Asgari ücretin 3'te 1'ine bir sepet meyve
Güney Afrika, Güney Ve Orta Amerika ile Uzakdoğu'dan gelen meyvelerden oluşan küçük bir sepet, ortalama 135 YTL'den satılıyor.
Manav ve pazarcıların tezgahlarını artık mandalina, portakal, elma ve armut gibi meyvelerin yanı sıra rambutan, güvey feneri, papaya, tamarillo gibi adının bile zor söylendiği tropik meyveler süslerken, bu meyveler fiyatlarının yüksekliğiyle de dikkati çekiyor.
Aralarında kavun, üzüm, ananas ve Hindistan cevizi gibi bilinen meyvelerle birlikte Güney Afrika, Güney ve Orta Amerika ile Uzakdoğu'dan gelen meyvelerin 1 ya da 2 tanesiyle oluşturulan küçük bir sepet, ortalama 135 YTL'den, yani asgari ücretin 3'te 1'i fiyatına satılıyor.
Tayland,
Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerinden getirilen, deniz kestanesi görünümündeki rambutan tanesi 3 YTL'den satılırken, dışı kabuklu fıstığı andıran Orta Amerika ve Güney Afrika'da yetişen güvey feneri meraklısına 100 gramı 8.5 YTL'den sunuluyor.
Güney Amerika ve Afrika'dan ithal edilen üzüm, ortalama 15 YTL'den satılırken, papaya 10, ananas 7, tamarillo, mango ve Hindistan cevizi 5 YTL'den alıcı bekliyor.
1 DİLİM KAVUN 10 YTL
Yaz aylarında yerli üretim kavun pazarlarda tanesi 50 YKr'den alıcıya ulaşırken, kış mevsiminde tropik ülkelerden gelen kavunun fiyatı adeta dudak uçuklatıyor. Güney Amerika ve Güney Afrika'dan getirilen kavun, kilogramı 30 YTL'den satılıyor. 2 kilogramlık olan ve ortalama 6 parçaya bölünen kavunun dilimi neredeyse 10 YTL'ye geliyor.
''TROPİK MEYVELER İLGİ GÖRÜYOR''
Bursa'da tezgahlarında her çeşit meyveyi bulunduran işyerinin sahibi Yücel Çakman, tüm müşteri profiline hizmet verdiklerini, ilgi gördüğü için fiyatı diğer ürünlere göre pahalı olan tropik meyvelere de tezgahlarında yer verdiklerini söyledi. Kilosu ortalama 70 YTL'den satılan rambutan, 10 gramlık paketi 8.5 YTL olan güvey feneri, tanesi 5 YTL olan tamarillo gibi ürünlere ilginin beklediklerinden de fazla olduğunu dile getiren Çakman, şöyle konuştu:
d ''İşyerimizde kilosu 1 YTL'ye portakal da var, 30 YTL'ye kavun da.Tropik meyveleri daha çok üst gelir düzeyine mensup müşterilerimiz alıyor. Ancak orta ve alt gelir düzeyine mensup müşterilerimiz de meraktan ve sadece tadına bakmak için zaman zaman bu meyvelerden taneyle satın alıyorlar.''
''TALEP OLDUĞU İÇİN GETİRİYORUZ''
Hal komisyoncusu Kemal Ertaş da tropik meyveleri, talep olduğu için getirdiklerini bildirdi. Tropik meyvelerin çok tutulduğunu, bazı müşterinin ürün çeşitliliğini artırmaları yönünde talepte bulunduğunu vurgulayan Ertaş, ''Tropik meyveler genellikle İstanbul'da ilgi görüyordu. Talep üzerine Bursa'ya da getirdik. Bu tür meyveleri üst gelir grubuna mensup kişilerin oturduğu semtlerdeki manavlara veriyoruz'' dedi.
(AA)
|