|
|
Sıkı diyetler hastalıklara yol açar
* Diyet yapmak ne kadar doğru? Ben "programlı beslenme" ifadesini tercih ediyorum. Hedef sadece kilo vermek değil, verdikten sonraki kilonuzu ömür boyu korumak olmalı. Örneğin, karbonhidratı kısıtlayan ve sadece protein yükleyen diyetler var. Proteinlerin bir kişiye çok fazla yüklenmesi başta kilo kaybına yol açsa da, bir çok hastalığa da zemin hazırlayabilir. Ya da 3-5 gün içinde 8-10 kilo verdiren bazı mucize diyetler var. Sonlandığında hızla alacağınız kilolardan sözedilmiyor. Doğru beslenerek kilo vermek istiyorsanız, az önce belirttiğim yüzde 55-30-15 oranlarına uyarak kalori kısıtlaması yapmalısınız. Kaloriyi birdenbire azalttığınız zaman, metabolizmanızın vücudunuza ilk etkisi, kilo verdirmek olur. Ama koruyucu mekanizmalar devreye girerek, sizin verdiğiniz kiloların kısa sürede tekrar alınmasına neden olur. Bu durum, bazı hastalıklara yakalanmanıza zemin de hazırlayabilir.
* Ne kadar zamanda, kaç kilo vermek sağlıklı sayılır? Kişiye göre değişen bir durum. Ortalama olarak ayda 2-4 kilo, veya 6-12 ayda kilonuzun yüzde 10-15'ini vermek en sağlıklısı. Tabii öncelikle metabolik sendromunuzun olup olmadığına bakmak gerek.
* Metabolik sendrom nedir? Kalp ve damar hastalıklarına neden olan; hipertansiyon, diyabet, obezite, hiperlipidemi (kan yağlarının yükselmesi) gibi hastalıkların aynı kişide bir arada bulunmasına "metabolik sendrom" denir. Bunlara "ölümcül dörtlü" veya "mahşerin dört atlısı" da deniyor.
* Metabolik sendromunu nasıl anlarız? Erkeklerde bel çevresinin 102 cm., kadınlarda ise 88 cm.'in üzerinde olması, trigliseritin (besinlerle alınan ve depolanan yağların) kanda 150 mg/dl'nin üstü, kan şekerinin 110 mg/dl'nin üstünde olması, HDL'nin (kalbi koruyan iyi kolestrol) erkeklerde 45 mg/dl, kadınlarda 50 mg/dl'nin altında olması, tansiyonun 130/85 mmHg'nın üzerinde olması belirleme kriterleridir. Bu kriterlerden en az üçünün, aynı kişide olması, kişinin metabolik sendromlu olduğunu gösterir. Ülkemizde metabolik sendromlu oranı yüzde 30 gibi yüksek bir rakamdır.
|