İş Bankası Genel Müdürü Özince, 600 milyon dolarlık kaynağa ilişkin olarak, 'Bu işlem, faiz oranı, vade ve tutar açısından Türkiye için bir dönüm noktasıdır" dedi..
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın uluslararası piyasalardan sağladığı 600 milyon dolarlık kaynağa ilişkin olarak, ''Bu işlem, faiz oranı, vade ve tutar açısından Türkiye için bir dönüm noktasıdır ve kaynak, tıpkı kuruluş yıllarımızda olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisinin hizmetine sunulacaktır'' dedi.
Özince, İş Bankası'nın yurtdışı havale akımlarına dayalı olarak seküritizasyon (varlığa dayalı menkul kıymet ihracı) işlemi yoluyla sağladığı toplam 600 milyon dolarlık kaynağa ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bankanın sadece Türkiye'de değil, dünyada da şimdiye kadar havale akımlarına dayalı olarak yapılan ve iki sigorta kuruluşu tarafından aynı anda sigortalanan en yüksek tutarlı seküritizasyon işlemini tamamladığını bildirdi.
Özince, ''Bu işlem, faiz oranı, vade ve tutar açısından Türkiye için bir dönüm noktasıdır ve kaynak, tıpkı kuruluş yıllarımızda olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisinin hizmetine sunulacaktır. Daha uzun vadeli kaynak olduğu için, daha uzun vadeli yatırımlar desteklenecektir'' dedi.
İş Bankası'nın bugün öz kaynakları itibariyle Türkiye'nin en büyük bankası olduğunu ifade eden Özince, 30 Eylül 2004 tarihi itibariyle toplam aktiflerin 37 katrilyon 492 trilyon liraya, öz kaynakların 7 katrilyon 196 trilyon liraya yükseldiğini, iştirakleri ile birlikte değerlendirildiğinde İş Bankası'nın günümüzde dünyanın en büyük şirketleri arasında yer aldığını söyledi.
Bankanın yurtdışından bu büyüklükte, bu vadede ve rekor derecede düşük vade oranı ile taze kaynak sağlıyor olmasının Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Özince, bu başarıda Türkiye ekonomisinde sağlanan gelişmelerin yanı sıra İş Bankası'nın sektördeki konum ve finansal tablolarının güçlülüğünün de etkili olduğunu vurguladı.
Özince, şunları kaydetti: ''Son olarak gerçekleştirdiğimiz 600 milyon dolarlık seküritizasyon işlemi, uluslararası piyasalarla entegrasyonumuzun sağlamlığı açısından da önemli bir göstergedir. İş Bankası, piyasa koşullarında yaşanan gelişmeler ışığında ve ülkemizin içinde bulunduğu olumlu ortamdan yararlanarak fonlama kaynaklarını çeşitlendirmek, yaygınlaştırmak, aktif ve pasifleri arasındaki vade uyumsuzluğunu gidermek, uluslararası piyasalara daha fazla entegre olmak amacıyla, farklı finansal araçlardan yararlanmayı sürdürecektir. İş Bankası 80 yıldan bu yana başarıyla yaptığı gibi, sağladığı her kaynağı Türk ekonomisinin hizmetine sunmaya devam edecektir.''
Özince, bu işlemin özellikle Türk bankalarının klasik borçlanma yöntemi olan sendikasyon kredilerinden ve onların kısa vadeli yapısından ayırt edici şekilde değerlendirmelerinde çok önemi bulunduğunu söyledi. İş Bankası olarak geçmişte, başka varlığa dayalı menkul kıymet işlemi yaptıklarını ifade eden Özince, ancak ilk kez bu kadar düşük faizli ve uzun vadeli bir işlemi gerçekleştirdiklerini kaydetti.