İnek sağan robot
İneklerin tek sıra halinde salına salına ilerleyip kendilerine mahsus daha genişçe bir alana gelip durması.. Onlar durduğu anda başlayan hareketlenme.. Önce memelerinin bulunduğu bölümün makinenin fışkırttığı sıvıyla dezenfekte edilmesi.. Sonra lazerlerin yardımıyla vantuzların memeleri bulması.. Vantuzların bulduğu memelerden numunelik çekilen ilk süt.. Bilgisayarın numuneyi otomatik kontrol etmesi.. Sakınca görmez ise sütlerin sağılmasına devam izni vermesi..
***
Sağılan sütün miktarı, niteliği, hangi inekten elde edildiğinin kayıtlara geçmesi.. Sütünü veren ineğin sağıldığı alandan çekilip gene usul usul yerine gitmesi.. Bir sonrakinin gönüllü olarak süt vermeye gelmesi.. Amerika'da Pennsylvania'daki süt çiftliğinde gördüklerimizi henüz unutmuş değilim. Teknoloji, ineklerin boynuna taktığı bir metal ile sanki onları elektronik hale getirmiş.. Hayvanların boynundaki çipler sayesinde tüm performansları kayıtlarda.. Hayatları, kendilerini sağan robot ile boyunlarındaki çipler arasında geçmekte..
***
Amerika, insana her şeyi kıyaslama imkanı sağlıyor.. Küresel ölçek nedir, bu sorunun yanıtını veriyor.. Kendi ülkeniz, Avrupa Birliği ve ABD arasındaki farkları iyice ortaya çıkarıyor.. Bu kıyaslamalardan birini, ortalama tarım işletme büyüklüklerini hatırlatabiliriz. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortalama tarım işletme büyüklüğü 181 hektar.. Avrupa Birliği'ndeki ortalama tarım işletme büyüklüğü 17 hektar.. Türkiye'de ortalama tarım işletme büyüklüğü ise 5 hektar.. Bu ne demek? ABD dünyayı beslerken, Türkiye'nin dünya piyasasından kopuk kendi boğazı için üretim yapması, AB'nin de ortalarda dolaşması demek.. ABD bir buçuk milyon çiftçiyle 227 milyar dolarlık tarımsal üretim yapıyor. ABD'nin yalnızca tarımsal üretimi 227 milyarken bütün Türkiye'nin toplam yıllık üretimi 378 milyar dolar.
***
Pennsylvania'daki çiftlikte 2400 inek var.. Sadece 47 kişi çalışmakta.. Günde 70 ton süt üretilmekte... Bu bizim 20, 25 köyün ortalamasına eşit.. Kalite farkı da cabası... Yıllık net kar ise 11 milyon dolar.. Türkiye ise hala her aileye bir inek vererek 'refah' sağlama peşinde.. 47 çalışan, 2 bin 400 inek ve yılda 11 milyon dolar net kar nerede, kırık dökük evlerde bir iki inek ile yaşam savaşında ayakta kalma çabası nerede? Şöyle de sorulabilir: "Dünyalaşma nedir, mezralaşma nedir?"
***
Eylül bitti.. Ekime geldik.. Eylül yazılardaki önceliğini yitirince son Amerika gezisindeki robotların sağdığı ineklere yer açıldı. Hüzünlü eylül ışıklarının romantizminden hayatın gerçeklerine döndük. Hatırladık ki dünya diye bir şey var. Oralarda insanlar yaşıyor. Buluşlar yapıyor. Zenginleşiyor. İri memeli inekleri bile akıllı. Kendilerini sağacak robotların önünde süt vermek için kendi başlarına sıraya girebiliyorlar. Otlarken, sağılırken mutlu mutlu duruyorlar. Ve, biz o koca hayvanları seyrederken adamların ineklerini bile kıskanacak hale geldiğimizi görüyoruz. Ama olsun, onlar da Kızılderilileri öldürmüşlerdi ve bizim Boğaz'da başka yerde bulunmayan palamutlarla lüferler var. Tanrı'nın tesellisi hiç bitmez.
|