kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her şey Laleli'den başladı
LASİAD önemli rol oynuyor

Her şey Laleli'den başladı

Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin can damarını oluşturan Laleli, 100 binlerce insandan oluşan muazzam ilişki ağı kurulmasını da beraberinde getirdi.

Laleli; 1980'li yıllarda Arap turistlerin bölgeye yoğun bir şekilde gelmesi ile ticaret merkezi konumuna gelmeye başladı. Sonraları Polonya ve Macaristan ile bölgeden ticaret yapıldı. 1991 yılında Rusya Federasyonu'nun yaşadığı rejim değişikliliği sonrasında bölgenin ticari hareketliliği de hız kazandı. Bugün İstanbul Laleli aynı Osmanbey gibi dünyanın en büyük açık hava alış veriş merkezlerinden biri haline geldi. Önceleri küçük bir atölyede başlayan Lalelili işadamlarından bazıları sonraları özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinde Türkiye'de olduğundan daha fazla tanınan markaların da sahipleri oldular. Küçük atölyelerinde dikişle işe başlayan Laleli esnafı bu piyango ile bir anda ihracatçı ve önemli işadamı oluverdi.

KAPILARI LALELİ AÇTI
Buradan çıkan bir çok firma kazandığını yeni yatırımlara harcayarak Türkiye'nin önemli markaları yarattılar. Diğer yandan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin önde gelen tüm firmaları Laleli'de ofisler açarak bavul ticaretinin nimetlerinden yararlanmaya çalıştılar. Ülkemiz tekstil ve hazır giyim sektörünün geldiği nokta dikkatli incelendiğinde; simgesel adıyla Bavul Ticareti olarak adlandırılan ve Laleli başta olmak üzere Osmanbey, Zeytinburnu ve Merter gibi merkezlerden gerçekleştirilen bu ticaretin, sektörlerimizin gelişim süreçlerinde ne kadar önemli etkileri olduğu görülüyor. Laleli; tekstil firmalarının dünyaya açılmasında önemli bir kapı olma özelliğini devam ettiriyor.

MARKALAR ÇIKARDI
Türk tekstil sektörünün önde gelen üretici firmalarının yer aldığı Laleli Bölgesinden BDT Ülkeleri, Rusya Federasyonu, Türki Cumhuriyetler, Doğu Avrupa Ülkeleri, Ortadoğu Ülkeleri, Arap Ülkeleri ve Afrika ülkeleri ile Bavul Ticaret kapsamında ticaret yapılıyor. Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika'da dahil olmak üzere 55 ülkeye ihracat yapıldığı biliniyor. Çoğunluğu imalatçı 10 bin firması ile tüm sektörlerin ürün çeşitliliğine sahip olan Laleli, bavul ticaretinin başlamasından bu yana her yıl ülkeye yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlıyor. Merkez bankası bilançosunda "Bavul Ticareti" olarak ilk defa 1996'da belirtilen döviz girdisi rakamı 2005 yılı dahil edildiğinde yaklaşık 39 Milyar Dolar olarak gerçekleştiği ve bu rakamın büyük bölümünün Laleli'den yapılan bavul ticaretinden sağlandığı da ifade ediliyor. Halk arasındaki deyişiyle "Laleli piyasası"nı, daha akademik bir deyişle de "BDT ülkeleri ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçilerin kendi ülkelerinde tekrar satmak amacıyla çeşitli türden tüketim malları satın alarak beraberlerinde götürmeleri olarak tanımlanan ve gümrük açısından herhangi bir sınırlamaya konu olmayan ticaret" olarak biliniyor yine basit bir şekilde ifade edecek olursak, "kayıtdışı ticaret"i ifade ediyor.

1996 ALTIN YILIYDI
Bavul ticareti, Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin can damarını oluşturduğu gibi, iki ülke arasında mekik dokuyan 100 binlerce insandan oluşan muazzam ilişki ağı anlamına da geliyor. Ancak, bu ticaretten elde edilen gelirlerin hiçbir zaman 1996 yılındaki seviyesine (8.8 milyar dolar) ulaşmadığını, hatta 1999'ya kadar kademeli bir düşüşe geçip, o yıl 2 milyon 255 bin dolarla en düşük seviyede gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Bu düşüşün en büyük sebeplerinden biri de, 1998'de Rusya'yı kasıp kavuran ekonomik kriz. 1999'dan sonra yavaş yavaş artış eğilimine giren bavul ticareti gelirleriyse, 2003 yılı sonu itibariyle 3.9 milyar doları buldu. 2004 rakamı ise 3.8 milyar dolar. 2005'in ilk 10 ayında ise ağırlıklı olarak Zeytinburnu, Osmanbey ve Laleli'den yapılan ticaretin tutarı 2.5 milyar dolara çıktı.

9 yılda 40 milyar dolarlık bavul ticareti yapıldı
Yıllar Tutar (Milyon dolar)
1996 . . . . . . . . . . . . .8.842
1997 . . . . . . . . . . .5.849
1998 . . . . . . . . . . . . .3.689
1999 . . . . . . . . . . .2.255
2000 . . . . . . . . . . . . .2.944
2001 . . . . . . . . . . .3.040
2002 . . . . . . . . . . . . .4.068
2003 . . . . . . . . . . .3.954
2004 . . . . . . . . . . . . .3.880
2005 . . . . . . . . . . .2.468
Toplam . . . . . . . .40.989

1 2 3 4 5
 
DİĞER TEKSTİL HABERLERİ
 Türkiye 20 yıldır tekstil ile ayakta
 Çorapta dünya ikincisiyiz
 Sermayemiz birikti sıra markada
 15 yıl konuştuk 5 yıldır yapıyoruz
 Marka cenneti Osmanbey
 Rus pazarı deriye yaradı
 AB'nin içini biz giydiriyoruz
 Hırslıydık, hızlı koştuk yüz yıllık yol aldık
 Puşkin'e bile jean giydirdi!
 Türk mucizesi konuşuluyor
 Stil duygusunu uyandırarak başarabildik
 20 yılda 20 milyar $ getirdi
 Osmanbey'in 'Damat'ı risk aldı ve kazandı
 Çin altyapıda bizi geçemez
 Önce zihin değişimi
 Ben parayı değil markayı seçtim
 Hep farklılığa oynadık
 Basmadan dünya markasına
 Her yıl 84 milyon jeans satıyoruz
 Kadına ve tasarıma inandı İpekyol doğdu
 Püf noktayı keşfettik: Özgürlüğün markası
 Altı yılda ölüm döşeğinden zirveye çıktı
 Biz hep çok olduk
 Yeni doping TURQUALITY
 Avrupa tamam sıra Orta Doğu'da
 Yeni belaya karşı orta sınıf marka
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu