|
|
Çiçek: Samimi ve kararlı bir işbirliği bekliyoruz
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'ninde içinde bulunduğu pek çok toplantıda ve anlaşmada teröre karşı uluslararası camianın işbirliği yapması gereğine vurgu yapıldığını belirterek, ''Bununla ilgili anlaşmalar imzalandı, toplantılar yapılıyor. Biz şimdi bu toplantılarda, anlaşmalarda dile getirilen hususlar konusunda ilgili ülkelerden samimi ve kararlı bir işbirliği bekliyoruz'' dedi.
Özel bir hastanenin açılışını yapan Çiçek, burada terörist Fehriye Erdal'ın Belçika'dan kaçışıyla ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine, şu
ana kadar kendisine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.
En son 15 Şubat tarihi itibariyle bir defa daha Belçika'dan bu kişinin Türkiye'ye iadesini istediklerini hatırlatan Çiçek, söz konusu terörist ile ilgili daha önce bir kırmızı bülten çıkarıldığını, bulunması muhtemel olan ülkelerden de iadesinin istendiğini belirtti.Çiçek, şunları söyledi:
''Bunlar bizim hukukumuz açısından terör örgütleridir ve teröristtirler. Türkiye'nin içinde bulunduğu pek çok toplantıda, pek çok anlaşmada teröre karşı uluslararası camianın işbirliği yapması gereğine hep vurgu yapıldı. Bununla ilgili anlaşmalar imzalandı, toplantılar yapılıyor. Biz şimdi bu toplantılarda, anlaşmalarda dile getirilen hususlar konusunda ilgili ülkelerden samimi ve kararlı bir işbirliği bekliyoruz. Bunlar neredeyse, hangi ülkedeyse orada bir an evvel yakalanıp ilgili makamlara ve bize teslim edilmesini arzu ediyoruz. Çünkü bu kişilerin esas itibariyle işlediği suçların en ağırlıklı olanları Türkiye'dedir. Bunlar o ülkelerde şu veya bu statüde dolaştıkları sürece, esas bu ülkede yargılama yapmakta bir imkansızlık durumu söz konusu. Onun için biz baştan beri bunları takip ediyoruz.''
''PKK'IN ORTA ASYA VE KAZAKİSTAN SORUMLUSU İADE EDİLDİ''
Sadece bu kişilerin değil, suç işleyip yurt dışına kaçmış olanların da takip edildiğini bildiren çiçek, ''Nitekim geçtiğimiz günlerde Kazakistan Devleti bir kararlılık gösterdi, PKK örgütünün Orta Asya ve Kazakistan sorumlusunu bize iade etti. Biz de aldık bunu getirdik. Şimdi aynı davranışı, aynı jesti hangi ülkede bulunuyorlarsa onlardan da bekliyoruz'' dedi.
Belçika ile ilgili beklentilerini müteaddit defalar söylediklerini anımsatan Çiçek, ''Keşke iş bu noktaya gelmeseydi, gerekli tedbirler alınsaydı. Ama verilen karar önemli bir karardır. Onu da yabana atmamak lazım. İlk defa bunlar terör örgütü üyesi olmaktan dolayı mahkum olmuşlardır. Bu süreç devam edecek'' diye konuştu.
Çiçek, terörle mücadelede sadece ceza hükümlerinin yetmeyeceğini ifade ederek, mutlak suretle terörün desteğinin de ortadan kaldırılması gereğine işaret etti.
Halen etnik, ideolojik veya başka çeşit bir terörün o ülkelerde şu veya bu ad altında ticarethane, dernek, vakıf ya da enstitü tarzında, televizyon kuruluşu veya basın yayın organı olarak faaliyetlerine devam ettiklerini kaydeden Çiçek, bu desteklerin kesilmediği sürece bu kararların tek başına bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.
DAVALARIN ZAMAN AŞIMINA UĞRAMASI
Davaların zaman aşımına uğramasıyla ilgili bir soru üzerine de Çiçek, özellikle yolsuzluk suçlarının bir ayağıyla kamu görevlileriyle irtibatlı olarak işlendiğini belirterek, bu durumda soruşturmayı başlangıçta ilgili teftiş veya il idare kurulları, hesap uzmanları ya da özerk kuruluşların kendi bünyelerindeki birimlerin yaptığını anlattı.
Çiçek, şunları kaydetti: ''Bu soruşturmalar uzuyor, zaman aşımının dolmasına bir ay kala savcılıklara gönderiliyor. Ondan sonra sorulduğu zaman 'biz yüce yargıya teslim ettik' diyor. Zaman aşımının dolmasına 1 ay, 15 gün kala, yani güneş batımı bu türlü dosyalar getirilirse amiyane tabirle çöp torbasını getirip yargının önüne koymaktır. Geçmişte bir kısım dosyalar böyle olduğu için, bu konuya hassasiyet göstererek, zaman aşımı dolması söz konusu olan dosyalarla ilgili ihmali olanlar varsa gerekli işlemin yapılması konusunda savcılıklarımızın dikkatini çekmiştim.''
(AA)
|