Işık vadeden doktor
ABD'de Retina Cemiyeti tarafından "Retina Ödülü" verilen Prof. Dr. Murat Öncel, özel uzmanlık gerektiren ameliyat tekniğiyle, 10 bine yakın hastayı kör olmaktan kurtardı.
Tıp dünyasında başarılara imza atan Türk doktorlardan biri de göz uzmanı Prof. Dr. Murat Öncel. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öncel, geçtiğimiz ay ABD San Diego'da düzenlenen bir törenle "Retina Ödülü" aldı. Amerikan Retina Cemiyeti tarafından dünyada retina alanında en iyi doktora verilen bu ödül, tarihinde ilk kez bir Türk'e verildi. Bilimsel alanda dünyanın en iyilerinin yarıştığı "Retina Ödülü"nü alan Öncel, bugüne kadar 10 bine yakın vitrektomi ameliyatı yaptı. Dünyada ilk olarak uygulanan bazı vitreoretinal cerrahi teknikleri geliştiren Öncel, 1989 yılında "Eczacıbaşı Tıp Teşvik Ödülü" nü, 2003 yılında da Amerikan Society of Retina Specialist tarafından verilen onur ödülünü aldı. Her yıl davetli olarak dünyanın farklı ülkelerinde konferanslar veren Öncel, bu yıl ağustos ayında Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen "Mediterranean Retina Toplantısı"nı ABD'li Prof. Dr. Zakov ile birlikte düzenledi.
BEYİN AMELİYATINDAN HASSAS Kısaca göz sıvısının değiştirilmesi olarak tanımlanabilen vitroktemi ameliyatları, gözde körlüğe kadar varabilecek pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor. Bu ameliyatları Türkiye'de ilk kez uygulayan Prof. Öncel, bu tekniğin önemini şöyle anlatıyor: "Göz içi sıvı değişimi yani vitrektomi ameliyatları, dünyada en çok körlük yapan hastalıkların başında gelen şeker hastalığının gözde yaptığı bozuklukların tedavisinde kullanıldığı gibi; göz içi sinir tabakası yırtılmalarında, göz darbelerindeki travmalarda, göz içerisine kaçan yabancı cisimlerin çıkarılmasında ve yine darbeler sonucu veya ameliyatlar sonucu gözün mikrop kapması durumunda yapılıyor. Bir de çocukluk çağı kataraktlarında ve erken doğuma bağlı, uzun süre oluşacak bir rahatsızlık var. Biz buna 'prematüre retinopatisi' kısaca, rop hastalığı diyoruz. Bu hastalıkta da yine tek çözüm bu ameliyat." 1989 yılından itibaren İstanbul'da ilk kez vitrektomi ameliyatları yapmaya başlayan Prof. Dr. Murat Öncel, bunun insan vücudunda olabilecek en mikrocerrahi ameliyat olduğunu söylüyor: "Mikroskobun en yüksek büyütmesinde yapılan bir ameliyat. Beyin ameliyatlarından dahi hassas. Bu ameliyat esnasında iki elimizi kullandığımız gibi, iki bacağımızı da kullanıyoruz. Bir bacağımızla ameliyat aletini, diğer bacağımızla mikroskobun fokuslarını ve zoomlarını idare ediyoruz. Bir elimizle ışıkla göz içerisini aydınlatıyoruz. Bir elimizle de göz içerisindeki bu hastalıkları tedavi ediyoruz. Son iki yıldır dikişsiz yapıyoruz." Bu zor ameliyatları yapabilmek için göz ihtisası üzerine iki yıl üst ihtisas yapmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öncel, Amerika'da Mayo ve Cleveland Clinic'de görev yapmış. Ayrıca Amerika'dayken eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ameliyatında da bulunmuş.
Neslihan Tunç
|