|
|
Bitlis'te 96 fırça
Şehirlerine sahip çıkan Bitlisli 40 genç, hayallerini tuvallere aktardı. Ortaya 96 resimden oluşan pano ile barışın ve kardeşliğin yeni yüzü çıktı....
Bitlis Gençlik Meclisi'nden birkaç arkadaş bir gün kahvede otururken, İpek Yolu üzerinde diye övündükleri şehirlerinin, tam da bu yol üzerinde bulunan bir duvarının büyük bir görüntü kirliliği oluşturduğunu fark ederler. "Bu duvarı nasıl rehabilite ederiz?" diye düşünürken akıllarına onu Bitlis'in tahini, kültürünü ve doğal güzelliklerini anlatacak resimlerle süslemek gelir. Gerekli kaynak için de Hayata Artı Gençlik Fonu'na başvururlar. Hayata Artı seçici kurulunun onay verdiği proje için yetkililer, ünlü ressam İsmail Acar'ın da bu projeye danışman olmasına aracı olurlar. Sonra bürokratik sorunlar nedeniyle duvarın yeri değişir. Bu kez yapılacak resimlerin, İhlasiye Medresesi'nin duvarının önüne dev bir pano şeklinde yerleştirilmesine karar verilir... İşte, Hayata Artı Gençlik Fonu'nun Bitlis-İpek Yolu Şehrinde Barışa Uzanan Duvar projesi bu şekilde ortaya çıktı. Ve resim tutkunu 40 genç, şehirleri ve en önemlisi kendileri için tasarladıkları bu barış duvarını, geceli gündüzlü iki gün süren bir çalışmayla ortaya çıkardılar. 21 Kasım'da atölyeye giren gençler, öyle büyük bir enerjiyle kendilerini resme kaptırmışlardı ki, gece saat 03:30'da ustaları İsmail Acar'ın 'Haydi artık evinize gidin, yarın gelirsiniz,' uyarılarına rağmen kalıp devam etmeye çalışıyorlardı. Ertesi gün de süren çalışmanın sonunda, hepsi elleri yüzleri boyalı olarak dışarı çıktıklarında, birbirinden çarpıcı tam 96 tablo ortaya çıkmıştı. O sırada görüştüğümüz İsmail Acar, "Bu çocuklardaki resim tutkusunu görmesem inanamazdım, içlerinde en az üç-dört tane ciddi ressam adayı var," diyordu. Çalışma tamamlandığında artık hava kararmaya başlamıştı ve biten resimler minibüslerle İhlasiye Medresesi'nin önüne taşındı. İsmail Acar, anlamlı bir bütün oluşturmak için doğru yerleştirme sırasını oluşturdu. Resimleri elleriyle yapan gençler yine kendi elleriyle dev panoya yerleştirmek için ustalara yardım ettiler. Her bir resimde ayrı ayrı işlenen dostluk, barış, sevgi, özgürlük ve kadın temaları, dev panoda bütünleşmiş bir ifadeye büründü. Bu projeyle kendisi de pek çok şey öğrendiğini belirten İsmail Acar, şunları söylüyor: "Anadolu'nun uzak köşeleri, şehirde yaşayan biri olarak hep ilgimi çekti. Bitlis'te inanılmaz derecede resme ilgili insanlar var. Bu çoğunluk ve enerji beni şaşırttı açıkçası. Yemek bile yemeden çalışıyorlardı. İşte o zaman doğru bir projede yer aldığıma inandım." Acar, hevesle öğrenmeye çalışan gençlere, resmi tek boyutlu görmemelerini sağlamak için olabildiğince farklı malzemeler kullandırmaya çalışmış. Sprey boya, desen kağıtları, hatta bir boya kutusu kapağı gibi farklı malzemelerle farklı işler yapılabileceğini göstermiş.
HERKES BAŞVURABİLİR Hayata Artı Gençlik Fonu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Coca- Cola Türkiye tarafından oluşturulan ve Habitat İçin Gençlik Derneği tarafından uygulanan toplam 1.5 milyon dolarlık bir fon. Ayrıca kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki en büyük gençlik fonu olma özelliğine sahip. Mayıs 2005'te başlatılan fon kapsamında, beş yıl süreyle çok sayıda gençlik projesinin desteklenmesi hedefleniyor. Fondan geçen yıl ülke çapında toplam 10, bu yıl da 12 proje faydalanmış. Önümüzdeki yılın başvuruları da Ocak ayında başlıyor. Bu çalışmanın en önemli özelliklerinden biri gençlerin kendi işlerini kendilerinin yapmasının, yani ellerini taşın altına koymalarının sağlanması. Ayrıca gençlere sadece para değil danışmanlık ve eğitim desteği de veriliyor.
Melis D. ÇALAPKULU
|