Hukuk savaşı için gaza bastılar
Motosiklet dernek, kulüp ve grupları "Motosiklet Grupları Platformu" adı altında birleşerek haksız uygulamalara karşı güç birliği yaptı.
Havaların ısınmasıyla birlikte motosikletler caddelerde kendini göstermeye başladı. Ancak sayıları giderek artan motosikletçiler çok mutlu değil. Devletin kendilerini yok saydığını, uygulamaların da bunu gösterdiğini öne sürerek dert yanıyorlar. En son Aydın'da motosikletlerin ana caddeleri çıkmasının yasaklanmasıyla "artık yeter" diyen motosiklet kullanıcıları haklarını korumak üzere bir platform oluşturdular. Yaklaşık 34 bin üyesi bulunan çeşitli motosiklet dernek, kulüp ve gruplarının bir araya gelerek oluşturduğu "Motosiklet Grupları Platformu" hak arama çalışmalarına başladı. Motosikletçilerin sorunlarını dinlemek üzere platformda yer alan, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) üyesi, Harley Sahipleri Grubu Derneği (HOG Türkiye), Vespa Club Turkey, Enduro Motosiklet Kulübü (EMOK) temsilcileri ve kadın motosiklet sürücüleriyle bir araya geldik. Platform sözcüleri başlıca sorunlarını şöyle sıralıyor: "Boğaz köprülerinden ve otoyollardan otomobillerle aynı ücretle geçiyoruz. Hız sınırımız kamyonlardan daha düşük (Kamyon 80, motosiklet 70 km.). Bazı il ve ilçelerde motosikletler şehir içine sokulmuyor. Sürücüler, motosiklet kullanıcılarına karşı çok saygısız. Halk motosiklet konusunda çok bilinçsiz. Kadın motosikletçiler yolda taciz ediliyor. Şehir merkezlerinde motosikletlere ait park alanları yok..."
SAYGI BEKLİYORUZ Platform, ilk iş olarak köprü ve otoyol ücretleriyle, Aydın'daki motosikletlere getirilen yasak üzerine hukuki yollara başvurma kararı almış. Her iki uygulamanın anayasal eşitlik, hak ve ilkelerine aykırı olduğunu, düzeltilmesi için mahkemeye başvuracaklarını söyleyen platform, sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri'ne gideceklerini söylüyor. TMF Yönetim Kurulu Üyesi ve Harley Sahipleri Derneği temsilcisi Emrah Soyuer, bütün bu sorunların devletin ve halkın kendilerini yeterince tanımamasından kaynaklandığını savunuyor. "Bu yüzden televizyon için bilgilendirme ve bilinçlendirme filmleri hazırlayacağız" diyen Soyuer "Türkiye'de kayıtlı 1 milyon 200 bin motosiklet var. Kayıtsız olanlar ve mopetlerle bu rakam 10 milyonu aşıyor. Yani artık devlet motosikletleri dikkate alıp sorunlarımıza eğilmeli" diyor. Vespa Club Turkey Başkanı Kemal Arıkan da, motosiklet sayısının, özellikle de kadın kullanıcı sayısının hızla arttığını belirterek şunları söylüyor: "Yollarda diğer sürücülerden saygı bekliyoruz. Bizim de motorlu bir araç olduğumuzu, yollarda hakkımız olduğunu unutmasınlar."
|