|
|
Halkın bilinçlenmesi için broşür dağıtıldı
Sağlık Bakanlığı'nca, kuş gribinin tespit edildiği ve şüpheli vakaların görüldüğü yerlerde halkın bilinçlendirilmesi amacıyla broşür dağıtılmaya başlandı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kanatlılarda ilk kuş gribi vakasının görüldüğü Manyas'ta dağıtılan broşürün aynısının Doğubayazıt ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde dağıtıldığını bildirdi.
Hastalığa ilişkin gerekli bilgiler, bulaşma yolları, belirtileri, tedavisi ve korunma yollarına yer verilen broşürde, kuş gribinin, ''virüslerin sebep olduğu,
kanatlı hayvanların çok bulaşıcı ve öldürücü seyreden bir hastalığı olduğuna'' dikkat çekildi.
İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR
Hastalığın daha çok evcil kanatlıları etkilediği belirtilerek, insanlara, atlara, balina ve fok balığı gibi deniz memelilerine de bulaşabileceği ifadesine yer verildi.
Hastalık etkenini taşıyan su kuşlarının salya, burun akıntısı ve dışkılarıyla doğrudan veya bu salgılarla kirletilen yüzeylere temas eden evcil kanatlı hayvanların hastalığa yakalanabileceği ifade edilen broşürde, kuluçka süresinin ortalama 3-5 gün olduğu ifade edildi.
Etkenin normalde insanlar için hastalık yapıcı özelliği bulunmadığı, ancak, hayvanlarla yoğun temas edenlere bulaşabileceği belirtilerek, hastalığın, insandan insana bulaşmasının söz konusu olmadığı bildirildi.
HASTA VE HASTALIKTAN ÖLEN HAYCANLARA DOKUNULMAMALI
Hastalığın, hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlara dokunulması, bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkılarıyla ya da bu hayvanlara ait çıkartılarla kirlenmiş yüzeylere temas edilmesiyle insana da bulaşabileceğine dikkat çekilen broşürde, ayrıca, hastalık etkeninin karıştığı havanın solunmasıyla da bulaşmanın olduğuna işaret edildi.
İNSANLARDA BELİRTİLERİ
Broşürde, hastalığın insanlarda ateş, boğaz, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi klasik grip belirtileriyle ortaya çıktığı, bunun yanı sıra normal gripten farklı olarak karın ağrısı ve ishalin de görülebildiği bildirildi. Hastalığın insanlardaki kuluçka süresinin ise 2-4 gün olduğunun altı çizildi.
Kanatlı hayvanlar arasında salgınlara sebep olan mevcut kuş gribi tipinin, sadece kanatlı hayvan yetiştiren ve bu hayvanlarla sıkı teması olan insanlara bulaşmasının söz konusu olduğu, bu alanlarla ilgisi olmayan diğer insanlar için bir riskin bulunmadığı vurgulandı.
Kanatlı hayvan etlerinin, iç ısılarının 70 santigrat derece olacak veya ette pembe/kırmızı görüntü kalmayacak şekilde pişirilerek tüketilmesi halinde, hastalığın insanlarda oluşmasının mümkün olmadığı kaydedildi.
Yumurtaların ise sabunlu suyla yıkanması ve 70 santigrat derecede en az 5 dakika pişirildikten sonra yenmesi önerildi. Veteriner hekim kontrolünden geçmiş piyasadaki ürünler için herhangi bir riskin bulunmadığı kaydedildi.
H5N1 isimli kuş gribi virüsüne karşı şu an için etkin bir aşı bulunmadığı, hastalıktan korunma ve/veya tedavi amacıyla antiviral ilaçların kullanıldığı belirtildi.
Antiviral ilacın kuş gribi hastalığına yakalanmış veya bu hastalıktan ölen hayvanlara teması olan kişiler tarafından kullanılması gerektiği vurgulanarak, hastalıktan korunmak için kanatlı hayvan yetiştirilen kümeslerde çalışanlar için önerilerde de bulunuldu.
Hastalıktan korunmak için ferdi hijyen kurallarına uymanın önemine işaret edilerek, ellerin sık sık bol su ve sabunla iyice yıkanması, kuş gribine yakalanmış veya kuş gribinden ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılması istendi.
Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat edilmesi halinde, kanatlı hayvan çiftliklerinden ve pazarlarından uzak durulması da önerildi.
|