|
|
|
|
|
|
Onun maaşı bile çocukların
Mardin Tugay Komutanı'nın kızı Esra Kısacık hayatını özürlü çocuklara adadı.
23 yaşındaki psikolog Esra Kısacık, Mardin Umut Yolu Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin müdürü... Aylarca maaş almadan çalışan Kısacık, şimdi de kazandığı parayı 3 öğrencinin masrafları için harcıyor.
Paşa kızı hayatını çocuklara adadı
Mardin Tugay Komutanı'nın psikolog kızı Esra Kısacık bölgedeki özürlü çocukların yardım meleği oldu. O, babası tayin olsa da çocuklara hizmet için kentte kalacağını söylüyor.
Akıllı, güzel ve idealist bir psikolog Esra Kısacık... Birlikte okuduğu arkadaşları Batı'da görev yapmayı tercih ederken o Mardin'i seçti. Mardin 70. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Selahattin Kısacık'ın 23 yaşındaki kızı Esra Kısacık, tüm zamanını Mardinli özürlü çocukların rehabilitasyonuna harcıyor. Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nden Yüksek Şeref Listesine girerek Ocak 2004'de mezun olan Esra Kısacık, 8 ay önce Mardin Umut Yolu Zihinsel Engellileri Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde müdür olarak görev yapmaya başladı.
İSTESEM BATIYA GİDEBİLİRDİM Diyarbakır'da bir rehabilitasyon merkezinde 5 ay çalıştıktan sonra Mardin'e geldiğini, burada çocuklarla iç içe yaşamanın onlara yardım etmenin kendisine mutluluk verdiğini belirten Esra Kısacık şunları anlatıyor; "Batı illeri bizim durumumuzda görev yapan insanların ilk tercihidir. Ben bu bölgede özellikle Mardin'de bizlerin yardımına ihtiyacı olan bir çok çocuğun olduğunu biliyorum. Batı illerinde de çalışabilirdim. Buna imkanım var. Ama ben Mardin'i tercih ettim. Yardıma ihtiyacı olan bu çocuklara bir şeyler vermek istedim. Babam asker olduğu için tayincidir. Ailem bir süre sonra başka bir ile gidebilir. Ama ben burada kalacağım, çocuklara elimden gelen her türlü hizmeti vereceğim. Onları topluma kazandırmak yaşama bağlamak için okudum. Bunun gereğini yerine getireceğim inancındayım. Bizlerin de elini taşın altına koyup çalışması gerekiyor. Evimden çok vaktimin büyük bir bölümü burada geçiyor. 1991-95 yılları arasında babamın 7. Kolordu Komutanlığı'nda görev yapması nedeniyle Diyarbakır Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi'nde okudum. Bu nedenle bölgeyi iyi tanıyorum. Bu bölgede akraba evliliği nedeniyle sakat veya özürlü doğumlar çok yaygın. Kadınlar evde doğum yapıyor, hamilelik sırasında bilinçsiz ilaç kullanıyor. Bu konularda da aileleri bilgilendiriyorum. Ne yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Örneğin buraya çocuklarını getiren ailelere kız çocuklarını okula göndermeleri gerektiğini de söylüyorum. Yani bir anlamda Haydi Kızlar Okula kampanyasına destek olmaya çalışıyorum." Açıldığında öğretmen dahi olmayan Mardin Umut Yolu Zihinsel Engellileri Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne kendi gayretleriyle bu açığı kapamış. Arkadaşlarına mail atıp yardım isteyen Kısacık, yöntemini şöyle anlatıyor; "Merkez kurulduktan 1 ay sonra göreve geldim. Hiç öğretmen yoktu. Arkadaşlarıma mail attım. Kısa sürede öğretmenler geldi." Mardin'de zihinsel özürlü çocukların çok olmasına rağmen merkezlerin az olduğunu söyleyen Esra Kısacık, iki merkezin yeterli olmadığını hatırlatarak işadamlarına çağrıda bulunuyor; "Burası hizmete girdikten sonra bir iş adamı gelip de ne yaptığımızı sormadı. Mardinli bir çok zengin iş adamı var. Mardin'in de böyle merkezlere ihtiyacı var. Onlardan isteğim Mardin'e hizmet etmek istiyorlarsa bu tür merkezlerden açsınlar."
AİLE İÇİ ŞİDDET SORUNU Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük sorunlarından birisinin de yaşanan aile içi şiddet olduğunu söyleyen Esra Kısacık, bu konuyla ilgili olarak bir süre sonra Mardin'de aileleri tek tek dolaşarak araştırma yapacağını söylüyor. Mardin Umut Yolu Rehabilitasyon Merkezi, 2 katlı binada hizmet veriyor. Birinci katı hasta çocuklar için, ikinci katı ise idarecilere ait. Umut Yolu'nda eğitimler günde iki kez veriliyor. Sabah saat 08.00 ile 12.00 arası ve 13.30 ile 17.00 arası çocuklara eğitim verilirken; rehabilite edilen çocuklar servisle gidip geliyor. Okulun açılışında 4 eğitimcinin olduğunu daha sonra 2 kişinin ayrıldığını belirten Esra Kısacık, "Bu nedenle büyük bir sıkıntı çektik. Bir kişi aynı anda bir çok işi yapmaya başladı. Daha sonra 4 eğitimci daha bulduk. Şu anda 6 kişi çocuklara eğitim veriyor. Merkezde fizik tedavi salonu, iş uğraşı, grup odası ve 4'de bireysel eğitim sınıfı bulunuyor" diyor.
Hüseyin Kaçar - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|