|
|
Okuldan sonrasını dershane tamamlıyor
Özel dershanelerde okula paralel yürütülen tamamlayıcı ve pekiştirici bir eğitim öğretim sistemi uygulanıyor. Amaç öğrencinin daha iyi yetiştirilmesi.
Özel dershaneler Türk Milli Eğitim Sistemi'ne ilk defa 20 Ağustos 1915 (1331) tarihli Mektebi Hussiyye Talimatnamesi ile girdi ve bugünkü statülerine 1965 yılında kavuştu. Bu tarihten sonra, merkezi sınavların yaygınlaşması ile özel dershanelerde de gelişmeler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, bir özel dershanenin açılabilmesi için, kurum açma ve öğretime başlama izinlerinin alınması gerekir. Adı geçen yönetmeliğin 5'nci maddesine göre; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişilikleri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişilikler, kurum açma izni alabilirler. Kurum açma izni verilebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının çeşitli birimlerince düzenlenen, bina ve kurucuya ait çok sayıda belge ve raporun hazırlanması gerekir.
Özel dershanelerin kuruluş amacı, Özel Dershaneler Tip Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinde şöyle ifade edilmektedir: "Öğrencileri; a) Zayıf oldukları derslerden yetiştirmek ve bilgi seviyelerini yükseltmek, b) Bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlamak, c) Belli alanlarda ilerlemek amacıyla araştırma ve inceleme yapmak, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere gerekli olanak ve ortamı sağlamak, bu gibi öğrencileri tespitve teşvik etmek." Yukarıda ifade edilen amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren özel dershaneler özellikle (b) maddesinde ifade edilen "üst okulların giriş sınavlarına hazırlık" konusunda yoğunlaşırken (c) maddesinde ifade edilen amaç doğrultusunda pek çalışma yapamamışlardır. Bu da gelen taleple ilgili bir sonuçtur. Özel dershanelerde yapılan öğretim etkinlikleri, aslında bir okulda yapılan öğretim etkinliklerinden çok farklı değildir. Öğrencilerin daha başarılı olma isteğiyle devam ettikleri özel dershanelerdeki öğretim, okula paralel yürütülen tamamlayıcı ve pekiştirici bir öğretim şeklidir. Yapılan öğretim şekli; öğrencinin ara sınıfta kendisini daha iyi yetiştirmesi, okula takviye sağlaması ve bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlanması amacına göre, elbette değişmektedir. Ara sınıf yetiştirme kurslarında daha çok konu anlatımı yapılırken, üst okulların giriş sınavlarına hazırlama kurslarında konu anlatımı yanında, test türü soru çözümüne de önem verilmektedir. Özel dershanelerde uygulanan programlar, okul derslerinin paralelinde hazırlanmakta ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile yürütülmektedir. Bakanlık müfettişleri ile de denetimi yapılmaktadır.
REHBERLİK HİZMETLERİ Eğitim öğretim sistemimiz içinde önemli bir rol oynayan ve etkin birer eğitim öğretim kurumu olan özel dershaneler, son yıllarda öğretimin yanısıra eğitime debüyük önem vermeye başlamış; öğrencilerin çeşitli gereksinimlerine daha iyi cevap verebilmek, onları daha başarılı ve uyumlu kılabilmek için yeni arayışlara yönelmişlerdir. Bu anlayışla başlatılmış olan rehberlik etkinlikleri, resmi olarak ve organize bir biçimde 1987 yılından bu yana sürdürülmektedir. Özel dershanelerin genel ve özel sorunlarının bir kısmını çok kısaca şöyle sıralayabiliriz: 1- Özel dershanelerin resmi bir örgütlenmeye sahip olmaması. 2- Özel dershanelerin paralı hizmet vermesinden dolayı, eğitimin mutlaka ücretsiz olması gerektiğine inanan resmi ve özel çevrelerin olumsuz yaklaşımları 3- Özel dershaneleri sadece öğrencileri sınavlara hazırlayan kurumlar olarak gören anlayışın özel dershaneleri sistemin içinde eritme düşüncesi: 1998 ÖSS sisteminde olduğu gibi, sınavların sık sık ve anlamsız bir şekilde değiştirilmesi özel dershaneleri olduğu gibi, bu sınavlarla ilgili olan herkesi zor durumda bırakmaktadır. 4- Çeşitli vergilerin getirdiği ağır mali yük. Özel dershanelerde çalışan personel gelirlerinin yüzde 50 si çeşitli vergilere gitmektedir. 5- İdari mevzuattan kaynaklanan pek çok sorun vardır. Başta 625 sayılı yasa ve buna bağlı olarak çıkartılan çeşitli yönetmelik ve yönergelerde özel dershanelerin iş ve işlemlerini zorlaştıran pek çok madde vardır.
|