|
|
|
|
|
Diyanet 'linç' dedi ve kınadı
İsmailağa Camisi'nde "cinayet işlendiğini ve katile yargısız infaz yapıldığını" söyleyen Diyanet İşleri Başkanı, ikisini de kınadığını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsmailağa Camisi'nde yaşanan ölüm olayı için "Linç girişiminde bulunulup, bulunulmadığı belli değil" sözlerinin aksine linç ve cinayetin dinen iki ağır suç olduğunu belirtti, "İkisi de vahim, üzücü. İkisini de kınıyorum" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bardakoğlu, 8- 11 Eylül'de Kızılcahamam'da düzenlenen il müftüleri semineri sonuç bildirgesini açıkladı. İsmailağa Camisi'nde meydana gelen cinayet ve linç olayını da değerlendiren Bardakoğlu, "Olayın sevgi, barış, kardeşlik ve insan hayatına saygının anlatıldığı bir mabette yapılmış olması katilin yargısız infaza tabi tutularak yine cami içinde öldürülmüş olması üzüntümüzü daha da artırmıştır. Bu tür hadiselerin insani ve dini yönden kabul edilir hiçbir tarafı yoktur" dedi.
İMAM
İMAJI BOZULDU 70 bin Diyanet personelinin sadece yüzde 6'sının 4 yıllık yüksek öğrenim mezunu olduğunu, üniversite bitiren personelin de sürekli başka kurumlara geçmek için başvurduğunu anlatan Bardakoğlu, geçen yıl 2 bin 385 kişinin diğer kurumlara geçmek istediğini, 614'üne onay verdiklerini, bu yıl ise 300 başvurudan 89'una onay verdiklerini anlattı. Bardakoğlu, imamlığın imajının bozulmasının, bunda etkili olduğunu kaydetti.
CEMAAT KENDİ SEÇİYOR 15 bin camide din görevlisi olmadığını belirten, üniversite kontenjanları düşünülürse din adamı açığının kapanmasının zor göründüğünü kaydeden Bardakoğlu, "Din görevlisinin olmadığı camilerde, cemaat kendi din adamını kendi seçer. Bu durumun ne gibi sorunlara yol açabileceğini hep birlikte gördük, görüyoruz" dedi.
SARIKTAN İBARET DEĞİL Camide ancak dini temel bilgileri ve inanca dair konuları anlatabileceklerini kaydeden Bardakoğlu, bir soru üzerine dinin sarık ve cüppeden ibaret olmadığını, İsmailağa Camisi'ndeki görüntünün de Türkiye'nin geneline ait olmadığını ifade etti. İslam'ın tasavvufi güzelliklerinin yeterince anlatılamadığını ve tarikatların da bunu yansıtamadığını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Türkiye'nin imajı açısından medyanın da bu konudaki haberlerde dikkatli olması gerekir. Dış basında 'işte Türkiye' diye bu görüntüler veriliyor" dedi.
LİNÇ MODA OLDU Diyanet İşleri eski başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, linç olaylarının Türkiye'de moda haline geldiğini söyledi. Yılmaz, "Vatandaşlar milli ve dini duyguları nedeniyle hassasiyet gösterip bu tür davranışlarda bulunuyor. Ama linç girişimi dinimize uygun değildir. Linç olayına kalkışanlar günahkârdır" diye konuştu.
ANKARA Bardakoğlu
|