Abu Dabi Sultanı: 'Kalbimi fethettiniz'
Dolmabahçe Sarayı'nın ülke sınırları dışında düzenlediği ilk sergi, geçen hafta Abu Dabi'de açıldı. 'Osmanlı Saray Koleksiyonundan' adlı serginin açılışını yapan Sultan bin Tahnoun Al Nahyan, koleksiyona hayranlığını gizleyemedi.
Dolmabahçe Sarayı'nın 150. yılı nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de yapılan Osmanlı Saray Koleksiyonundan başlıklı sergide 65 tablo, saraydan seçilen mobilyalar, seccadeler, halılar ve porselenler yer alıyor. Bu, Abu Dabi'de bugüne kadar yapılan en büyük sergi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Abu Dabi Kültür Mirası Vakfı (ADACH) Başkanı Sultan bin Tahnoun Al Nahyan tarafından açılan sergi, üç hafta açık kalacak. ADACH Başkanı Sultan bin Tahnoun Al Nahyan heyecanla gezdiği sergi için Sabah'a verdiği özel röportajda, "Kalbimi fethettiniz," diye başlıyor sözlerine. "Türkiye'deki kardeşlerimizle ortak bir ruhu paylaşıyoruz ve bu sergi bunun çok önemli bir kanıtı," diyen Al Nahyan müzeciliği geliştirmek istediklerini ve bu konuda Türkiye'deki birçok müzeyle iletişim halinde olduklarını belirtiyor. Görkemli binalarına ve yedi-sekiz yıldızlı otellerine rağmen sergi salonlarının yetersizliği konusundaki sorumuzu haklı bir eleştiri olarak niteleyen Sultan bin Tahnoun Al Nahyan, bu konudaki eksikliklerinin farkında olduklarını ve beş yıl içinde Abu Dabi'de önemli projelere imza atacaklarını söylüyor. Klasik, modern ve plastik sanatlarla ilgili spesifik müzelerin startını verdiklerini söyleyen Sultan, dünyadaki birçok müzenin şubesini de Abu Dabi'ye taşıyacaklarını anlatıyor. Resim bölümünün tamamı oryantalist ressamların tablolarından oluşan serginin projesi, ünlü Zonaro koleksiyoneri Erol Makzume'ye ait. Abu Dabi'de sergi gezmenin yeni gelişmekte olan bir kültür olduğunu söyleyen Makzume'ye göre de, mekânların halka açılmasıyla kimliklerin ortaya çıkması da kolaylaşacak. ADACH Direktörü Mohamed Khalaf Al Mazrouei de sergiyi en az 10 bin kişinin gezeceğini ama turistlerin de bu etkinliğe özel bir ilgi göstereceğini öne sürüyor. "Çok doğru zamanda yapılan bir sergi ve bu her iki ülkenin işbirliği için sadece bir başlangıç," diyen Mazrouei, İstanbul'dan gelen Dolmabahçe sergisinin, Osmanlı tarihinin 150 yıllık devrini yansıtmasının yanı sıra, İslam ile Batı uygarlıkları arasındaki yakın etkileşimi de gösterdiğini vurguluyor. Oryantalistlerin gözünden Osmanlı dönemindeki Arapların da anlatıldığı sergide; George Washington'un Arap Süvariler'i, Çeşme Başında Mola Veren Araplar'ı, Gustave Boulanger'in Sudan Geçen Bedeviler'i, Eugene Fromentin'in Sudan Geçen Araplar'ı, Victor Pierre Huguet'in Mola Vermiş Arap Süvariler'i, Çölde Bedeviler'i, Jean Leon Gerome'nin Mısır'da Kahve'si, Ayvazovski'nin Mısır'da Bir Sokak'ı ve Alexander Swoboda'nın Deve Kervanı gibi tablolar da yer alıyor. Sergide ayrıca Dolmabahçe Sarayı'ndaki değerli eşyalar da sergileniyor.
HEM DOĞULU HEM BATILI 1856'da Osmanlı İmparatorluğu'nun 31. sultanı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray, geleneksel ile Batı tarzını bir arada barındıran bir mimariye sahip. Mabeyn-i Hümayun, Muayede Salonu ve Harem bölümlerinden oluşan sarayın koleksiyonu padişahların ince zevklerini yansıtıyor. Koleksiyonu oluşturan parçaların büyük çoğunluğu ise II. Abdulhamid dönemine ait.
BEDEVİLİKTEN ZİRVEYE 1966 yılında petrolün bulunması, BAE'lilerin 'çölde bedevi' şeklindeki hayatlarını tamamen değiştirmiş. Ülkenin başındaki emirler, petrolden elde ettikleri tüm gelirleri ülkenin kalkınması için kullanmışlar. Bedevilik dönemlerinde sosyal ve siyasal sorunları bulunan ülke, bugün refahın zirvesini yaşıyor. Eğitime çok önem verilen ülkede, kültürel etkinliklere de büyük ilgi duyuluyor. Tiyatroların bulunmadığı ülkede, her şehirde birçok sinema var. Dubai'de 25 ve Abu Dabi'de de 25 sinemanın bulunduğu ülkede, filmlerin geneli ahlâki kaygı gözetilerek sansürleniyor. Yerli halk için eğitimin, hastane ve ilaç masraflarının bedava olduğu BAE'de, hükümet yeni evlenenlere 20 bin dolar para yardımında bulunuyor. Para yardımının yanı sıra büyük bir iş merkezinden bir yer, bir villa ve bir araba da cabası. BAE bugün dünyanın en güvenilir ülkelerinden kabul ediliyor. Burada arabanızın kontak anahtarını üzerinde unutup bir gün boyunca kontrol etmeseniz bile, döndüğünüzde anahtarı yerinde bulabileceğiniz belirtiliyor.
MÜJGÂN HALİS
|