|
|
|
|
Yaşlılar 'huzur'u Boğaz'da buldu
Bir zamanlar İngiliz konsolosluk konutu olan Beylerbeyi'ndeki köşk huzurevi oldu. 5 yıldızlı otel konforundaki Asude Huzurevi'nde 24 saat hizmet veriliyor. Burada kalmanın aylık bedeli ise 1300 YTL.
Beylerbeyi'ndeki köşkte 3 Haziran 2005'te açılan Asude Huzurevi'nin gerçekten de "huzurlu" bir atmosferi var. Huzurevinin sahipleri Fikret ve Ganime Bayrak çifti 1997 yılından beri yaşlı bakım hizmeti veriyorlar. Fikret Bayrak, "Yaşlı bakımı konusundaki deneyimimizi, bir merkeze taşımak istedik. Daha çok insana hizmet vermek bizim için önemliydi. Daha önce yaşlı bakım hizmetini, evlerinde veriyorduk. Şimdi hala 200 sağlık personelimizle bu hizmetlere devam ediyoruz ama Türkiye'nin huzurevi standartlarını düşünerek, daha iyi bir merkez yapabilir miyiz düşüncesi bizi bu köşke taşıdı" diyor. 24 kişi kapasiteli huzurevinde şimdilik 5 kişi yaşıyor. Burada tek kişilik odada kalmanın aylık bedeli 1300, iki kişilik odalar 1200, üç kişilik odalar ise
1000 YTL. TEK BAŞINA YAŞAMAK ZOR Toplumun değer yargıları huzurevlerine bakışı da farklılaştırıyor. Birçokları tek başına yaşayan veya ilgilenemediği anne-babasını "etraf ne der" düşüncesiyle huzurevine götüremiyor. Toplum bakışını değerlendiren Bayrak şunları anlatıyor; "Kapımız herkese açık, gelip görmelerini ve ailelerine gerçekten iyi bakılacağına inanmalarını istiyoruz. Tek başına yaşamak bir yaşlı için çok daha maliyetli, hemşire, ev yardımcısı belki de aşçı tutmak zorunda. Huzurevinde ise bütün bu hizmetler 24 saat yanı başında." Özel Asude Huzurevi'nde her biri kendi konusunda uzman, doktor, hemşire, psikolog, aşçı ve sosyal görevliler, yaşlılar için yatakların başında bulunan bir düğme kadar uzakta. Huzurevi Kurucu Müdürü Ganime Bayrak ve Sorumlu Müdürü Şükran Algan, sevgiyle yaşlılara yaklaşmak gerektiğini düşünüyor. Ganime Bayrak, "Her türlü sağlık hizmeti, bakım, ev yemekleri, sosyal faaliyetler, gezilerle sakinlerimize rahat ve sevgi dolu bir ortam sunmaya çalışıyoruz. Burada büyük bir aile olarak hareket ediyoruz. Sevgiyle ve ilgiyle yaklaşıyoruz, çünkü hiçbir işi sevgisiz yapmak mümkün değil" diyor.
EV ORTAMI SUNUYORLAR Her ayrıntısı üzerinde özenle düşünülerek hazırlanan huzurevinde, tek, iki ve üç kişilik odalar bulunuyor. Huzurevi sakinleri burada kalmak istediklerinde önce bütün odaları gezip nasıl dekore edilmiş bir odada kalmak istediklerine karar veriyorlar. Hastane havası yaratmamak için her odasında ayrı renk boya ve mobilya kullanılan huzurevinde yemekler ise diğer huzurevlerinden farklı olarak porselen tabaklarla yeniyor. Yaşlılar, yataklarından kalkmadan birkaç düğmeye basarak, ışıkları yakıp söndürüyor, hemşire çağırabiliyor. Özel olarak konulmuş apliklerle geceleri kimseyi rahatsız etmeden kitap bile okuyabiliyorlar. Gün boyu sosyal aktivitelerde bulunan huzurevi sakinlerine altı öğün yemek sunuluyor. Her katta geceleri nöbet tutan görevliler, sakinlerin her an hizmetine koşmak için yarışıyor. Sakinler, banyoya ise özel görevlilerin yardımıyla gidebiliyor. Sağlık hizmetleri ise huzurevinin özel revirinde veriliyor. Köşkün muhteşem Boğaz manzarasına karşı çaylarını yudumlayabiliyorlar. Huzurevi sakinlerinden Saniye Köse, bir aydır burada hayatının en güzel günlerini geçirdiğini söylüyor.
Nazlı GÜVEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|