|
|
|
|
|
|
|
|
|
İlk kızımı aradım
Orhan Pamuk: Haberi alınca kızımı aradım. Dersteydi 'Duydum baba, hoca bakıyor' dedi. Ödülü almaya kızımla gideceğim.
1.4 MİLYON DOLAR ALDI Yazar Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk olarak tarihe geçti. 1.4 milyon dolar para ödülü de kazanan Pamuk SABAH'a şöyle konuştu: "Bu çok büyük bir şeref. Türk kültürü için şeref. Ödül Türk edebiyatına. Artık kimse bana Nobel'i sormayacak, mutluyum."
ÖDÜLÜ KIZIYLA ALACAK New York'ta bulunan Pamuk haberi alınca İstanbul'daki kızı Rüya'yı aradığını söyledi: "Kızım dersteydi. 20 dakika konuştuk. Bana 'Evet baba çok mutluyum ama hoca bakıyor' dedi. 'Yahu ver hocayla konuşayım' dedim. 'Hayır' dedi."
SEVİNENLER Yaşar Kemal (yazar): Hak ettiği bu ödüle çok sevindim. Yürekten kutlarım. Çetin Altan (yazar): Belki de Türkiye'nin en önemli yazarı. Ödüle layıktı. Ayşe Kulin (yazar): Türk edebiyatı daha çok gündeme gelecek. Abdullah Gül : Mutluluk duydum. Tüm dünyada yankı yapar.
KIZANLAR Alev Alatlı (yazar): Pamuk'un şu kadarcık entelektüel namusu ve cesareti varsa ödülü reddetmeli. Özdemir İnce (şair): Türk edebiyatının sevindiğini sanmıyorum. Türk tarihi satıldı. Mehmet Şandır (MHP): Seçici kurulu kınıyoruz. Pamuk ödülü reddetmezse vatandaşlıktan çıkarılmalıdır.
İlk SABAH'a konuştu: Hemen kızımı aradım
Nobel'i aldıktan sonra ilk olarak SABAH'a konuşan Orhan Pamuk, haberi alır almaz kızını aradığını ama kızı derste olduğu için konuşamadıklarını belirtti ve ekledi: Bu ödül asıl Türk edebiyatına verildi.
Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan yazar Orhan Pamuk ödül aldığını öğrendikten kısa bir süre sonra SABAH'a konuştu. Nobel'i New York'ta sabah 06.45'te öğrenen Pamuk'un ilk yaptığı şey, kızı Rüya'yı arayıp haber vermek olmuş. Pamuk, ödülü kazandığını nasıl öğrendiğini ise şöyle anlattı: "New York'a aralık ayına kadar Kolombiya Üniversitesi'nde edebiyat ve sosyal bilimler dersi vermek için gelmiştim. Uyuyordum. New York'ta Türkiye'den altı saat erken olduğu ve burada da saat farkına alışamadığım için yeni aldığım telefon çalmaya başladı. Bu yeni telefonu da kullanmayı çok iyi bilmiyorum. 'Ne oluyor bu saatte de kim arıyor' diye düşünüyordum. Saat yediye çeyrek vardı ve karanlıktı. Telefonu açtım. İsveç Akademisi, benim Londra'daki ajansımı aramış, ödülün sonucunu söylemişler.
'ÜLKEM İÇİN MUTLUYUM' Bana İsveç Akademisi Sekreteri Horace Engdahl'ın ödülün sonucunu söylemek için arayacağını söylediler. Ben de 'Arasın' dedim. İki dakika sonra aradılar. Çok nazik şeyler söyledi. Çok kibardı. Çok inceydi. Bu ödülü aldığımı, kabul edip etmediğimi, sordu. Ben de çok memnun olduğumu ve kızımla İsveç'e gelip ödülü alacağımı söyledim." Orhan Pamuk ödülün sadece şahsına değil aynı zamanda Türk diline ve edebiyatına verilydiğini de belirterek, "Sosyal olarak bu yalnız bana verilmiş bir ödül değil. Bu ödülü yalnız bana değil, Türk edebiyatına, Türk kültürüne, Türk diline verilmiş olarak kabul ediyorum. 32 yıldır günde ortalama 10 sattir çalışıyorum. Bunu sevgiyle, aşkla yapıyorum. Roman sanatına olan bağlılığım, edebiyata olan inancım ve 32 yıllık emeğim ödüllendirildi- . Ülkem için çok mutluyum.
'BABA HOCA BAKIYOR' Bu ödülü Türkiye'ye, bizlere verilmiş bir ödül olarak çok büyük bir sevinçle kabul ettim. Şimdi Türkiye de, Türk edebiyatı da hak ettiği şekilde Nobel'i aldı. Evet, son üç dört yıldırherkes, arkadaşlarım, beni sevenler sürekli olarak bana 'Ne zaman Nobel Ödülü alacaksın' diye soruyorlardı, bu ödülün güzel bir yanı da artık bu soru bana sorulmayacak." Nobel Edebiyat Ödülü'nü almak için 10 Aralık'ta Stockholm'e kızıyla birlikte gideceğini söyleyen Pamuk, ödülü kazandığını öğrendiğinde ilk olarak kızını aramış: "Ödülü aldıktan sonra cep telefonuyla kızımı aradım. 20 dakika sürdü onunla konuşmamız. Kızım dersteydi, haber kulağına gitmişti bile. Bana 'evet baba, çok mutluyum, ama dersteyim, hoca bakıyor' falan dedi, ben de 'yahu dur, hocayı ver, onunla konuşayım' dedim. 'Hayır baba, hoca bakıyor, duydum, tamam, çok güzel baba,' dedi. Konuşamadık, kapandı. Ama biz kızımla Stockholm'de çok mutlu olacağız. Bunu bütün Türkiye'nin sevinçle kabul edeceğini düşünüyorum. O kadar çok telefon alıyorum ki işin tadını çıkartamıyorum. Keşke Türkiye'de olsaydım, ama burada da ders vermek zorundayım.''
YORUM YAPMAK İSTEMEDİ Orhan Pamuk, Türkiye'deki okurlarından bu ödülün hayat alışkanlıklarını değiştirmeyeceğini bilmelerini istedi. "Bu ödül benim hayat alışkanlıklarımı değiştirmeyecek. Evet, bu çok büyük bir şeref, hepimiz için, Türk kültürü için şeref. Ama ben gene eski Orhan olacağım. Bu ödül benim yazma alışkanlıklarımı ve edebiyata bağlılığımı değiştirmeyecek.'' Pamuk, Fransa'da Ermeni soykırımı ile ilgili yasa tasarısından ise haberinin olmadığını söyledi. Pamuk, son romanı Masumiyet Müzesi'nin de 2007'de yayınlanacağını belirtti. CNN'in canlı yayınına da katılan Orhan Pamuk, ödülü aldığı için çok mutlu olduğunu yineledi. Henüz bir plan yapmamakla beraber, bu müjdeli haberi arkadaşlarıyla kutlamayı düşündüğünü belirten Pamuk, ödülün tam da Fransa'da geçen Ermeni Soykırımı'nı inkara ceza verilmesi yasasıyla aynı güne gelmesi hatırlatıldığında ise, "Bunun üzerinde durmak istemiyorum. Ben Türkiye'nin AB sürecini destekliyorum" dedi.
Figen YANIK- EKLER / Pervin METİN - MERKEZ /ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|