Hazine Müsteşarı Çanakçı, sıcak paraya vergi getirme diye bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.
Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, sıcak parayla ilgili soruları yanıtlarken, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve Devlet iç borçlanma senetlerine yaptığı yatırımlardan endişe duymadıklarını belirtti.
Çanakçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Makroekonomik gelişmeler ve borç yönetimiyle ilgili bir sunum yapan Çanakçı, soruları da yanıtladı.
Yurt dışı yerleşikler kavramında ``yabancı-yerli`` ayrımının net olmadığına dikkat çeken Çanakçı, yabancı yatırımcıların Türkiye kamu kağıtları piyasasındaki payının, Doğu Avrupa ülkelerine göre hala oldukça sınırlı düzeyde bulunduğuna dikkat çekti.
Bunun yanı sıra dalgalı kur rejiminin bir emniyet subabı olarak çalışıp kısa vadeli yabancı sermaye giriş çıkışını dengelediğini savunan Çanakçı, ekonomik temellerdeki iyileşme devam ettiği sürece Türkiye`den sermaye çıkışı değil sermaye girişinin söz konusu olacağını bildirdi. ``Uluslararası yatırımcılar çeyrek puanlık getirilerin hesabını yapıyor`` diyen Çanakçı, Türkiye`nin uluslararası sermaye piyasalarına giderek daha fazla entegre olacağını ve bu yolla büyüyen finansman havuzunun borçlanma maliyetlerini azaltacağını bildirdi.
Çanakçı, sıcak paraya vergi getirme diye bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayarak, ``Önemli olan dalgalı kur rejiminin devam etmesi ve doğru politikaların uygulanmasıdır`` dedi.
Çanakçı, FED`in faiz artırımının Türkiye`nin risk primlerinin artmasına yol açtığını ancak bu artışın finansman programıyla yapılan öngörülerde ciddi bir sapmaya yol açacak boyutta bulunmadığını ifade etti. TMSF`DEN ALACAKLAR
Çanakçı, son günlerde TMSF`nin Haziye`ye borç geri ödemesi yapabileceğinden söz edildiğini, böyle bir ödeme yapılırsa bunu tümüyle Hazinenin rezervlerinin güçlendirilmesi ve borç ödemesi yoluyla borçların itfası için kullanacaklarını söyledi.
TMSF`nin Hazineye olan borçlarının tasfiyesiyle ilgili olarak şu anda oluşmuş net bir kararın bulunmadığını ve TMSF`den de resmi bir talep gelmediğini anlatan Çanakçı, TMSF`nin yapacağı tahsilatla Hazine`ye olan borçlarının tamamını ödemesinin mümkün olmadığını ifade ederek, ``Ancak Hazine TMSF``den olan alacaklarını siler veya azaltırsa, TMSF alacaklarını tahsil etmekten vaz geçecek diye bir şey mümkün değil. TMSF her zaman kendi alacağını tahsil çabası içerisinde olacaktır. Tahsilatını da Hazine`ye aktaracaktır`` dedi. IMF TEKNİK GÜNCELLEME İÇİN GELİR
Çanakçı, IMF`yle yapılacak yeni stand-by`la ilgili hazırlıkları anlatırken de IMF ile temel politikalar üzerinde mutabık kalındığının 14 Aralık`ta açıklandığını ve son günlerde de bu konuda belirgin bir hızlanma yaşandığını hatırlattı. Çanakçı, IMF`den nisan ayında bir heyet gelirse bu ziyaretin sade teknik rakam ve değerlendirmelerin güncellenmesine yönelik olacağını söyledi.
Çanakçı, TBMM`de bulunan ve teşviklerin kapsamını genişleten yasa tasarısının getireceği maliyetle ilgili soruları yanıtlarken de tasarının şu andaki haleyle kamu maliyesi hedeflerini ciddi bir biçimde bozacak bir yük getirmediğini bildirdi. Çanakçı asıl maliyetin ise tasarı TBMM`den geçtikten sonra hesaplanabileceğini belirtti. BÜYÜME İSTİHDAM YARATTI
Çanakçı, Türkiye`nin son üç yılda ortalama yıllık yüzde 7.5 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek, büyümenin istihdam yaratmadığı savının doğru olmadığını savundu. İşsizliğin beklenen ölçüde düşmediği tespitinin doğru olduğunu kaydeden Çanakçı, ancak istihdamın arttığını, 1 milyondan fazla istihdam artışı yaşandığını söyledi. Nüfus artışı ve ekonomideki güven ortamıyla birlikte daha fazla insanın işgücüne katılmaya başlamasının istihdamdaki artışa rağmen işsizlik oranının daha az düşmesine yol açtığını kaydeden Çanakçı, büyümenin ithalata dayalı olduğu savına da katılmadığını söyledi. Çanakçı ekonomideki büyümenin temel kaynağının özel sektör yatırımlarındaki artış olduğunu vurguladı.
YENİ BORÇLANMA ARAÇLARI
Hazine Müsteşarı Çanakçı, gelir ortaklığı ve kira sertifikaları gibi yeni borçlanma araçlarıyla ilgili altyapı çalışmalarının da tamamlandığını bildirdi. Kira sertifikaları ile ilgili yasa taslağının Başbakanlığa gönderildiğini açıklayan Çanakçı, yeni borçlanma araçlarına talep gelmesi halinde her zman kullanılabileceklerini anlattı.