| | Halkın gözü üst düzey ziyafetlerde Bir ülkenin en üst makamında yer alanların yiyip içtikleri toplumu yakından ilgilendiriyor. Tarih boyunca krallar, cumhurbaşkanları, derebeyleri de bu gerçeği bildikleri için davetlerine özen gösterdi. Brokoli sevmem. Küçüklüğümden beri de sevmezdim ama annem zorla yedirirdi. Artık...devamı |
|
| | Hollywood ünlülerinin tercihi Karayip Adaları'nın en çok tercih edilenlerinden St. Bart yıldızların uğrak noktası. Sahilde Brad Pitt ile karşılaşabilirsiniz. Havaların soğuması ile antenlerimi sıcak diyarlara çevirdim. Bugün rota Karayip Adaları'nı gösteriyor. Karayip Adaları Atlantik Okyanusu ve Karayip denizi...devamı |
|
| | Mutfaktaki cennetin keşfi Türkiye'de de artık yemek kültürü en can alıcı konulardan biri oldu. Kitap-lık Dergisi'nin bu ayki dosya konusu, edebiyatta yeme-içme. Yıllarca süren bir suskunluktan sonra günümüz Türkiye'sinin en baştan çıkartıcı konularından birisi de yeme-içme kültürü oldu. Nasıl oldu?...devamı |
|
| | Yemeklere adlarını veren ünlüler Rıfat Kırkoğlu, "Gastronomi" için etimolojik bir ufuk turu da öngörmüş: "Söz gelimi, 'kalın sığır pirzolası filetosu' olan 'şatobriyan', Fransız yazar François-Rene Chateaubriand'ın adından gelir. Keza, parça parça kesilip sütü kesilmiş kaymak sosunda pişirilmiş...devamı |
|
| | Portakal bayramını kutluyoruz Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin kendi zamanı vardı. Şimdi alternatif beslenme yanlıları portakal bayramına hazırlanıyor. Bu "küresel ısınma" dedikleri şey bu olsa gerek. Farkındasınız değil mi? Birden bire iki mevsim yok oluverdi. Uzun...devamı |
|
| | İyi bir yemek şölene benzer Geçenlerde bir arkadaşım iyi bir restoran tavsiye etmemi istedi benden. Kafamdan iyi yemek yenebilecek yerleri geçirmeye başlamıştım ki ardından ekledi: "Önereceğin lokalde birtakım önemli kişilerle de karşılaşabilmeliyim. Bir de havası olsun!'' "Nasıl yani?'' dedim. Arkadaşım ekledi:...devamı |
|
| | Yoksa Anis de mi Bizans'tan? Bizans tarihinin ünlü uzmanlarının bizden olması gerek. Bizans'ın kültürünü, sanatını bilmezsek aynı topraklar, aynı iklim üzerindeki Osmanlı'nın mimarisini, müziğini, mutfağını doğru okuyabilir miyiz?. Esasen hayat böyledir. Tarih de hakeza. Bazen bir tesadüf ya da bir söz öyle bir...devamı |
|
| | Onlar 'kadrolu akşamcılar' Rakı tutkunlarının damak tadını bir avuç degüstatör yani tat uzmanı belirliyor. Rakı degüstatörleri şişelenmeden önce tanklarda kıvama gelen rakıya son onayı veriyor. Uzmanlar bir masanın başında akşama kadar rakı tadarak not veriyor. Türk halkının vazgeçemediği keyiflerden biri olan...devamı |
|
| | Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı Fransızlar'ın yiyeceğe yaklaşımı özeldir. Sofraya verdikleri özen diğer sanatlara ve edebiyata gösterdikleri saygıyla eşdeğerdedir. Avrupa Birliği'ne girerken daha öğreneceğimiz çok şey var. Gündemimizi belirleyen sırrı fark etmeliyiz. Öyle bir şey ki eskilerin "hissi kalbel vuku"...devamı |
|