|
|
|
|
|
|
Gaziantep'e özel pilav tarifi
MEYVELİ PİLAV
Gaziantep * 2 bardak pirinç * Yarım bardak tuzsuz Antep fıstığı * Yarım kilo kuzu eti * 2 soğan * 2 patates * 1 bardak ayçiçek yağı * 3 havuç * 1 kaşık domates salçası * 2 elma * Yarım kaşık biber salçası * 1 ayva * Yarım bardak tuzsuz badem * Tuz
Pirinci ılık tuzda 15 dakika bekletin. Suyu durulaşıncaya kadar yıkayın, süzgece çıkarın. Patatesleri soyun. Havuçları kazıyın. Elma ve ayvayı kabuklu bırakın. Patates, havuç, elma ve ayvayı iki santimlik küpler biçiminde doğrayın. Bademlerle Antep fıstıklarını kaynar suda birkaç dakika haşlayarak süzün ve kabuklarını soyun. Soğanları irice kıyın. Yağın iki kaşığını tencerede kızdırın. Etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar kavurun. Soğanları katarak pembeleşinceye kadar kavurmayı sürdürün. Salçaları ilave edin, karıştırın. Altı bardak su ekleyerek bir taşım kaynatın. Köpüğünü alarak ateşi kısın. Kapağını kapayın. Etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Ateşten alın. Tenceredeki et suyunu temiz bir kaba süzün. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Kalan yağı bir tavada kızdırın. Ayva, patates ve havuçları ayrı ayrı kızartın. Süzdürerek yağdan alın, elmalarla karıştırın. Bir tencerenin dibine meyveleri yayın. Üzerine suyu süzülmüş etleri koyun. En üste pirinci yayarak et suyunun dört bardağını ekleyin. Bir taşım kaynatın, ateşi kısın. Kapağı kapayarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Badem ve fıstıkları tavada kalan yağla altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Pişen pilavı ateşten alın. Tencerenin ağzına bir kağıt havlu yerleştirin. Kapağını tekrar kapayarak yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakın. Tencerenin ağzına tabağı kapayın, ters çevirerek pilavı tabağa alın. Üzerine badem ve fıstıkları serpiştirerek servis edin."
|
|
|
|
|
|
|
|
|