|
|
|
Milli içkimiz rakı marka zengini
Milli içkimiz olması için Maliye Bakanlığı tarafından çalışma başlatılan rakı, özel şirketlerin üretim yapmalarına imkan tanınmasından sonra marka zengini oldu. Piyasada halen dört ayrı firmanın 20 değişik marka rakısı satılıyor.
1926 yılında kurulan TEKEL'in, Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bölümünün, 27 Şubat 2004 tarihinde özelleştirilmesinden sonra, alkollü içkilerde devlet tekeli sona ermiş oldu.
Devlet tekelinin kalkmasından sonra TEKEL'in alkollü içkiler bölümünü satın alan Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş. üretime başladı. Daha sonra Elda A.Ş. ''Efe Rakı'' yı, Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş. ''Burgaz Rakı''yı, Tariş-Tat ise ''Mercan Rakı''yı üreterek piyasaya sundu.
MARKA
TARTIŞMALARI...
Zaman zaman rakı markaları da tartışma konusu oldu. En son CHP İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına yaptığı suç duyurusuyla, ''Sarı Zeybek'' ve ''Ata'' rakılarının markalarının ''Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anımsattığı ve büyük önderin manevi şahsiyetini zedelediği'' gerekçesiyle iptalini istedi.
Devlet tekelinin kalkmasından sonra geçen süreçte 4 firma, rakının yanı sıra, değişik markalarda, votka, kanyak ve likör üretimine de başladı.
HANGİ FİRMA HANGİ MARKAYI ÜRETİYOR
Piyasada satılan rakı çeşitleri ve üretici firmalar ise söyle:
''Yeni Rakı, Kulüp Rakısı, Tekirdağ Rakısı, Tekirdağ Altın Seri, Altınbaş Rakı, Yekta Rakı, İzmir Rakısı, İzmir Sakız Rakısı, Mest Misket ve Mest Sultaniye (Mey İçki Sanayi), Efe Rakı, Efe Yaş Üzüm Rakısı, Çilingir Rakı, Sarı Zeybek (Elda AŞ),Burgaz Rakı, Ata Rakı, Rakı Turka ve Burgaz Yaş Üzüm Rakısı (Burgaz Alkollü İçkiler AŞ) Mercan Rakı, Fasıl Rakı (Tariş-Tat).''
EN KIDEMLİSİ KULÜP RAKISI
Piyasada satılan rakılar içinde ise Kulüp Rakısı, üretimi süren en eski rakı markası olarak biliniyor.
Üretimine 1932 yılında başlanan Kulüp Rakı'nın etiketi, geçen 75 yıl içinde değişmedi. Türk afiş sanatı ve reklamcılığın ilk temsilcilerinden olan İhap Hulisi'nin tasarladığı etikette, yakın dostu Fazıl Ahmet Aykaç'la birlikte rakı sofrasında sohbet ettiği görüntü, 75 yıldan beri Kulüp Rakı şişelerinde yer alıyor.
Piyasada en büyük rakı 1 litrelik (100 CC), en küçük rakı ise 0,7 CC ambalajlı şişeyle satılıyor. Rakılar, sahte rakı üretiminin önlenmesi için bilyeli kapaklı olarak üretiliyor.
(AA)
|