|
|
|
|
|
|
|
|
|
J'Accuse...! (Suçluyorum)
Kendini yargıç yerine koyan Fransa Meclisi dün tüm Türkleri yaralayan haksız bir karara imza attı. Aynı Fransa 112 yıl önce casus diye bir subayını hapse atıp yine haksızlık yapmıştı.
Kelebek filmine konu olan adaya gönderilen subay Dreyfus'un "kanıtsız" suçlandığını, haksızlık olduğunu gören cesur yazar Emile Zola ortaya çıktı. Zola, L'Aurore gazetesinin manşetinden 'Suçluyorum' diye Fransız Cumhurbaşkanı'na seslendi. Dreyfus'u hapseden Fransa Zola'yı da mahkûm etti.
YİNE POLİTİKACILAR Aradan geçen yıllar, Fransa'nın haksızlığını, Zola'nın da haklılığını ortaya çıkardı. Fransa Dreyfus ve Zola'dan özür dilemek zorunda kaldı. Dreyfus çıktıktan sonra, bu ülkenin en değerli unvanları ile ödüllendirildi. Dünkü karar, bu öyküyü ve Zola'nın "Suçluyorum" manşetini hatırlattı.
KANITSIZ SUÇLAMA Fransa Meclisi dün "Ermeni soykırımı yoktur" demeyi suç sayan tasarıyı 19'a karşı 106 oyla kabul etti. Meclis, tarihçilerin bu suçtan muaf tutulmasını içeren hoşgörü önergesini bile kabul etmedi. Bu haksız karar, tüm Türkiye'de büyük tepki topladı.
Kaybedecek Fransa olur Başbakan'dan sert tepki: "İlişkiler ağır darbe aldı. Sonuçlarına katlanırlar"
Fransa Meclisi'nin "İnkâr Tasarısı" nı kabul etmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Erdoğan "Türkiye bu karardan zarar görmez. Kaybedecek Fransa olur" dedi. Bakan Gül "Fransa tarihi prestijini yerle bir etti" diye tepki gösterirken, CHP lideri Baykal sert çıktı: "Fransa ayıba imza attı..." Dışişleri de ilk iş olarak Fransa'yı "kırmızı liste"ye aldı.
Her hafta bir mala boykot İş dünyasında Fransa Meclisi'nin kararı öfkeyle karşılandı. Oda başkanları Fransa'nın büyük hata yaptığını belirtirken tepkilerin "itidalli" olmasını istedi. Tüketiciler Birliği her hafta başka bir malın boykot edilmesini planlıyor.
FRANSA'YA DERS VEREN MANŞET Bugün politik çıkarlar uğruna Ermenilere sahip çıkan Fransa'da, 112 yıl önce Yahudi düşmanlığı Dreyfus olayıyla zirveye çıkmıştı. Yazar Emile Zola, L'Aurore gazetesinde Cumhurbaşkanı'na hitaben "J'accuse" (Suçluyorum) manşetiyle bir mektup yayınladı. Bu manşetle Fransa gerçekleri gördü...
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Fransa, Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayı kabul etti. Hükümet ve basın son ana kadar hatadan geri dönülmesi için karşı çıktı ama yasa, 19'a karşı 106 oyla geçti.
Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor. Fransız meclisinde 106 oya karşı sadece 19 milletvekili hayır oyu verdi. Görüşmeye meclisin yaklaşık olarak dörtte biri, 129 milletvekili katıldı, İktidar Partisi UMP'den 17 milletvekili, Sosyalist Parti'den de 2 milletvekili hayır oyu kullandı. İktidar Partisi UMP'den 49 sosyalistlerden 40, sağ muhalefetteki UDF'den 7, komünistlerden 6 küçük diğer partilerden de 4 partideki bölünme nedeniyle teklife karşı ortak pozisyon belirleyemeyen iktidar Partisi UMP milletvekillerinin çoğunluğu ise oylamaya katılmadı. "Bilim adamlarının ve araştırmaların yasa kapsamı dışında bırakılması" yönünde değişiklik önergesi veren UMP'li milletvekili Patrick Deveciyan'ın önerisi ise sosyalistler tarafından muhalefetle karşılaştı ve red edildi.
HÜKÜMET
TEPKİSİ İktidardaki Halk Hareketi Birliği adına konuşan tasarının mimarı Deveciyan, konuşmasında Türk hükümetini ve yasa teklifine karşı çıkan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i eleştirdi. Türkiye'de ifade özgürlüğü olmadığını ileri süren Deveciyan, "Türkiye inkarcı politikalarını artık ihraç etmeye başladı. Lyon'daki gösterileri de, Türk devleti organize etti" dedi. Fransız Hükümeti adına konuşan Avrupa İşleri Bakanı Catherine Colonna'nın "yasanın uygunsuzluğuna" ilişkin konuşması sosyalist parti sıralarından gelen tepkiler hariç milletvekilleri üzerinde etkisi olmadı. Michel Piron "hafıza, olaylar olup bittikten sonra inşa edilen bir şeydir. Bu nedenle son derece hassastır. Bu metin kesinlikle Ermeni meselesine hizmet etmiyor" dedi. UMP meclis grup 2. Başkanı ve AB delegasyonu Başkanı Pierre Lequiller ise "red" oyu vermekle birlikte Ankara'yı rahatsız edecek sözlerin de sahibi. Lequiller ayrıca Fransa'nın en büyük anayasa profesörlerinin Robert Badinder'ın, Olivier Duhammel'ın bu teklifin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin görüşlerini de aktardı. Sosyalist Partili Jack Lang başından bu yana yasaya olan muhalefetini dile getirmesine karşılık, dışarıda etrafını saran medya ordusu nedeniyle oylamaya katılamadı. Eski maliye Bakanı Dominique Strauss Kahn da yasaya karşı olduğunu duyurmakla birlikte oturuma katılmadı. Oturumda çekimser kalan 4 milletvekilinden biri de; UMP'li, dünyada ilk yüz naklini gerçekleştiren ünlü profesör Jean Michel Dubernard'di. Yasanın yürürlüğü girmesi için önce senatonun ardından cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerekiyor.
Belkıs KILIÇKAYA- PARİS
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|