|
|
AB ve IMF ile daha çok istikara karşılık daha az oynaklık ve getiri dönemi
Geride bıraktığımız 2004 yılı, yatırım araçları açısından geçmiş iki yılın devamı niteliğindeydi. Döviz kaybettirmeye, mevduattan bonoya ve repoya kadar yerli para cinsinden faizler kazandırmaya, borsada ve yatırım fonlarında ılımlı değer artışları olmaya devam etti. Net getirileri 2004 enflasyonunun açıklanmasından sonra yayımlayacağız. Ama 2001 krizinin yatışması ve 11 Eylül sonrası Türkiye'ye IMF'nin yeni bir 10 milyar dolar daha vereceğinin anlaşılmasıyla mali piyasalarda ortaya çıkan olumlu trend üç yılı aşkındır sürüyor. Acaba bu trend bu yıl sürer mi? Normal koşullarda evet. Hatta 2004 yılında yaşadığımız gibi, orta şiddetli bir şok durumunda bile eğilimler devam edebilir.
Devamın üç nedeni Bunun belli başlı üç ana nedeni var. * Nedenlerden biri, piyasaların olumlu bakış açısı. Mali piyasaların olumsuzlukları görmek istememesi henüz kâr realizasyonları için yeterli olgunlaşmanın sağlanmadığına işaret. * İkinci neden, üç yıllığına yeni ekonomik program çapasına tutunmamız. Bu sürede IMF yanımızda olacak ve 10 milyar dolarlık dış borcumuz ötelenecek. * Üçüncü neden, AB süreci ile ikinci çapaya tutunmamız. Eğer bu süreç tıkanmazsa Türkiye çifte çapanın etkisiyle siyasi ve ekonomik yönden istikrarı yakalayacak ve bunu sürdürecek.
Dar bantta dalgalanma Ekonomide artık üç yıllık programımız var. Bunu AB'ye Katılım Öncesi Ekonomik Program olarak da sunduk. Sonra aynı program çerçevesinde IMF ile anlaştık. Merkez Bankası da para ve kur programını buna göre açıkladı. Artık önümüzü üç yıllık vadede görüyoruz. Öngörülürlük arttığına, bazı riskler azaldığına göre, mali piyasalarda oynaklığın boyutlarının azalması beklenebilir. Nereden bakılırsa bakılsın, dışarıdan veya içeriden şok bir olay gerçekleşse bile, Türkiye çifte çapayla istikrara bağlı ve fırtınalı durumlar karşısında savrulması geçmişe göre daha az olabilir. Dalgalanma elbette yine olacak. Ama daha dar bir bantta ve öngörülebilir biçimde. Buna paralel olarak da getirilerin düşmesi gerekir. Üstelik enflasyonda tek haneli düzeylere indik. Yani getirilerin düşmesinin altyapısı tamamlandı.
Yine Türkiye, yine faiz 2005'te piyasalar üzerinde etkili olmaya aday gelişmeler ile yatırım aracı bazında beklentilerimiz aşağıdaki grafik ve kutularda yer alıyor. Yılın avantajları ve riskleri arasındaki geliş ve gidişler bahsettiğimiz dalgalanmayı yaratacak. Dar bantta dalgalanma senaryosunda para yine Türkiye'den, Türkiye'de yine YTL'den kazanılmaya devam edilecek.
Sonuç "Gerçekleri öğrenin, analizinizi yapın, sonra da doğru hissettiğinizi yapın" Robert Waterman
|