|
|
|
|
|
|
Diyarbakır'ın şen türkücüleri
Namus cinayetleri ve kadın intiharlarıyla anılan Güneydoğu toprakları, artık güzel kadın hikâyelerinin de mekânı. Diyarbakır'ın en yoksul ilçesi Bağlar'da kadınların bir araya gelerek oluşturduğu Kardelen Kadın Korosu, her yaştan kadını müzik aşkıyla bir araya getirdi.
Orada güzel şeyler de oluyor
Güneydoğu'da namus cinayetleri ve kadın intiharları kader değil. Diyarbakır'da Kamer'den sonra, Kardelen Kadın Evi ve Bağlar Kadın Kooperatifi'nin çalışmalarıyla birçok kadın kurslara giderek diplomalar alıyor, sosyalleşiyor ve hayallerini gerçekleştiriyor.
Diyarbakır'ın tek kadın belediye başkanı olan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler aslen Çanakkaleli. Göreve gelir gelmez kadınlar ne istiyor diye anlamaya çalıştıklarını anlatıyor. Bunun için önce bir saha çalışması yapılmış ve ilin en yoğun göç alan ilçesi olan Bağlar'ın yüzde 63'ünün işsiz, kadınların yüzde 93'ünün de çalışmadığı tespit edilmiş. Kendi ilçelerinde ,genelde güneydoğuda 'kentlileşememe'nin önemli bir problem olduğunu anlatan Özsökmenler, "Bunun üzerine aile içi şiddeti, namus cinayetlerini, geleneklerden gelen berdel, kuma gibi uygulamaları eklediğimizde oldukça bir vahim tablo ortaya çıkıyor," diye konuşuyor. Kadın çalışmalarında her birimi bir mahalleye kurmaya dikkat ettiklerini anlatan Özsökmenler, bunun nedeni olarak da kadınların kent merkezine inememelerini işaret ediyor.
KADINA DAİR HER ŞEY Kardelen Kadın Evi'nde iki sosyolog görev yapıyor. Şiddet mağduru kadınlara danışmanlık hizmetinin de verildiği Kardelen'de, birçok kurs da düzenleniyor. El sanatları kursu giderek bir istihdam alanına dönüştü, yakında açılacak atölye-kafeteryada hem yeni ürünler yapacaklar hem de bu ürünleri satacaklar. Kardelen'in içindeki eğitim yerleri de yakında ayrı bir birim olacak. Kardelen Kadın Evi Koordinatörü Çağlar Demirel, daha çok göç etmiş kadınlara hizmet götürdüklerini anlatıyor. Sığınma evi olarak hizmet vermeseler de çok sayıda şiddet başvurusu da aldıklarını söyleyen Demirel, 2005 yılında 213 kadının bu nedenle başvurduğunu belirtiyor. AB için hazırlanan 'Çocuk Bakımı Projesi'nin sonrasında kurulan kooperatifte 60 kadın eğitim gördü ve 50'si işe yerleştirildi. Daha sonra çocuk bakıcılığının yanı sıra yemek yapmaya ve satmaya da karar veren kooperatifli kadınlar, yakın zamanda 'Kadını Kentle Tanıştırma Projesi'ni de başlatacak. Öte yandan yoksul kadınların çocuklarının eğitim gördüğü Eğitim Destek Evi de önemli kuruluşlardan biri. Bin çocuğun eğitim gördüğü kurumda, geçen sene 21 kişi, bu sene de 34 kişi Anadolu liselerini kazandı. Bağlar Belediyesi başarılı çocukların hepsine burs veriyor. Kooperatifte şimdi porsiyonu 3 YTL'den 60 kişilik yemek satışı yapılıyor, sonraki hedef ise bir kadın lokantası.
KAMER HER YERDE Geçtiğimiz günlerde Legion d'Honneur nişanı alan Kamer Başkanı Nebahat Akkoç, eldeki verilerin yetersizliğine rağmen Diyarbakır'da fuhuşun arttığına dikkat çekiyor ve bunu şöyle açıklıyor: "Yoksulluğun ve şiddetin olduğu her yerde fuhuş artar. Üstelik fuhuş ve pornografi iç içe gelişiyor." Doğu ve Güneydoğu bölgesinde Bitlis hariç bütün illerde Kamer'in şubelerini kurduklarını anlatan Akkoç, bölgedeki 179 ilçeye de yayılma hedefinde olduklarını söylüyor. Bu sene sonuna kadar 80 ilçede örgütlenmelerini tamamlayacaklar, ayrıca Ankara'da da bir irtibat bürosu açmayı planlıyorlar: "Buralardan sesimiz zor duyulur oldu, belki Ankara'da iki üç yıl kalıp mekanizmanın nerede tıkalı olduğunu, ne yapmak gerektiğini görmenin, yani bir çeşit lobi çalışması yapmanın yararlı olacağına inanıyorum." Diyarbakır'da bir sığınma evinin şart olduğunu hatırlatan Akkoç, bunun için belediyelerle İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunun önemli olduğunu belirtiyor.
MÜJGÂN HALİS
|
|
|
|
|
|
|
|
|