24 ülkenin 17'sinde vergi gelirleri yükseldi. OECD'nin araştırmasına göre vergi gelirlerindeki artışın temelinde ülke ekonomilerindeki gelişme yatıyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) araştırmasına göre ülkelerin topladıkları vergilerin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları (GSYİH) içerisindeki payı giderek yükseliyor. Elde edilen rakamlara göre bu oran 2005 yılıyla kıyasla, araştırmaya konu olan 24 ülkenin 17'sinde artış gösterdi. Vergi gelirlerinin toplam GSYİH içerisindeki payının en büyük artış gösterdiği ülke İzlanda oldu. Ülkede vergi gelirleri bir önceki yıla kıyasla 3.7 puan artış göstererek toplam içerisindeki payını yüzde 42'ye çıkardı. İzlanda'yı ikinci sırada 1.3 puan artış ve yüzde 27'lik payla ABD izledi. Üçüncü sırada ise 1.2 puan artışı ve GSYİH içerisinde yüzde 37'lik toplam payla İngiltere izledi. OECD'nin araştırmasına göre Türkiye'de bu oran 2005'e kıyasla 1 puanlık bir artış gösterdi. Türkiye'de toplanan vergiler GSYİH'nın yüzde 32.3'ünü oluşturuyor. Bu oranlardaki en büyük artış ise 1995-2000 yıllarında yaşanmıştı. OECD'nin rakamlarına göre 1995 yılında vergi gelirleri toplam GSYİH'nin yüzde 22.6 sına denk gelirken bu rakam 2000 yılında yüzde 32.3' yükseldi. Son beş yıl içerisinde ise bu oranda yukarı veya aşağı doğru yarım ila bir puanlık değişimler gösterdi.
EKONOMİ
GELİŞİYOR Yapılan yorumlara göre vergi gelirlerindeki artış vergi oranlarının artırılmasından değil söz konusu ülke ekonomilerindeki gelişmeden kaynaklandı. OECD'nin açıklamasına göre ülkelerdeki üretimin artmasıyla birlikte şirketlerin karı ve şirket çalışanlarının gelirleri hızla yükseltti. Bunun sonucunda devletin gelir vergisi başta olmak üzere topladığı vergilerde önemli artışlar gözlemlendi. Raporda vergi gelirlerinde gözlemlenen artışa bir gerekçe olarak da vergi toplama konusunda ülkelerin işi çok sıkı tutmaları gösterildi.