Aşırı terlemenin çaresi botox!
Bazı insanlar, yaz-kış demeksizin durmadan terler. Havalarda ısınınca artık hiçbir önlem işlerine yaramaz. Terleme deyip de geçmeyin, aşırıya kaçtığında bu ciddi bir sorundur. İnsanların özgüvenlerini kaybetmelerine, mesleki ve sosyal yaşamdan geri çekilmelerine neden olabilir. Ayrıca fazla terleme vücudumuzdaki su ve tuz dengesini bozar, bazen gereksiz üşütmelere neden olur. Böylece sağlığımızı da etkiler. Her yüz kişiden 2-3 tanesi bu dertten yakınır.
* Tatsız bir sorun Düşünebiliyor musunuz; özenle giyinip kuşanmışsınız, ancak gittiğiniz yerde aniden yüzünüze, saç diplerinize ter basıyor! Veya bir görüşmeye gidiyorsunuz ve alnınızda boncuk boncuk ter birikiyor. Terlediğinizi görenler sıkıldığınızı veya sorunlu biri olduğunuzu düşünür. Veya koltuk altı sürekli ıslak bir insanı düşünün; her türlü deodorantı kullanıyor, gayet güzel kokuyor ama gömleği, bluzu veya tişörtünde daima kocaman bir ter halkası var! Teri kuruduğu anlarda bile giysisinde tuz lekelerinden bir çember kalır. Bu nedenle beyaz dışında hiçbir renk giysi kullanamaz. Gömleklerin ütüsü hemen bozulur. Bu nedenle bir türlü ceketini çıkaramaz, giderek daha fazla terler, sıkıntı basar... Kimisinin de elleri terler. İnsanların elini sıkmamak için bin dereden su getirir! Çalışırken bilgisayara sürekli ter damlar, elindeki telefon ahizesini başkasına devredemez çünkü ıslaktır! Ayakların terlemesi ise bir başka derttir. Ayakkabı giyse koku yapar, terlik giyse ayağı kayar, çorapları ıslanır, ayakkabısını çıkarsa koku yayılır, ayakların sürekli ıslak olması deride başka sorunlara yol açar... Aşırı terleme gerçekten insanın hayatını kısıtlayan bir sorun
* Aşırı terleme hastalıktır Bu hastalığın adı "Hiperhidroz" dur. Türkçesi aşırı terlemedir.. Bütün vücudu etkileyen "genel hiperhidroz" oldukça seyrek görülür (genellikle başka bir hastalıkla ilişkilidir). En yaygın olanı, "bölgesel hiperhidroz"dur. Nedeni bir tür ter bezinin aşırı çalışması veya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasıdır. Şikayetlerin yüzde 30- 40'ını koltuk altı terlemesi oluşturur. El ve ayak terlemesi de yaygındır. Yüz terlemesine daha seyrek rastlanır. Bu sorun kadınlarda genellikle menapozla ilgilidir. Bölgesel aşırı terleme diyabet (şeker) hastaları ile hiper tiroidi (guatr) hastalarında görülür. Çoğu zaman da hiçbir hastalıkla ilişkisi bulunamaz. Bazen de kalıtsal nedenlere bağlı olduğu görülür.
* Ne yapılabilir? Böyle bir sorununuz varsa, sizi serin tutacak giysileri seçin. Doğal pamuklular vücudumuzu serin tutar ve teri emer ancak ne var ki ıslak kalır.
* Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın.
* Çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın.
* Terlemeye yol açan yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
* Sıcak ve alkollü içecekler, baharatlı yiyecekler terlemeyi artırır.
* Ne kadar terleseniz de su içmekten vazgeçmeyin. Çünkü hiperhidroz vücudun susuz kalmasına yol açar.
* Ter kokusunu ağırlaştıran sarımsak, pastırma gibi yiyeceklerden ve alkolden uzak durun.
* Ter kokusunu önlemek için sabah- akşam ılık duş alın.
* Stres, terlemeyi artırır. Gerginlikten kaçınmak için hayatınızı planlayın, dinlenmek için kendinize zaman ayırın.
* En etkili tedavi: Botox Bölgesel aşırı terlemenin kesin tedavisi, ter bezlerinin cerrahi metotlarla çıkarılmasıdır. Ancak bu yöntem oldukça zahmetlidir üstelik de iz kalır. Bu nedenle pek tercih edilmez. Diğer bir tedavi yöntemi, özellikle el ve ayaklarda kullanılan İonferez 'dir. Bu tedaviyi yürütmek için haftada en az iki kez doktora gitmeniz gerekir. Başlangıçta kararlı davransanız da bu tempoya uzun süre katlanmak kolay değildir. Aşırı terlemeye karşı günümüzde kullanılan en etkili ve sorunsuz tedavi, 'botox'tur. Botox, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici bir süre için bloke eder. Böylece ter bezlerinin ter üretmesini engeller. Korkmanıza gerek yok, botox yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemez sadece ter bezlerini etkiler.
* Nasıl uygulanır? Önce terlemenin yoğun olduğu bölgeyi belirlemek için, cildinize ter ile rengi değişen bir sıvı sürülür. Sonra çok ince uçlu iğnelerle, sık aralıklarla, az miktarda botox verilir. Tüm işlem en fazla yarım saat sürer. Canınızın acımaması için, uyuşturucu bir krem veya sprey kullanılır. İstenirse iğne yapılacak bölge kısmi olarak uyuşturulabilir. İşlem bittiğinde günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.
* Etkisi ne kadar sürer? Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde düzelmeye başlarsınız. Giderek terlemeniz azalır, sorunlarınız ortadan kalkar. Botox'un etkisi genellikle 7 ila 10 ay kadar devam eder. Etkisi geçmeye başlayınca yeniden uygulama yapılır. İonferez için haftada iki kere işlem yaptırmanız gerektiğini göz önüne alırsanız, 7-10 ay adamakıllı konforlu bir süredir. Yeniden Botox yaptırmak istemezseniz, terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviye başladığınız seviyeye geri döner. Ben kendi deneyimlerimde, özellikle avuç içlerinde, koltuk altlarında, topuklarda ve alında, botox ile çok iyi sonuçlar aldım. Hastalarımın bir çoğu 10 ay kadar rahat ettiler. İlk iş olarak kendilerine renkli ve siyah giysiler aldılar. Çünkü ter lekesi yüzünden yaşamları boyunca beyaz giymişlerdi. Sonra baktım, daha önce kullanamadıkları, çeşit çeşit açık ayakkabılar edinip giymeye başladılar.
|