|
|
|
|
Krallara parmak ısırttı
Çırak olarak başladığı aşçılık mesleğini Ürdün Kralı Abdullah'ın Sarayı'na kadar yükselten Cemal Türkan birikimini şimdi de öğrencilerine aktarıyor.
Bolu Mengenli olup da aşçı olmamak mümkün mü? Türkiye'nin dört bir tarafına dağılan Mengenli aşçılara, kimi zaman yurtdışında da rastlamak mümkün. İşte onlardan biri de maceralarla dolu yaşam öyküsüyle dikkat çeken Cemal Türkan. Yazdığı "bilimsel" yemek kitaplarıyla tanınan Türkan'ın aşçılık serüveni ilkokulu bitirdikten sonra geldiği İstanbul'da Abdullah Lokantası'nda çıraklık yaparken başlamış. Türkan, kısa sürede kendini sevdirip çıraklıktan aşçı yardımcılığına geçmiş. Ardından Hilton Oteli'nden gelen teklif onun başarı basamaklarını tırmanmasında önemli bir aşama olmuş. Daha sonra Tarabya Oteline transfer olduğunu söyleyen Türkan, işte tam bu sırada hayatının fırsatını yakalamış: "Tarabya Oteli'nde çalışırken zamanın ünlü bir şefinin aracılığıyla, Ocak 1971'de S. Tropez'de yazlık lokantası bulunan bir Fransızla tanıştım. Bana lokantasında çalışma teklifi etti. 1971'da St Tropez'de göreve başlamıştım. Tek kelime Fransızca bilmiyordum." Türkan, St Tropez'de çalıştığı L'Escale Lokantası'nda pek çok sürprizlerle karşılaşmış. Bu sürprizlerden biri de lokantanın müdavimleri arasında yer alan Brigitte Bardot olmuş: "Kendisi çok sık gelirdi. Bir gün, şef garsona salatayı çok beğendiğini söylemiş. O da salatayı bir Türk'ün yaptığını ona söylemiş. Merak ederek mutfağa geldi ve bana 'bonjour' deyip tebrik etti." Cemal Türkan'ın Fransa'daki ikinci adresi ise Cote d'Azur'ün ünlü otellerinden Byblos olmuş. Burada kendisini biraz daha geliştirdiğini söyleyen Türkan, oradan da Paris Versailles bölgesinde bulunan, Auberge de Coeur Volant Lokantası'na geçmiş. Buradayken eğitim alması gerektiğine karar vermiş Türkan: "Fransızcamı ve mutfak bilgimi yeterli derecede ilerlettikten sonra 1978'de aşçılık sertifikası almak için bir aşçılık okulunda kurslara katıldım ve sertifikayı başarıyla aldım. Bu arada Le Meridyen Etoile'e şef olarak başladım. Sene 1980. Profesyonel aşçı diploması almak için Fransa'nın en önemli otelcilik okulu olan Paris'teki Jean Druant okuluna yazıldım. 1983'te profesyonel aşçı diplomasını aldım. Hemen ardından, 1984'te Lokantacılık Teknisyen Diploması'nı da aldım. Bu diplomayı alırken Paris, Strasbourg ve St Quebtenne okulları arasında birincisi oldum. Hocalarım beni Paris Versailles Akademisi'ne yazdırdılar. 1987 de Akademi diplomasını da elde ettim."
BAŞKANLARA YEMEK YAPTI Meridyen Oteli'nde çalışırken de pek çok ünlüyle tanışma imkanı bulmuş Türkan: "Gilbert Becot, Meridyen'de kaldı ve kendisiyle ahbap olduk. Hep yemeklerimi tercih ederdi. Bu otelde çalışırken Mitterand, Giscar D'Estein, Chirac ve birçok devlet başkanına yemek verdim." 1987'den 1995'e kadar büyük otellerde mutfak şefliği yapan Türkan, memleket hasreti ağır basınca Türkiye'ye dönmüş. Ancak bu kez de 1996 yılında Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan şef aşçılık teklifi alıp 2 yıl orada kalmış: "Kral beni çok severdi, saraya gelen misafirlerine mutlaka överdi. Yemek seçimini tamamen bana bırakırlardı." 1998'de Türkiye'ye dönen Türkan, 1999'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Aşçılık Yüksek Okulu'nda kadrolu öğretim görevlisi olarak göreve başlamış. Türkan'ın Mutfak Teknolojisi, Yemek Repertuarı ve Turizm'de Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama adlı kitapları da var.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|