AB standardını özel okullarımız yakaladı
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Sema Kan Özkaya son 20 yıl içinde özel okulların uluslararası alanda önemli atılımlar yaptığına dikkat çekiyor.
"TÜRKİYE'DE özel okulculuk aslında pek de yeni bir konu değildir. Yabancı vakıfların açtıkları veya zaman zaman tam doğru olmayan bir şekilde "misyoner okulu" diye tabir edilen okulların varlığı Osmanlı dönemlerine dayanır. Fransız, Amerikan, Alman ve Avusturya okullarının çoğu bugün de eğitimlerini sürdürmektedirler. II. Meşrutiyet' in ilanından sonra 1909 Maarif-i Umumiye Kanun Tasarısı' nda özel öğretime geniş ölçüde yer verilerek bu devirde çıkarılan Mekatib-i Hususiye Talimatnamesi'nde (1915) Türk özel öğretimini teşvik edici tedbirler getirilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle Lozan Antlaşması'nın teminatı altında bulunan azınlık ve yabancı okullar dahil bütün özel okullar, resmi okullara uygun şekilde eğitim ve öğretimde birlik ve bütünlüğe kavuşturulmuştur. Bütün bu kurumların geniş kapsamda ilk hukuki statüleri ise 8.6.1965 tarih ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve daha sonra bu Kanunda yapılan değişikliklere ve eklerine dayalı olarak çıkarılan çeşitli yönetmelik ve yönergeler ile belirlenmiş bulunmaktadır.
DÜNYA İLE AKREDİTE Eğitim sistemimiz de ülkemiz için en gurur verici konulardan birini Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bakalorya Programlarına gösterdiği yakın ilgi oluşturuyor. Bakanlık üst düzey yetkilileri, program yöneticileri ve uzmanları defalarca programlar hakkında bilgi almışlar, tüm dokümanları incelemişler ve sonuç olarak dünyada binlerce okulun izlediği bu programın yaklaşımlarını ve ana öğelerini yeni öğretim programlarının temelinde kullanmışlardır. Böylece 20 yıl önce ülkemizde adı bile anılmayan yüksek kaliteli uluslararası öğretim programları özel okulların girişimiyle bir hamlede ulusal programlarda kullanılmış, statükocu, ezberci ve tek tip insan yetiştirme temelli bir eğitim yerine dünyaya açık, çok kültürlülüğe yatkın, araştırmacı nitelikli gençler yetiştirme ön plana çıkmıştır.
|