynaktı. Yılın ilk dört ayını kapsayan bu hareket sonucunda faiz 12.2 puan, dolar yüzde 10.5 düştü. - 2004 yılbaşı hareketi de ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına gidebileceğini açıklamasıyla nisan ayının ilk haftasında son buldu. Üç aylık dönemde faiz 4.1 puan, dolar yüzde 6.5 düşerken borsa yüzde 7.6 değerlendi. - 2005 yılbaşı hareketini AB ile müzakere tarihi almış bir ülkeyi yabancı fonların keşfi sürükledi. Mart ayının ilk haftası biterken ABD'de enflasyon ve FED'in faiz artırımlarını hızlandıracağı korkusu, küresel piyasaları ve Türkiye'deki olumlu atmosferi bozdu. İki ayı aşkın sürede faiz 4.38, dolar yüzde 6.5 düşerken borsa yüzde 13.6 arttı. - 2006 yılbaşı hareketi şubat sonumart başı gibi Japonya merkez Bankası'nın faizleri artıracağı korkusuyla kesildi.
- Geçmişinsöylediği - Yukarıdaki veriler bize gösteriyor ki, 2003 yılı hariç her yıl olumlu bir yılbaşı hareketi yaşanmış. - Bu hareket üç veya en fazla dört ay sürmüş. - Mart öncesinde kesilen hareket de yok. Yani yılbaşı hareketlerinin kırıldığı aylar martnisan ayları. - Bunda da dün belirttiğimiz gibi, yeni yılın olumlu gelişmelerinin önceden satın alınması etkili. Özellikle yabancılar kârlarının önemli bölümünü ilk üç ayda yapıp, yılın geri kalan döneminde bunu korumaya çalışıyorlar.
- Kimkârlıçıkar - Geçmiş yılların eğilimleri, 2007 yılbaşı hareketinin nereye kadar varabileceğine ve nereden dönebileceğine ilişkin az veya çok bir fikir veriyor. Hareketi asıl sürükleyen yabancılar. Sonuçta yerlinin mi yabancının mı kârlı çıkacağını, hangi tarafın öngörüsünün geçerli olacağı ve yabancıların Türkiye'de ne kadar süreyle kalacağı belirleyecek.
- Sonuç - "Geridönemeyeceğinsularaaçılma"Danimarka Atasözü