| | Ah bir peynirli börek olsa! Ne yazık sofra başında yaşanan mutluluğu tatmamış olanlara... Bunun özlemini en çok evinden uzakta yaşayanlar bilir... Tıpkı Fikret Muallâ gibi.... İstanbul'umuzun son zenginliği, Fındıklı'daki modern sanat müzesi, "İstanbul Modern," 31 Temmuz tarihine kadar ünlü bir ressamımızın 241...devamı |
|
| | Patronun tezpiştisi unutulur mu? 1980'li yılların ortası. O günlerde Mutfak Dostları Derneği'ni kuruyoruz. Bu gecelerden birisine Süreyya Lokantası yeni hali ile S ve yöneticisi Leyla Akçağlılar ev sahipliği yapıyor. Leyla, Fransız Mutfağı'nı Türkiye'de en iyi bilen profesyonellerden. Ama biz tam...devamı |
|
| | Fransız peynirinin en Fransız markası Adını üretildiği Fransa'nın Camembert köyünden alan peynirin kalitesi, bir papazın ilgisiyle artmış. III. Napolyon da bu lezzetli peyniri tadınca hayran kalmış. Fransa'nın gastronomi dünyasına armağanları sadece ekmek, peynir ve şaraptan ibaret bile olsa, bu kadarı bana yeter de artardı.devamı |
|
| | 2004 mahsulü boyalı ve sulu şaraplar Dışarıdan görünen manzara çok iyi. Ama Türkiye'ye gelen turist sayısı yükselirken bıraktıkları para dramatik şekilde düşmekte Daha ucuza malolan beyaz şaraplara, boya katıp kırmızı şarap yapanlar mı istersiniz, yoksa su katıp sofra şaraplarını inceltenler mi?. Bazı sosyologlar ekonomik...devamı |
|
| | Bitki ve meyveler 'poşet'e girdi Yeşili, meyvelisi ve bitkiseliyle yeni poşet çaylar bir trend yarattı. Aralarına her gün yenilerinin katıldığı bu çaylar özellikle genç tüketicilerce "çağdaşlık" simgesi. Yemeklerin, hele hele içeceklerin modası olur mu? Tabii ki olur. Örneğin kutu bira ve kolalar piyasaya çıktığında şişe...devamı |
|
| | Beyaz Saray'a Bağdatlı aşçı İtalyanlar'la özdeşleşen makarnanın aslında Araplar'ın keşfi olduğunu biliyor muydunuz? Usta aşçı Al Baghdadi ise tüm Arap ve Endülüs mutfağına yön vermişti. Mutfak tarihçisi Luigi Ballerini'nin The Art of Cooking, The First Modern Cookery Book adlı kitabından söz etmiştik. "Yemek...devamı |
|
| | Sofralarımıza yeni derya kuzuları Marmara'da avlanma yasağı başlıyor ama çiftlik ortamında üretilen Ege ve Akdeniz'in birbirinden lezzetli yeni balık türleri sofraları şenlendirecek. İnsanoğlu çok nankör. Dünyanın en lezzetli, eti en nadide balıklarından biri olan levrek, balık çiftliklerinde üretilip kader ortağı çipura...devamı |
|
| | Buyurun Japon sofrasına Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Yoshikawa'nın öğle yemeği davetinde menüde ev yemekleri ağırlıktaydı. Ne gyudon ne tempura... Benim gözüm şefin bıçak kullanma ustalığında kaldı. Galiba bende bıçak fetişistliği var. En keskin, çeliği en ince ve yumuşak, sapı en iyi şekilde ele gelen...devamı |
|
| | Kardinal'in devrimci aşçısından mutfak duaları Maestro Martino, Kardinal'in dillere destan San Lorenzo Sarayı'nda aşçı oldu. Yemeklerinin lezzeti dilden dile dolaşıyordu. Pişirme sürelerini ise dualarla belirliyordu. "Habemus papam!" Artık bir papamız var! Biliyorsunuz geçen hafta bununla yattık, bununla kalktık. Mutad müşterek...devamı |
|