Çukurova Grubu, rotasını Türk Telekom'a çevirebilir
Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası ve bir kısım Turkcell hissesini satarak 4 milyar dolarlık borç yükünden önemli ölçüde kurtulacak. Grup, elinde kalan 2 milyar dolara yakın varlık ile rotasını Telekom'a (Belki de Telsim'e) çevirebilir.
Çukurova Grubu'nun kamuya olan milyarlarca dolarlık borcunun nasıl ödeneceği, birkaç yıldır ekonomi basınını en çok meşgul eden konuydu. Son bir ay içindeki gelişmelerden sonra düğümün nasıl çözüleceği anlaşıldı. Çukurova Grubu önce Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerini (Yüzde 44.53) 1.1 milyar dolara Koç-Unicredito ortaklığına (Koç Finansal Hizmetler) satacağını açıkladı. İkinci haber TeliaSonera'dan geldi. Sonera, Çukurova Grubu'ndan, Turkcell'in yüzde 27'sini kontrol eden hisseleri satın alacağını açıkladı. 3.1 milyar dolarlık satış, başta Ankara olmak üzere ekonomide büyük heyecan ve şaşkınlık yarattı. Şaşkınlığın nedeni şu: Hiç kimse Çukurova Grubu'nun Turkcell'deki çoğunluk hissesini bırakacağını beklemiyordu. Ama bıraktı. Gelişmeler Çukurova Grubu'nun hareket kabiliyetini artırdığını gösteriyor.
YKB'NİN BORSA DEĞERİ Çukurova'dan başlayalım. Tablodan da görüleceği gibi, 3.1 milyar doların sadece 1.9 milyar doları Çukurova'ya ödenecek. 1.2 milyar dolar ise (Yapı Kredi'nin elindeki yüzde 2.89'luk Turkcell hissesi de bu tutarın içinde) Yapı Kredi'ye verilecek. (Çünkü, TeliaSonera'nın satın aldığı hisselerin yüzde 20'si Turkcell Holding hissesi Yapı Kredi Bankası'nın mülkiyetindeydi.) Nitekim dün Yapı Kredi Bankası'nın borsa değerindeki yüzde 8'lik artışın (bankanın piyasa değeri 3 milyar dolar oldu) temel nedeni buydu. Grup, 1.8 milyar doları Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) olan borçlarını kapatmak için kullanacak. Sonuçta, TeliaSonera Turkcell Holding hisselerinin tümüne sahip olurken, Çukurova Grubu yüzde 13 oranında Turkcell hissesine sahip olacak. Yapı Kredi Bankası da Turkcell satışından kasasına (henüz açıklanmadı) yaklaşık 1.2 milyar dolar para koyacak. Dün açıklanan satın alma operasyonunun pürüzsüz işlemesi sonrasında, Çukurova Grubu'nun izleyeceği strateji ne olabilir? Bu konuda ancak spekülasyon yapabiliriz. Buna fikir jimnastiği de denebilir.
1 - Grubun Yapı Kredi'ye 2 milyar dolara yakın borcu bulunuyor. Diyelim ki, kamuoyuna deklare edilen rakam üzerinden Yapı Kredi Bankası satıldı. Çukurova Grubu'nun elde edeceği gelir ile bu bankaya olan borçları kapanmıyor. Tam tersi 500 milyon dolar borç kalıyor.
2 - Herkesin kabul ettiği bir nokta var. Mehmet Emin Karamehmet, bankacılık otoritelerinin verdiği süre dolduğu için bankasını hızla satmak zorundaydı. Çünkü borçlarını ödeyememesi durumunda, tüm şirketlerine (diğer batık banka patronlarına yapıldığı gibi) el konulma tehlikesi vardı. Hatırlayın, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Karamehmet için "Buz üzerinde yürüyor. Buzun her an kırılma tehlikesi var" demişti. Bugün bu tehlike bertaraf edilmiş durumda.
RAKİPLERİ ARAYI AÇTI 3 - Yapı Kredi Bankası gerek bireysel ve kurumsal krediden gerekse kredi kartı pazarından en büyük payı alanlar arasında. Ancak piyasa değeri rakiplerinin çok altında. Akbank'ın piyasa değeri 7.5, Garanti Bankası'nın ise 4.3 milyar dolar. YKB'nin ise 3 milyar dolar. Yani çok düşük. Sizce Çukurova Grubu artık bu piyasa değerinden satışa eskisi kadar hevesli olabilir mi? Bankanın tüm nakit akım tablosunu değiştirecek bir gelişme yaşandı. 4 - Karamehmet'in Yapı Kredi Bankası'na olan borçlarının "yeniden yapılandırıldığını ve 2012'ye kadar vadelendirildiğini hatırlatmalıyım. Bir büyük bankanın patronu iki gün önce aynen şu tespiti yapıyordu: "Maalesef YKB çok ucuza satılıyor. Bu ulusal bir değerdir. Ancak Karamehmet'in çok büyük hareket kabiliyeti yok. Köşeye sıkışmış durumda." Ancak artık Karamehmet'in oyun alanını kimsenin tahmin edemeyeceği kadar genişlettiğini görüyoruz. İster BDDK, ister kendisi YKB'nin daha yüksek bir piyasa değerine göre satılmasını isteyebilir mi? Dün bu konuyu biraz araştırdım. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, Koç Grubu ile Çukurova Grubu arasındaki satışın geciktirilmeden, işletilen takvime uygun yürüyeceğini öğrendim. Ayrıca TeliaSonera'nın satın aldığı Turkcell Holding hisselerinin bir kısmı Yapı Kredi'ye rehinli. Bu rehinlerin kaldırılabilmesi için Çukurova'nın Yapı Kredi'ye önemli bir miktarda borç ödemesi gerekiyor. Bu gerçek Yapı Kredi'nin Koç Grubu'na eşzamanlı satılmasını gerektiriyormuş.