| |
Açıklama...
Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden, antetsiz, numarasız ve 16 Ocak tarihi elle yazılmış bir açıklama aldım. Bu açıklama, bundan tam on dört yıl önce gene Sabah'ta yayımlanan, kitaplarımdan birine de aldığım bir yazıyla ilgili. O eski yazımdan alıntıladığım ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nin tepkisini çeken "Katilseverler" yazısı da iki ay önceki bir yazı.
Beni şaşırtan, açıklamadaki içeriğin zayıflığı. Özetle söyledikleri "Özel Harp Dairesi" ile "Gayri nizami Kuvvetler" kavramları arasındaki fark. Genelkurmay Genel Sekreterliği açıklaması hakkında fazla bir şey söylemeyeceğim ancak Özel Harp Dairesi Başkanlığı yapan Orgeneral Kemal Yamak'ın son kitabından bir cümleyi aktarmakla yetineceğim: "Özel Harp Dairesi, o dönemde, bunlardan sadece 'gayri nizami harp' konusunu görev olarak almış, buna göre kurulmuştur."
İşte açıklama: 1. 14 Ocak 2006 tarihli Sabah Gazetesi'nde Mehmet ALTAN imzalı "Katilseverler" başlıklı yazıda; doğru adı ST 31-15 "Gayrinizami Kuvvetlere Karşı Harekat" olan talimnamede Özel Harp Dairesi'nin görevleri olarak yer aldığı iddiasıyla çeşitli eylem türlerinin sıralandığı malumunuzdur. 2. Yazar tarafından sıralanan bu eylemler, talimnamede de açıkça belirtildiği gibi, Özel Harp Dairesi'nin değil, Gayrinizami Kuvvetlerin başvurabileceği eylem türleridir. Talimnamenin ilgili bölümünün fotokopisi EK-A'dadır. 3. Yine aynı talimnamenin 2'nci Maddesi Gayrinizami Kuvvetleri "gerilla, çeteci, asi, yıkıcı, mukavemetçi, tedhişçi, ihtilalci ve benzeri personel ve teşekküller" olarak tarif etmektedir. 2'nci Madde fotokopisi EK-B'dedir. 4. Anılan talimnamede Özel Harp Dairesi'nin adı hiç geçmemektedir ve bu Dairenin gayrinizami kuvvet olarak algılanması yanlıştır. 5. Ayrıca, talimname 1965 yılında yayımlanmış olup, Soğuk Harp döneminin anlayışını yansıtmaktadır. 6. Anılan yazıda konuya ilişkin yer alan diğer hususlar da gerçekleri yansıtmamaktadır. Yapılan yanlışlığın Basın Kanunu'nun 14 ve 18'inci maddeleri gereğince en kısa zamanda düzeltilmesini rica ederim.
Bunlar da açıklamanın ekleri: 6. GAYRİNİZAMİ KUVVET FAALİYETLERİ VE TAKTİĞİ a. Gayrinizami bir kuvvet, üstün çalışma karşısında, çok defa, dağılıp yeniden taarruz için toplanacağına göre, şaşırtıcı bir hedef gösterir. Bununla beraber; bir gayrinizami kuvvetin gerilla unsurları genişleyip teşkilat, malzeme, eğitim ve önderlik hususlarında nizami birliklerle eşit duruma yaklaştıkça, kabiliyet ve imkanları ile taktikleri de değişir ve nizami birliklerin aynı olur. (1) Açık gayrinizami faaliyetler şu hususları içine alır: Umuma veya şahıslara ait malları, muhabere ve ulaştırma sistemlerini tahrip, askeri karargahlara, polis karakollarına, garnizonlara, konvoylara, devriyelere ve baskın ve pusu; adam öldürme, bombalama, silahlı soygunculuk, işkence, kötürüm hale getirme, adam kaçırma suretiyle tedhiş; olayları tahrik, misilleme ve rehinelerin alıkonması, bir tesis, bölge, mahsul veya kolaylık tesisinden faydalanmayı önlemek maksadiyle kundakçılık, su baskını, tahrip, kimyevi veya biyolojik maddelerin kullanılması ve diğer hareketler. (2) Sinsi gayrinizami faaliyetler şunlardır: Casusluk, sabotaj, propaganda ve yalan haber yayma, emirlerin geciktirilmesi veya yanlış istikamete sevki, sahte ve yanıltıcı emirler ve raporlar yayınlanması, adam öldürme, zorbalık, şantaj, hırsızlık, kalpazanlık, tedhiş taarruzu için fertler bulup çıkarmak.
2. TERİMLER a. Gayrinizami kuvvetler, gayrinizami faaliyetler ve gayrinizami kuvvetlere karşı harekat gibi müşterek deyimlerde kullanılan gayrinizami terimi; her tipten gayrinizami kuvvetleri ve gayrinizami harekatı anlatmak için kullanılmıştır. Gerilla, çeteci, asi, yıkıcı, mukavemetçi, tedhişçi, ihtilalci ve benzerleri personel, teşekkül ve usulleri içine alır.
|