| |
|
|
Baraj tartışması
- Cemil bey yüzde 10 seçim barajı ne olacak? - TBMM'nin işi. - Ya siz bu konuda ne yapıyorsunuz? - Tetkik. - 1983'te yüzde 10 barajı neden kondu?.. Etnik kökene dayalı siyaset yapan bir parti Meclis'e giremesin diye mi? - Hayır... Tamamen başka bir gerekçeyle kondu... Bunu o dönemde sayın Kenan Evren de açıkladı... Gerekçe, istikrar.
Cemil Çiçek: - 1980 öncesini herkes hatırlasın... Siyaset çok parçalanmıştı... Denildi ki, istikrar çok önemli... Ve 1983'te yüzde 10 barajı geldi. Soru: - Şimdi ne olacak? Çiçek: - Gerekçe devam ediyor... Bugün de siyasi istikrar, 1983'teki kadar önemli.
Adalet Bakanı: - Türkiye her şeyi yoluna koymuş değil... Yüzde 10 barajı 10 yıl daha devam etmeli. - Neden 10 yıl? - AB müzakere sürecinde yapılacak o kadar çok şey var ki... 8-10 partili meclisle, parçalı hükümetlerle bu reformları gerçekleştirmek mümkün olmaz.
Çiçek'e göre "sadece yüzde 10 barajı da istikrar için yeterli değil." - Neden değil? - 1991, 1995 ve 1999 seçimlerinde yüzde 10 barajına rağmen siyasi istikrar sağlanamadı... Bedelini Türkiye ağır ödedi... Onun içindir ki, yüzde 10 barajına evet... Ve bir de yanında, başkanlık sistemine geçmek gerek.
- Yüzde 9 oy alan partinin Meclis'e giremeyişi doğru mu? - Baraj devam eder... Ama bir de "Türkiye milletvekilliği diye bir kontenjan bulunur... Partiler, aldıkları oy oranında bu kontenjandan, meclise milletvekili getirirler.
|