|
|
|
|
|
|
Suyun altında gol atıyorlar
Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları, genç kızların bu sert sporu yapabileceğini kanıtlıyor.
Amerika'da yaygın olarak yapılan sualtı rugby'si Türkiye'de 10 yıldır yapılsa da pek tanınmıyordu. Ancak son zamanlarda genç kızlar arasında popülaritesini artırmaya başladı. Bilimsel Yüzme Spor Kulübü Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları zamanlarının çoğunu "suyun altında" geçiriyor...
Golü suyun altında atıyorlar
Sualtında oynanan rugby'nin popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Bilimsel Yüzme Spor Kulübü Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları ise genç kızların da bu sert sporu yapabildiğini ispatlıyor.
Avrupa'da özellikle de Amerika'da yaygın olarak yapılan rugby son on yıldır ülkemizde de tanınmaya başlandı. Özellikle üniversite kulüplerinde yapılan bu sporun Türkiye'de de gün geçtikçe popülaritesi artıyor. Biz karadaki rugby'yi keşfetmeye devam ederken, bu spor sualtında da pek çok kişiyi peşinden koşturuyor. Söz konusu rugby olunca daha çok erkeklerden oluşan takımları izlemeye alışığız. Bu sualtında da geçerli. Oysa suyun içinde ellerindeki topla potaya gol atmaya çalışan pek çok kadın sporcu var. Sualtı rugby sporunu yapan sporcuların hemen hepsi yüzme kökenli. Küçük yaşlarda yüzmeye başlamış, senkronize, mono palet yüzmüş sporcular bir süre sonra yine suda ama farklı bir "şey"in peşine düşüyor. Bu arayışın sonucu da genellikle sualtı rugby'si veya hokeyi oluyor.
Dünyada yaklaşık elli yıldır yapılan bu sporlar, genç yaşlı bütün kadınlardan büyük ilgi görüyor. Birkaç sene öncesine kadar Türkiye'de genellikle 20- 35 yaş arası kadınlar tarafından yapılan sualtı rugby'si son yıllarda ise özellikle genç kızlardan büyük ilgi görüyor. Bu durum da ülkemizde bu sporu yapanların yaşını 15-22'ye çekmiş durumda. 12 yaşından küçüklerin ise henüz fiziksel gelişimleri tamamlanmamış olduğu için bu sporu yapmalarına izin verilmiyor. Sualtı rugby sporunu yapanlar bedenlerini zinde tutmakla kalmıyor, zamanlarının çoğu sualtında geçtiği için akciğer kapasiteleri de diğer insanlardan üç, dört kat daha fazla oluyor. Ayrıca gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar.
FİZİKSEL GÜÇ GEREKİYOR Sualtında rugby oynayanlar için potaya gol atmalarını sağlayacak top kadar kullandıkları malzemeler de son derece önemli. Palet, çift camlı maske, nefes almak için kullanılan şnorkel ve tanınmak için taktıkları numaralı su topu başlıkları hem kadın, hem erkek oyuncuların olmazsa olmaz malzemeleri. Bu sporda erkek ve kadın sporcular arasındaki fark ise kullandıkları fiziksel güç ve maç süresinde ortaya çıkıyor. Daha çok fiziksel güce dayanan sualtı rugby maçları doğal olarak erkekler arasında daha sert geçerken, kızlarda biraz daha yumuşamış şekilde oynanıyor. Maç süresine gelince...
Erkeklerde 12'şer dakikadan 2 devre şeklinde oynanırken, bu süre kızlarda 10'ar dakikadan 2 devreye iniyor. Türkiye'de Sualtı Federasyonu'na bağlı olarak yapılan sualtı rugby sporunun hem erkekler, hem bayanlar için ligleri de bulunuyor. Birinci ligde 12 bayan takımı yer alırken, ikinci ligde bu sayı 25'e kadar yükseliyor. Yılda bir kez yapılan ve beş gün süren lig maçlarının sonunda ikinci ligde lider olarak birinci lige yükselen Bilimsel Yüzme Spor Kulübü'nün Bayan Sualtı Rugby Takımı oyuncuları da pek tanınmayan bu sporu yapıyor olmaktan çok mutlu. Aynı zamanda sualtı hokey bayan takımında da oynayan genç sporcular, haftada dört gün antrenman yapıyor.
Genç oyuncular arasında bu spora form tutmak için başlayanlar da var. Ama zamanla bu amaçlarını unutup ciddi ve başarılı birer sualtı rugby oyuncusu haline gelmişler. Zaten bu sporu yapıp form tutmanın da çok mümkün olmadığını söylüyorlar. Nedeni de harcadıkları yüksek efor yüzünden aşırı yemek yemeleri. Zaman zaman kulübün erkek takımıyla da antrenman yapan bayan oyuncular, bu sayede daha sert oynamayı öğrendiklerini söylüyorlar. Takım sporu olduğu için sporcuların diğer insanlarla ilişkilerinin gelişmesini sağlaması ise bu sporun kazandırdığı bir başka avantaj.
Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|