|
|
|
|
|
|
Hastaların yüzde 40'ı yüksek tansiyon sorunu yaşadığının farkında değil
Ülkemizde 30 yaşı aşmış yetişkinler arasında 5 milyon erkek ve 7 milyon kadın hipertansiyon hastası. Ancak, tüm tansiyon hastalarının yüzde 40'ı hastalığının farkında bile değil. Oysa, kontrol altına alınmadığında birçok önemli hastalığın tek sorumlusu olan hipertansiyonun etkili tedavileri var
Kalp krizi ve inmenin bir numaralı nedeni olan, doktorların "gerçek bir baş belası" olarak adlandırdıkları "yüksek tansiyon" (hipertansiyon) hastalığının tedavisinde kişiye çok büyük görev düşüyor. Alman Nişantaşı Kliniği Medikal Direktörü Doçent Doktor Metin Okucu, hastalara tansiyon ölçtürmeden önce mutlaka 10 dakika dinlenmelerini, yarım saat önce yemek yemeyi kesmelerini ve doğru sonuca varılabilmesi için bu uygulamayı günde üç kez tekrar etmelerini öneriyor. Sinsi bir hastalık olan yüksek tansiyonla nasıl baş edilebileceği ve ne gibi önlemler alınması gerektiğine dair merak ettiğimiz her soruyu Doç. Dr. Metin Okucu yanıtladı...
* Yüksek tansiyon ne sıklıkla görülür? Ülkemizde 30 yaşı aşmış yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ında yüksek tansiyon bulunuyor. Başka bir deyişle de, 5 milyon erkek ve 7 milyon kadın yüksek tansiyon hastası. Yapılan araştırmalar sonunda, şehirler arasında en yüksek orana Doğu Anadolu illerinde, kırsal kesimde ise en çok Karadeniz'de rastlandı.
EVDE ÖLÇÜM YAPMAK SAĞLIKLI
* Yüksek tansiyon tedavisinde evde ölçümlerin yeri nedir? İyi ve kontrol edilmiş cihazlar ile evde yapılan tansiyon ölçümlerinin gerekliliği, faydaları ve ileriye dönük bilgi verdikleri artık kabul edilen bir gerçek. Hatta, son yıllarda evde yapılan ölçümlerin hastanın gerçek durumunu daha iyi yansıttığı, tedavinin başarısını artırdığı söyleniyor.
* Evde ölçülen tansiyon neden daha gerçek durumu yansıtıyor? Doktora giden kişilerin üçte birinde, muayene sırasında yapılan tansiyon ölçümleri stres ve muayene heyecanı nedeniyle normalden yüksek çıkıyor. Biz buna "beyaz önlük" tansiyonu diyoruz.
* Doğru tansiyon ölçümünün kuralları nelerdir? Önceden dinlenmiş olmak, aç olmak, birden fazla ölçüm veya her iki koldan ölçüm yapmak gerekir. Ayrıca, tansiyon her gün birden fazla ölçülmeli. Yine kişinin ruh hali, öfke-korku anları ve hatta bir kalp atımından diğerine değişmesi de tansiyonu etkiliyor. Tek bir ölçüm çok yüksek bulunmadıkça yanıltıcı olabilir. Buna bakarak teşhis konulup, ilaç tedavisi başlanmaması gerekiyor.
* Gün içinde hastalar için en kritik saatler hangileridir? Tansiyonumuz daha biz gece uykusundan uyanmadan yükselmeye başlar ve öğleden sonra en yükseğe ulaşır.
İLAÇ İYİ AYARLANMALI
* Hasta doktoruna neleri sormalı? Büyük ve küçük tansiyonun ne kadar olması gerektiği öğrenilmeli. Tedavinin ilaçlı mı, ilaçsız mı olacağı, ne sıklıkla tansiyon ölçtürüleceği, diyet yapmanın gerekli olup olmadığı, ne tür ilaç alınacağı ve bu ilaçların yan etkileri sorulmalı.
* Tansiyonla ilgili hastanın yanlışları nelerdir? Hastaların doktorlarının tedavi önerilerine kesinlikle uyması gerekiyor. İlaçlar kısa süreli kullanılıp kesilmemeli. Hastalar her şikâyetlerini tansiyona bağlamamalı ve koşup ölçüm yaptırmamalı. Bazen yaşanan stres nedeniyle tansiyon yüksek çıkabilir. Bu gibi durumlarda paniğe kapılmamalı.
* Tansiyon tedavisinde bir hedef var mıdır? Her hasta grubu için farklı hedefler bulunuyor. Hedef denilen, hastanın tedavi ile tansiyonunun inmesi gereken rakam. Şeker hastaları, felçli hastalar, kalp damar hastaları için farklı hedef rakamlar var. Bu hedeflere erişene kadar doktor kontrolü devam etmeli, ilaç ayarları yapılmalı.
* Kişi hedefine ulaşmak için ne yapmalı? Hedeflenen tansiyon değerine ulaşana kadar ilaç doz ayarlaması gerekiyor. Tek bir ilaç ve doz ile hedef tutturulması genellikle zor. Bu nedenle doz artırımları, ikinci hatta üçüncü ilaçlar gerekebiliyor.
Normal ve yüksek tansiyon değerleri nelerdir? * Normal tansiyon 120/80 (12/8) altında. * Yüksek tansiyon öncesi dönem: 120140/8090 (1214/89) * Yüksek tansiyon: 140/90 (14/9) üzeri.
|
|
|
|
|
|
|
|
|